U Click Me...I Click U Back

Tuesday, January 20, 2015

Pagi Selasa Yang...

As salam..
Korang isila tempat kosong sendiri atas tuh..
Nak kata stress memang dah lama stressed..
Cuma biasala tugasan yang melibatkan SYMP ni..
Nak tak nak kena laksanakan jugak..

Ni bukan nak merungut tau..
Aku sekadar nak meluahkan rasa hati aki aje..
Puas bila dapat meluahkan segalanya kat sini...

Minggu ni minggu aku bertugas..
Ko bayangkan kul 645 aku dah terpacak kat sekolah semalam..
Sebab aku ada urusan pagi di sekolah anak aku (sek men)
Nasib sekolah tu letak kat sebelah aje..
Senangla aku berjalan kaki jek..
Tu pun melecet jugak sebab aku pakai heels..

Tinggalkan cerita sekolah anak aku..

Sampai je kul 645..
Tujuan aku nak buat relief untuk cikgu2 yang tak hadir..
Plus cikgu2 yang terlibat dengan pemberian duit Rm100 kepada parents..
Biasanya cikgu yang bertugas akan melibatkan cikgu2 yang jadualnya sikit..
Waktu mengajarnya sikit..
Fine..aku pun nk mula buat relief..
Cari jadual induk takde..
Sebab jadual berubah ada cikgu yang pindah..
So isnin semalam semua cikgu2 sekolah aku kena guna jadual baru..
Tapi jadual induk yang lama..
Camne aku nak buat relief ni..

Kul 720 aku dah kena gerak ke sekolah sebelah nih..
Alhamdulillah tetiba dapat 3 orang cikgu praktikal..
Lapor diri kat pejabat..
Ambikla dorang sekejap menggantikan cikgu2 yang tak datang...

Selamat 1 bab..

Then today..
Aku bertugas berucap di assembly..
So datang awallakan..
Punch card kat off..
Turun sambil kendong buku relief..
Sebab lepas assembly aku tak free..
Terus 4 masa di tahun 5..
Makan pg pun tak sempat..
Buat relief guna wasap2 je..
Terpaksa!!

Tapi still ada jugak cikgu yang tak datang ke sekolah tak inform kat pentadbir..
At least direct inform dengan aku..
Tak pun telefon office bagitahu..
Be responsible please..
Sebab bila kelas takde cikgu..
Bahaya..kotla budak2 main kejar2 ke..
Bergurau patah tangan ke?
Tapi cikgu takde dalam kelas..
Kebetulan minggu ni budal2 exam ujian diagnostik..
Ada yang mula lambat sebab cikgu takde...

Lepas tu cikgu2 yang notis takde guru dalam kelas sekian2 terus cari aku..
Cikgu ni takde..
Cikgu tu takde..
Bila dah 4-5 cikgu inform ko benda yang sama..
Apa ko nghase??

Sebabnya aku pun tak diberitahu yang cikgu2 sekian tak datang..
Bawak budak keluar...
Meeting la..
Yang nampak salah kat sini guru yang buat relief ni la..kan?

Takkan semua benda aku nak kena cek..
Aku ada tugas hakiki aku iaitu mengajar..
Aku dibayar gaji untuk mencurahkan ilmu kepada anak2 bangsa..
Aku nak gaji aku diberkati..
Aku takmo nanti aku akan dipersoalkan di akhirat kelak..

Ye..aku tau semua tempat kerja alami benda2 camni..
Bertambah lagi sekolah besar yang jumlab cikgu lebih dari 100 macam sekolah aku
Tapi why not kita semua perbaiki kekurangan kita untuk kesenangan semua orang kan?
Kata nak cemerlangkan sekolah..
Cemerlangkan diri kita dulu
*peringatan untuk diri sendiri juga

Just my 2 cents..

13 comments:

lieyalatif said... Reply Comment

aduh dpt lieya bygkan rin kelam kabutnyer mcm mane....tu laa kalo ade segelintir yg jenis tak amik kisah kan....sedikit sebanyak agak menyusahkan kite...sabar ye rin.... hope semua berjalan lancar....rin take care tau...jgn stress...kang letih plak....

LydSunshine said... Reply Comment

Payah betul kalo jenis yg tak dtg tapi tak inform ni. Mmg rasa nak menyirap betul. Rin, assembly hari selasa ke? Atau mmg tiap2 hari ada? Harap Rin banyak2 la bersabar ye. Ambil yg positif, cuba fikir yg best2 je seperti "wp sibuk, sekurang2nya sekolah anak kat sebelah skolah rin je, so dah ada kemudahan kat situ"

eima said... Reply Comment

hmmm kesian kak rine ...
saya paham ...
jgn kate waktu jd cikgu pun diorg tk dtg tak inform mai dok kat kementerian pun sama je ..... klu dah jenis yg cam tu

ameris said... Reply Comment

baca pun dah dapat rasa tahap stress rin. sabar yer rin. dugaan kerja tetap ada cuma berbeza cara je.

TeacherAzimah said... Reply Comment

aku dah seminggu sakit kepala berdenyut2..mkn activefast pun tak jalan dah. hari ni kena pi klinik gak. padahal masa cuti itu hari elok jer takde sakit pun. nak kata stress idak ler stress..semua keje beres..tapi letih mmg tahap babun punya letih sebab byk gila kerja nak bagi setel tu. uwwwaaaaaaa... i can feel u rine!

Syahida said... Reply Comment

semoga Allah mudahkan semua urusan cikgu Azrine setiap hari, amiin...

syawalsimpsons said... Reply Comment

sabar la kakak...kalo dah SYMP kan...

MizzTina said... Reply Comment

huhuhu..sbr kak.. mesti akak sgt kelam kabut kan..

Diana Rashid said... Reply Comment

sedangkan budak2 tak datang sekolah pun disuruh telepon bagitau cikgu ..ni kan pulak cikgu.lagi la kena telepon awal2..sabar ye ..cabaran menjadi guru ni bukan bab mengajar je..ada banyak lagi rupanya..

LYAfrina said... Reply Comment

huhu..mesti penatkan handle semua ni..

LYAfrina said... Reply Comment

huhu..mesti penatkan handle semua ni..

Falsya said... Reply Comment

Sabar ye kak rin..nie la masalah kalau org yg pentingkan diri sendri..kalau die jenis ok, awal2 dh inform kate xdtg..

♥ Mrs. Secretary ♥ said... Reply Comment

Sabar akak.. jangan stress ok.. dapat bayangkan situasi akak tue cmne.. be strong k..