U Click Me...I Click U Back

Monday, January 5, 2015

Jangan Bagi Harapan Palsu..Please!!!

As salam..
Ada yang dapat bonus ke hari ni?
Kami para cikgu semua tak dapat!
Aku tau mungkin ada golongan yang tak pandang pun setakat 1/2 bulan gaji tuh!

Aku ni golongan marhaen..
Dalam kepala macam2 dah planning nk bayar itu ini bila dapat bonus..
Faham2la gaji hari tu pun awalkan..
Guna plak untuk persekolahan anak2..
Cuti sekolah pulak..
What to expect kan?
Memang lauk basah tu kena ada sentiasa kat dapo..
Sekarang ni mana ada benda tak pakai duit..
Nak berak kencing pun pakai duit kot!!
Pfffttt..

Dah dijanjikan bonus on 5th..
Tetiba ditangguhkan..
Pastu yang peliks tu..
Separuh je kakitangan awam yang dapat bonus tu mengikut negeri memasing..
Yang ni bagi aku 1 kepelikan..
Dah kenapa kan??
Tak tahula betul ke tak ada yang dapat dah bonus tuh..
Sebab BH online pun ada cakap yang negeri Johor dapat bonus hari ni..

Aku bukan nak merempan sangat pasal bonus tak dapat nih..
Cuma please la..
Jangan bagi janji palsu!
Kesian kat mereka2 yang terlibat dengan banjir..
Mana nak cekau duit beli barang2 sekolah anak2 derang..
Luahan cikgu2 kat group fb pun ada yang tak puas hati pasal dah dijanji lain plak jadinya..

Eh..macam2 la sekarang nih..

Lagi 1 isu yang buat aku rasa ko dah kenapa???
Semalam aku baca pasal cuepacs cadangkan potong gaji kakitangan awam untuk didermakan kepada mangsa banjir..

Aik..duit gaji kami nak potong..
Duit hampa simpan untuk sopink kat london ke??
Berapa la sangat duit gaji kami yang korang ni hadap sangat!!
Jangan dipaksa2 benda camni..
Dari ikhlas kita nak menderma..
Terus jadi tak ikhlas..
Pahala pun tak dapat...

Ada banyak lagi saluran dan alternatif yang kita boleh buat untuk bantu kepada golongan yang memerlukan..
Bukan dengan cara macam ni kot..

Sori la ek korang..
Pagi2 entry merempan..
Sory jugak sapa tak setuju apa yang aku cakap..

Just my 2 cents..

13 comments:

safurara said... Reply Comment

aah kan kak.kita x dpt eh?

Aeen said... Reply Comment

bonus xdpt ke kak? ke lambat dpt.? huhu....tu la semalam ade bace gak statement kate potong gaji kakitangan awam utk derma kat mangsa banjir..ape la dorang ni sampai mcm tu sekali nak buat...huh

eima said... Reply Comment

huhu katenye yg 5hb tu tarikh kerajaan bg kat Ag ... bkn tarikh bonus masuk tatau la... tp bkn ke PM kate dlm bajet awal januari ???? huwaaaaaaaaaa mencik tau .... potong gaji menteri nk derma tak pe jg ... ni gaji kakitgn kecik cam kite ..... melampau ....

syawalsimpsons said... Reply Comment

sama la kan..harapan tinggal harapan...janji tinggal janji..org macam kiter yg ni, yg tak berapa nak ada duit ni mmg mengharap la nak dapat bonus sebab nak bayar macam2 kan...nak tunggu gaji 22hb ni..terantak jap saya kak

Lynn Hamzah said... Reply Comment

terkesima juga dapat tahu tntg berita nie...baru jer spend duit gaji utk perbelanjaan sekolah, kenduri arwah dan mcm mcm lagi...memang berharap bonus masuk...tp apakan daya...

ameris said... Reply Comment

ha'aah sutuju dgn rin. dah ko nape nak potong2 gaji org pulak.
dah sampai camtu skali.
nak derma biar ikhlas. pandai2 laa penderma tak erlu sampai nk potong2 gaji.
kalu gaji 10ribu sarong takpe lak gak
ni cukup makan, byr2 bil setiap bulan. dah abis gaji sebulan..

Julia Johari said... Reply Comment

Kalau la mereka tau golongan marhaen cm kita ni kak berdikit2 menyimpan duit sampai kena masak kt opis (ju la tu) sebab nak meyimpan punya pasal...

Ju jap lg nak update buku asb...dpt bonus asb leh top up balik bercuti ari tu...

Falsya said... Reply Comment

Ramai yg falsya tgk up status psl xdpt bonus kat fb..pastu pulak kenapa nak kene potong gaji org bawahan..kenapa xpotong gaji org atas..

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

Sabo..sabo.. dia gini sebenarnya..
Utk negeri.. mereka ni adalah Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan peruntukan mengurus adalah dibawah kawalan negeri masing2. Maka, mereka ni tak sama dengan Persekutuan.
Sama lah macam kami, badan Berkanun, yang ada fund sendiri. Sbb tu kami selalu dapat gaji awal sehari dua dari kerajaan penuh yang mana fund datang sepenuh nya dan dikawal oleh MOF (perbendaharaan).

Sebenarnya, dalam pekeliling, imbuhan dibayar pada 22hb bersama dgn gaji. Tapi, ada jugak nmpk kat FB orang kata bayar 5hb. Tapi, kite tgk kat web JPA takde pun Surat Pekeliling baru berkaitan perkara ni. Tapi, cikgu ada Suruhanjaya sendiri kan. So, yang ni kita tak berapa pasti lah cemna prosedur or surat pekeliling apa yang digunakan.

Pasal yang nak potong gaji tu. Mmg karut.. agak2 la kan.. dia buat macam kita taknak menderma pulak. Mmg cadangan terhapa2. BRIM dia naikkan, gaji kita pulak dia nak potong. Dah kenapa? bukan kata nak berkira RM5 tu, tapi agak2 la kan.

eamy milea said... Reply Comment

terkilan jugak...setuju ngan akak,, kita cam dah berharap jugak..nasib lah ada saving sikit2 kalau tak...? menangis la...huhu

lieyalatif said... Reply Comment

perghhhhhhhhhhh rin..kalo ade butang like lieya dah like entry ni rin juta kali.....tu laa harapan jeeee....

mase mule2 umum bonus dpt 22 tu lieya dah tak setuju..awat lambat sgt...budak masuk sekolah bile? nak gi beli barang sekolah bile? nak bayar yuran tadika/buku sekolah bile?....tup2 bile kate 5hb dah legaaaa...tapi ape pun tarak....

dgr plak nak pootng duit gaji tuk mangse bandjir...bukan berkira...rm10 pun leiya sanggup bagi..tapi ko potong laa duit menteri2 jusa2 turus2 tu.....damn sgt lah!

hepi new year n salam maulidur rasul rin....

LydSunshine said... Reply Comment

Merempan tu apa?

Ye Rin, saya faham benor perasaan tu. Menunggu bonus ni mmg satu perkara yg boleh bikin hangin. Sebab bila dah dgr kabar2 angin tu kita mmg mengharap. Bila mengharap, mesti la ada benda yg kita plan kan.

♥ Mrs. Secretary ♥ said... Reply Comment

part kena potong gaji kita tue sangat2 tak setuju.. nak bodek pn agak2 la kan..pttnya suggest la gaji pak menteri yg dipotong...bkn gaji kita...oopssss..ngeee...tapi kan tak payah tunggu potong gaji kita pun akak..mmg dh menderma pn.. baru la ada ikhlasan dlm bersedekah..ini kalau nk potong gaji tak ke mcm dh memaksa kita pulak kan..boleh ikhlas ka nanti...