U Click Me...I Click U Back

Monday, December 29, 2014

Sesi Persekolahan 2015 Ditangguh Seminggu - Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan bersetuju untuk menangguhkan permulaan sesi persekolahan di seluruh negara bagi tahun 2015 selama seminggu berikutan banjir yang melanda negara ketika ini, demikian umum Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, dengan penangguhan ini, tarikh baru sesi bermula persekolahan tahun 2015 bagi negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor adalah pada 11 Januari 2015 (Ahad).

Manakala bagi negeri-negeri lain akan bermula pada 12 Januari 2015 (Isnin).

"Seperti semua pihak maklum banjir yang sedang melanda negara sekarang masih berterusan khususnya di negeri-negeri pantai timur Semenanjung Malaysia.

"Sehingga pada tarikh 28 Disember 2014, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mendapati sejumlah 340 sekolah daripada tujuh negeri terlibat dengan banjir, sama ada dijadikan sebagai Pusat Pemindahan Sementara (PPS) atau sekolah tersebut ditenggelami air akibat banjir.

"Sebagai Menteri Pendidikan, saya amat memahami dan mengambil berat akan kesukaran yang bakal dihadapi oleh semua pihak termasuk pengurusan sekolah, guru-guru, ibu bapa dan murid-murid sekiranya persekolahan bagi tahun 2015 dibuka seperti dijadualkan iaitu pada 4 Januari 2015 (bagi negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor) dan pada 5 Januari 2015 bagi negeri-negeri lain.

Sehubungan itu, sukacita dimaklumkan bahawa KPM dengan ini bersetuju untuk menangguhkan permulaan sesi persekolahan di seluruh negara bagi tahun 2015 selama seminggu," katanya dalam satu kenyataan.

Penangguhan ini juga dibuat setelah mengambil kira;

a) Sekolah-sekolah yang terlibat sama ada sebagai PPS atau ditenggelami air akan mengambil masa untuk dipulihkan; dan

b) Keadaan guru-guru, ibu bapa dan murid yang menjadi mangsa banjir serta serba kekurangan perlu mengambil masa untuk pemulihan dan membuat persiapan persekolahan mereka.

Muhyiddin berkata, sekiranya keadaan banjir pulih, pihak pengurusan sekolah hendaklah menggunakan tempoh berkenaan untuk mengadakan gotong royong pembersihan kawasan sekolah masing-masing.

Ini katanya, bagi memastikan anak-anak kita dapat belajar dalam keadaan selamat, selesa dan sempurna.

Sumber : bharian.com.my

5 comments:

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

Oh...jadi, mggu depan masih tak jem la jalan. hihi.

by d way, soalan Rine berkaitan CRK Rine ditukar kepada cash lps pencen kan.. untuk cikgu dia guna pekeliling lain..
boleh rujuk pekeliling ni.
http://www.eghrmis.gov.my/wp_content2/pekeliling/pp05/pp05bil03/pp0503.pdf

Diana Rashid said... Reply Comment

Baru la budak2 naik sekolah dengan selesa..kan??

Suria Lekatlekitgurl said... Reply Comment

kalau tak di tangguhkan yang terlibat dengan banjir memang tak dapat la nak pergi sekolah lagi.. Apapun semoga banjir cepat surut & semoga mangsa2 banjir di permudahkan segala urusan mereka. Di limpahi rezeki yang berganda dari yang hilang

Julia Johari said... Reply Comment

Julia pun terdengar dalam radio pagi ni cakap tidak akan dapat gantian hari sekolah utk 11 hari cuti tu...seronok kan pelajar2 ni hehehhe

♥ Mrs. Secretary ♥ said... Reply Comment

Bagus la at least sempat kot mereka yang terlibat dgn banjir tue untuk buat persediaan kembali ke sekolah..=D