U Click Me...I Click U Back

Monday, January 12, 2015

Homemade Ice-cream Recipe

As salam..

today nak share recipe mudah lagi pantas..
aloh..aku tak share pun korang tau kot buat aiskrim sendiri kan??
actually aku dah banyak kali buat tapi tak berkesempatan nak share dengan uols..

resepi yang aku share ni semudah ABC jek..
sebab anak2 aku suka sangat makan aiskrim..
jadi moh le kita buat sendiri...


apa yang korang perlukan adalah seperti gambar di atas

1) setengah tin susu pekat (aku letak suku sahaja sebab nanti manis sangat)
2) susu cair atau 1 kotak susu berperisa (aku guna yang dah siap perisa sebab lebih sedap)
3) 1 sudu besar ovalette
4) 1 sudu kecil esen vanilla
5) 1 biji telur (optional)
6) perasa aiskrim (sekiranya tak menggunakan susu kotak berperisa)
7) hiasan seperti coklat rice (optional)

(tips : kalau guna susu kotak berperisa + serbuk koko..turn out dia lebih sedap dari guna susu cair)

Cara membuatnya ialah :

1) blend semua bahan bertulisan biru dan baru diletak perasa ikut selera memasing
2) letakkan dalam 1 bekas tipuware dan simpan di tempat sejuk beku semalaman

chocolate flavour

strawberry flavour


walaupun tak berapa cantik..
tapi rasanya mampu membuat umminya kembang kempis hidung dek dipuji oleh anak2..

next project nak buat aiskrim oreo plak..
kikikiki...

13 comments:

Lynn Hamzah said... Reply Comment

wow...boleh cuba buat nie...

Julia Johari said... Reply Comment

Bahan utama adalah ovallete kan sis nak buat aiskrim alahaiii sedapp ye...buat sendiri lg murah kan kak...nak beli ovallete la pastu nak derhaka resepi hehhe

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

Assalam Rine.. baru kesempatan nyinggah sini ☺

Senang giler nak buat askrem rupanya ye.. nanti nk try buat lah dgn anak2.. thx for sharing.. ☺

MizzTina said... Reply Comment

dh lama xbuat eskem ni.. ada anak kecik ni lg la malas..hahaha

LydSunshine said... Reply Comment

Ada teringin nak buat eskem ni. Tapi dok kaji, apa benda ovalette tu. Elok ke tidak utk kesihatan? Mcm lemak tepu je gayanya. Lepas dah banyak sgt tanya kat kawan yg share resepi tu, last skali saya kena marah sebab banyak tanya. Kawan saya kata, "ko tanak buat sudahlah". Hahah.

safurara said... Reply Comment

ummi! sila diet ok! hahaha

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@LydSunshine

lyd...optional jugak ovalette tu,.. tak nak boh pun tak pe..jadi jugak aiskrim

Falsya said... Reply Comment

Akak..falsya xpenah tau pun buat eskrem nie..sbb eskrem yg ade dlm freezer pun selalu lupe nak makan..hahahah..tunggu mek besau skit baru leh buat..;)

Shakina Farhan said... Reply Comment

yg coklat tu nmpk mcm dkt kedai dah..good job kak

Suria Lekatlekitgurl said... Reply Comment

memang senang nak buat tp kalau buat sapa nak makan pulak. hahaha anak saya tak makan benda sejuk. tp tetap rasa nak try

CikNaa said... Reply Comment

aduhai..terliur tengok eskrim coklat tu kak..

Mar Mansor said... Reply Comment

mudah tapi hsilnya berbaloi2

Fuza Musa said... Reply Comment

Tu dia...
Leh bukak kedai jenama Aiskrim Chekgu Rine!!