U Click Me...I Click U Back

Thursday, January 15, 2015

Menu Masak2 Cuti Sekolah Hari Tuh

As salam...
senyum lebar muka orang gomen memasing...
bonus sudah masuk daaaa...hehehehe

ok..kita tinggal cerita bonus..
meh nak cerita kisah basi 2014

kisah cuti sekolah 2014
memang setiap hari memasak..
yang tak berapa semenggah takdela nak snap gambo ke kan?
bukan tiap2 hari rajin pun nak masak sedap2..
ikut mood jugakla nak masak nih..
kalau rasa2 mood rajin sampai kita masak best sikit..
kalau tak kita masak sup aje sudah..
pun budak2 ni makan banyak...

kadang2 sampai takde idea nak masak apa?
terus tanya ank2 senang...
derang yang nak makan jugakkan?
abahnya koje..malam kang baru balik makan..

entry mak2 dah sangat nih...


sambal tumis sotong petai...hat ni kalau masak setiap hari pun WIN aje...petai tu anak2 aku siap gatah...hahahaha..pandai pulak makannya!!

ni aku bancuh tepung...boh sikit kucai..tumbuk ikan bilis dengan bawang...siap cucuq...makan dengan sos cili..memang tak angkat2 dan muka memasing...hahahaha

1 of the most favourite anak2 aku..ayam masak sambal..ni resepi simple je kekorang...tumis bawang besar bawah putih...halia+lengkuas (tumbuk sikit)..pastu boh cili kering yang dah dikisar..boh air asam jawa sikit...lepas dah pecah minyak baru ko boh ayam (dah goreng sekejap2) pastu boh kicap sikit..sos cili sikit...tomato potong..siap untuk dimakan..jangan lupa gula garam secukup rasa...

hat ni sayuq favourite hubs aku..masak gini senang sangat..tumis aje...boh cili kering kisar tu sikit je bg rasa2..ish..pecap2 ayaq liur aku menaip nih...bahahahaha

sesekali buat kari ayam..nak buat selalu hubs aku tak makan ayam..so buat sikit je bagi pelepas gian budak2 nih nak makan kari ayam...cicah dengan roti pun sodap!!

ni menu sarapan pagi selalu aku buat masa cuti sekolah..senang sebab kenyang sampai tengah hari...

ni pun selalu buat sebab anak2 sukala menu camni..tapi aku kalau bedal benda ni tak lut pun perut aku..at last nasi jugak yang dicari...

ni bukan aku masak...tempek kat sini sebab aku rasa hat ni kuey tiaw paling sedap aku penah makan sepanjang aku hidup...dekat Mamak Corner Melati Utama (malam saje ada ye)

bungkus 10 masa pegi Aeon Wangsa Maju hari tuh..

kalau aku masak camni hubs aku cakap Pelita pun kalah...kembang kempis hidung binimu bang!!

ikan bawal masak sambal..hat ni pun menu favourite..licin sekejapan sajok...

ni booster segala jenis menu...hhahahaha...sedap weyhhh!!!!

anak2 rekues..so layan kan aje...hahahaha

aku rasa menu paling banyak kali repeat is asam pedas...favourite seisi rumah...

yelar bila anak2 dah besar memang macam ni la kita mak2 nih..
kalau takde anak2 besar takdela gigih sangat aku nak memasak gini..
tapi serius weyhh..puas hati tau masak sendiri bagi anak dan suami kita makan...
dan paling best bila anak2 kita puji kita masak..
yelar..kita bukan masak utk orang lain kan?
nak jugak dapat pahala dengan melayan keluarga kita...

aku kalau nak makan kat luar make sure makanan yang lain dari kita boleh dapat kat rumah..
kalau kat rumah pun kita boleh buat...tak payah kot nak makan kat luar..
sebab mulut yang nak disuap tu banyak kan?
so jimat la kalau dapat buat kat rumah
betul tak??


14 comments:

MizzTina said... Reply Comment

tgk gmbr yg akak ltk ni dh buat sy lapar.. scroll..scroll..scroll.. scroll lagi, nmpk ikan bilis tu.. arghhhh..nk pengsan tgk.. okbai

eima said... Reply Comment

hmmmm sedap nye kak ... ai suka menu yg mamak pelita kalah tu .....
mmg menu kami2 belah utara nuuuu

Falsya said... Reply Comment

Urghhhh!!!..akaaakkkkk..saje je tau..lapar dh nie..nasib baik ade roti marjerin keras jadik penyelamat..

Nur Inani said... Reply Comment

kecur air liur tengok asam pedas. sedapnyaaa :D

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

Oh. Bonus yer ari ni. Tak perasan.. sbb dah habis masa kat Kuching tu ari (yerp..kami dapat awal.. 3hb tu ari...hihihi)

Azam tahun ni - nak bawak bekal setiap hari ke ofis. Tapi, dah 15 hari duk kat tahun baru - apa pun tak buat lagi. Mmg extend tahun dpn la kot azam tu. Huhu.

LydSunshine said... Reply Comment

RIn, saya berzama utk menjadi istiqomah juga dlm bab2 memasak ni seperti RIn. Rasanya kalo anak dah besar2 baru syok skit nak masak kan? Kebanyakan yg rin share kat atas ni pun mmg all time favourite menu jgk utk family saya. Ayam masak pedas, asam pedas masak kicap. Semuanya sedak sedak belaka.

Diana Rashid said... Reply Comment

heheh..sama macam saya bila siap masak mesti ambik gambar..sekarang dah punya la banyak gambar masak2 dalam enpon..heheh...Asam pedas kat rumah saya seminggu mesti 3,4 kali.heheh

nadiah hanum said... Reply Comment

Meriahnya aktiviti makan2 family akak...hehe..sukeee

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said... Reply Comment

Salam perkenalan.
Anda ditag oleh fuza musa..
http://fuzamusa.blogspot.com/2015/01/my-birthday-giveaway-by-dr-shikin.html?m=1

eamy milea said... Reply Comment

bestnye asam pedas tu kak...nak resepi..hihi

✿ pink velvet ✿ said... Reply Comment

alaaa.. terliurnyer.. dah la tengah lapar ni, hahaha~

Julia Johari said... Reply Comment

ya allahhhhhhh pejammm mata kuad2...sedapppp ya ampun...nangis tgk...

Fuza Musa said... Reply Comment

Dah boleh bukak restoran u

Shikin Ali said... Reply Comment

Alamakkkk..petai favorite!
Ok, lunch satgi harus mencari petai.
Anak2 masa cuti sekolah mmg selera dinosaur, kan?