U Click Me...I Click U Back

Wednesday, January 14, 2015

Kak Cik Yaya Masuk Tahun 1

going to standard 1


As salam..
setelah hampir 7 tahun tak mengadap anak mula nak masuk sekolah..
tahun 2015 aku merupakan ummi yang bertuah kerana Allah bagi lagi nikmat aku merasa hanta anak kecik ke sekolah..
semua rasa janggal je..
botol air nak kena sediakan...
buku sekolah kena susun ikut jadual..
yang paling best lama dah tinggal tugas mengiron baju sekolah anak2..
selalunya iron baju sendiri jek..
sebab anak2 dara semua dah iron baju sendiri...
bila kakcik Yaya masuk tahun 1..
kembalila balik tugas tuh..kikiki...

rutin menggosok baju yaya is back
brand baju aku beli brand canggih je sebab senang nak gosok kot..
tapi tula..mahal jugak ko brand nih...
fuhh lap peluh beli baju sorang 3 pasang baru2 nih..
tu belum masuk dengan kain dia lagi..
sebab asing2kan derang jual...
kain je pun rm30 ko!!


siap2 buat cop nama kat kakcik..
senang umminya tak payah nak tulis sangat..
boleh jimatkan tenaga untuk benda yang lebih berpaedah...hehehehe

On Orientation Day - 10/1/2015 (Sabtu)

acara WAJIB sedas!!!
sepatutnya hari orientasi tahun 1 nih 3hb
tapi PPD bagi arahan dekat GB sekolah aku suruh tangguhkan ke 10hb
tapi aku tengok sekolah2 lain awal je derang buat..
mungkin sebab tak sempat nak bagitahu parents tentang pertukaran tarikh tu kan?
sekolah aku gigih ngikut..
memang pihak sekolah kol semua parents budak2 tahun 1 (300 orang kot) pasal tukar date tuh

sekolah aku sekolah besar
9 kelas setiap tahun 1-6
tapi alhamdulillah...sekolah ni jatuh no.2 untuk ranking dalam Gombak..
tu sebab ada parents berebut2 hanta jugak anak masuk sini..
korang doakan sekolah aku dapat ba'iah untuk tahun 2014
dan dicalonkan sebagai sekolah kluster kecemerlangan bagi tahun 2014
aminnn...

suasana dalam kelas semasa ujian diagnostik...


orang pertama siap ujian...hahahaha..alhamdulillah yaya dah lancar membaca...so takde masalah untuk dia buat ujian tu dengan cepat...

cikgu kelas dia Puan Nasimah pun bagitahu yang dia lancar membaca..
syukur sangat..alhamdulillah..
berkat kita selalu hadiahkan buku instead of belikan mainan...
aku memang suka reward anak2 dengan buku2 jek..
memang tak pernah belikan mainan..
tapi aku cakap aku la ye..
jangan plak korang bash kalau tak setuju dengan aku..
please no offence here..

On Her 1st Day of School

beg sekolah idaman yaya...tak habis2 dengan frozen...set stationery pun frozen jugak...demam frozen tak habis2 lagi kan?
lepak kat makmal comp sementara tunggu nak masuk kelas kul 1 petang
kalau korang zoom out...dia dok melayan cerita korea tuh...citer Master's Sun...kemahen sungguh!!!
setel dia masuk kelas...
aku keluar makan dengan abah dia bawak sekali kakngah
then kul 3 aku datang balik sekolah melayan dia waktu recess pulak..
kalau tak pergi pun takpe..
sebab dia actually dah biasakan dengan keadaan sekolah tuh
sebab dia pun pra kat situ jugak..
tapi abahnya saje nak melayan menengok tuan puteri dia..
hahahaha

aku bagi duit belanja singgit jek..
tu pun dah bagi makan kenyang2
takde apa sangat nak membeli..
cuma tula..bila dah namanya bebudak..
kang dia tengok kawan2 lain dok sakan membeli..
nanti dia tengok je pulak..
aku kalau boleh takmo bagi dia beli fast food macam nugget segala bagai tuh kat kantin..
so solution dia aku buat roti sandwich telur boh mayonis tu kat dia..
habuan dia makan masa rehat...
dia pun suka..
sebab tengahari aku siap2 dah bagi makan nasi kat kantin sekolah aku...

with her bff...her classmate when she was at pra..sekarang pun classmate jugak...
tu dua2 cover pagar yang dah rongak kat depan..
dua2 takde gigi depan...hahahaha

lepas setel melayan kakcik..
aku ajak hubs balik...
sebab nak masak awal..
kakngah tusyen pulak kul 8 malam..
sebab petang kul 6 dah nak keluar ambik kakcik dengan kakak dia sekolah menengah...

memamg flat sikit la 1st day aku..
sakit kepala aku mungkin sebab bp aku low kot..
aku memang jenis senang nak low bp..
kul 9 malam aku dah tido sebab tak larat..
bio je hubs aku gi ambik kakngah balik tusyen...
mungkin sebab cuaca hari isnin tu panas sangat kot..
memang totally flat...

semoga anak2 kita diberi kelapangan dada untuk menerima ilmu2 yang baik2 aje di sekolah..
dan semoga kakcik yaya berjaya dunia dan akhirat...amin..
semoga dipermudahkan urusan anak2 aku dan anak2 kalian juga ye...

13 comments:

Fuza Musa said... Reply Comment

Amin

mama tisya said... Reply Comment

good luck yaya..sennag mamanye cikgu sekolah tu

CintaHati Lina said... Reply Comment

sernoknya tgk anak2 dah ke sekolah..insyaallah.. saya pula bermula tahun depan..sekarang anak baru 4tahun..so hantar tuk mengaji je.bg yang asas..yang lain2 tahun depan baru bermula... apapun..so cute dia pandai melayan cerita ekkkk...

Mimy Hamid said... Reply Comment

senangnya mak cikgu...jenguk2 kejap...kak sekolah mrlawati kan...sek the best tu

Aeen said... Reply Comment

wahh..sempat yaya layan citer korea yeh...heheh...

Nad MamaZN said... Reply Comment

btul la kak.. 1st day tu rasa packed jadual harian saya, trus smlm flat abes! naseb ada apaknya handle huhu.. hari ni semua kena buat sendri la.. moga dipermudahkan..
kakcik yaya dah mcm budak darjah 2-3 dah.. beso dah dia :)

LydSunshine said... Reply Comment

Dah darjah 1 dah kak cik ye. Lama juga gap dia dgn akak2 dia ye. Rin, mintak tolong je kak ngah iron baju skolah kak cik. Bg upah rm2. Kakak saya buat macam tu, upah anak2 sendiri iron baju dia.

Pasal hadiahkan buku tu, saya setuju. Mmg skrg dah buat mcm tu pada Luth. Harap2 Luth pun akan lancar membaca mcm Yaya.

eima said... Reply Comment

anak darjah 1 mmg mak die penat sikit 2-3 hari ni ... ai pun letih sgt ...wuwuwu

selamat tahun 1 k.cik yaya ... yaya nampak cam big girl sgt la ....

aizamia3 said... Reply Comment

Moga anak-anak kita semua berjaya dalam pelajaran dan dianugerahkan kesihatan yang baik hendakNYA.

MizzTina said... Reply Comment

mesti best kan anta anak masuk sekolah.. lambat lg nk rs..kekeke..

Fuza Musa said... Reply Comment

Oh.. Den TAG Chekgu

http://fuzamusa.blogspot.com/2015/01/my-birthday-giveaway-by-dr-shikin.html

Fifi Nadhrah said... Reply Comment

wah.. bagus yaya.. seronoknye kak.. anak da lancar bace.. saye pon kene gigih ajar anak ni..

lieyalatif said... Reply Comment

bagus yaya...muke steady jek...takde pun takut2...ye laa dah biase dari pra kat situ ye rin heheheeh..... alhamdulillah..senang keje mcm tu kan....

tu la rin canggih mahal...kualiti pun tak de laa bagus mane...nanti try usha kat tesco brand signature atau pun kat hari2 brand jony&jeny....kualiti okey dan harga lagi berpatutan...