U Click Me...I Click U Back

Friday, December 12, 2014

Jangan Jadikan Anak Sebagai Alasan Penghalang Ko Untuk Buat Benda Yang Ko Suka..

As salam..
Lambat bersiaran hari ni..

Maklumla dah jadi surirumah sekarang ni..
Anak2 dah jadi keutamaan cuti sekolah nih..
Setel hal dorang dulu..
Baru jenguk blog kekdahnya..
Sekarang aku tulis blog semua pakai hp..
Takde masa dah nak buat schedule entry..
Update fresh from oven je sekarang..

Tak cukup tangan nak menanganinya..
Sat gi nak masak lunch plak..
Pastu pikir makan petang..dinner lagi..
Takpe2..bukan merungut..
Aku suka masak bagi anak2 dan sumai aku makan..
Aku nak buat banyak pahala sebab bukan selalu sangat aku dapat masak secara full time kan?
Time cuti sekolah jela dapat berbakti macam nih...

Lama dah aku nak buat entry nih..
Tapi asyik bertangguh..
Idea datang pun tetiba hilang saat nak menulis..
So aku simpan dulula..

So here we go..


Tengok muka dorang terus sejuk hati aku..
Tapikan hubs aku suka cakap aku garang dengan anak2..
Ye aku kena admit that..
Tak garang nanti jadi pijak2 pulak kepala aku..

Aku dah tengok banyak budak2 yang dimanjakan sangat jadi spoilt..
Eh..boleh ko nak manja kan anak2 ko..
Ikut sukala kan..anak memasing..
Tapi kalau ko tanya aku..
Aku akan manjakan bila dorang belajar rajin2..
Dapat keputusan yang baik dalam exam..
Then boleh nak manja2 dengan aku..
Itu style aku..
Ko malas belajar..
Dudukla ko sorang2 kat sana..
Jangan nak manja2 dengan ummi ko..
Giteww kijamnya aku..

Cara aku manjakan aku belila apa yang dorang wished..
Tapi yang aku mampula..
Takde tetiba seketui note4 ke apakan?
Tunggu abah ko jadi OKB then bolehla ko nak segala bapak ip pun ummi beli..
Hahahaha

Sebenarnya bukan psl manjakan anak yang aku nak cerita nih..

Aku nak cerita pasal aku tak penah anggap anak2 aku penghalang untuk aku teruskan peningkatan kerjaya aku..

Korang faham tak maksud aku?

Ok..aku bagi contohla ye..

Ada sesetengah orang suka jadikan alasan ada anak sebab dia tak boleh dah sambung belajar..
Nanti anak takde sapa nak jaga..
Anak terabai..
Itu contoh ye..
Sebab contoh ni paling banyak aku dengar..

Lagi satu ada anak ko dah tak boleh nak gi shopping sebab kena bawak anak2..
Kalau ada orang yang ko boleh tinggalkan better jangan bawakla..
Sebab anak2 tengah lasakkan..
Bahaya jugakla kot2 hilang ke..
Aku tak kata korang mesti bawak tau..
Aku punya maksud ko gunakan alasan ko ada anak..
Dah tak boleh buat apa2 yang ko suka..
Ko fahamkan?

Tapi macam aku ni memang aku nak kemana2 sure aku kena heret semuanya..
Nak tinggal kat parents aku rasa macam nyusahkan..
Memang aku takde pilihan..
Aku kena biasakan diri pegi beli barang dapo pun kena heret semua..
Selalu aku pergi memang hubs aku takde..

Macam sekarang aku dah ada 2 anak dara..
Sekarang advantage pada aku la sebab kakak2 boleh tengok adik2 dia kan?
Tapi pengalaman handle anak2 sendirian tu kena biasa..
Jangan manjakan sangat diri kita..
Atas alasan hubs takde..so tak boleh buat..
Sebab ko bagi alasan ko ada anak kecik..
Aku tak suruh la ko pegi warehouse sales pun heret anak kecik..

Macam akula..
Kalau rasa aku tak mampu nak handle pergi tempat crowded so aku tak pergi..
Even hubs aku will tag along..
Sebab aku pikir safety comes first..
Dan aku takmo buat dosa kering memekik2 macam tarzan marahkan anak2 aku yang tak behave..

Eh ko ingat anak2 dara aku nih dah besar tak naik darah aku ke?
Dengan adik dia Yaya tu pun dia blh bawak gaduh..
Pfftttt...

Ok..kita throwback sikit..
Masa aku dapat sambung degree kat UPSI..
Aku dah ada dua anak kecik..
Masa tu kakak setahun lbh..
Kakngah 8 bulan..
Mak aku jaga dorang berdua..
Tapi bertahan tak sampai sebulan je aku ulang alik on weekends dari Tg Malim ke KL..
Pastu aku ambik dorang berdua bawak ke Tg Malim jaga sendiri..
Aku cari pengasuh yang boleh jaga time aku gi kelas..

4 tahun aku kat UPSI..
Anak2 aku membesar kat sana la..
Bila dorang dah cerdik sikit..
Bila aku ada kelas malam aku bawak je dorang masuk sekali dewan belajo tu
Aku bekalkan buku dengan pensil..
Senyapla dorang duduk..
Adala ugut2 sikit kata lecturer ummi garang..
Terpaksala kan?
Nak hidup..bahahahaha

Masa tu hubs aku ulang alik 3x seminggu dari KL..
So ada masa aku ada kelas malam he was not aroundla kan..
Macam tula kehidupan aku sebagai seorang student 2 orang anak..
Time nak exam memang kena pasrah dan redha jela kalau anak2 sakit ke..
Anak2 tengah lasak ke..
Bagi aku ko nak ko kena hadapla kan..
4 tahunla camgitu..
Tapi alhamdulillah..
Aku berjaya grad ontime..
Dan alhamdulillah 2x dapat dekan..
Nak dapat tiap2 sem ada sem yang result aku teruk sebab ada paper fizik..
Pitammmm 48x aku dah takmo ambik dah paper tuh..
Nasib lulus cukup2 makan je..

Perjalanan study aku tak habis kat situ je..
Masa aku mengandung yaya in 2008 aku dapat offer sambung master sosiologi kat UKM..
Masa tu aku dah gabra dah sebab boleh ke aku study ni ada anak kecik..
3 orang pulak anak2 aku masa tuh..
Tapi tula..rezeki aku belajo ni kuat kot..
Hubs aku adalah penggalak aku no.1 pulak tu..
Aku pantang Yaya 10 hari kot..
Aku kena gi daftar kat UKM..
Sekali dengan orientasi..
Ko bayangkan steady je muka aku buat2 mcm sihat walafiat...
Padahal aku dah gabra dok dalam ekon lelama plak tuh..

Tapi everything went well..
Lps 2 tahun setengah tamat master aku..
Alhamdulillah grad on time jugak..
To be honest memang perit sikit ko belajar sambil bekerja..
Habis sekolah je bergegas aku gi kelas kat UKM..
Bila datang pemalas aku..
Aku buat2 kol hubs aku..
Aku cakap aku tak larat nak gi kelas..
Aku mengantuk..blabla..
Hubs aku tinggal job dia hanta aku gi kelas tunggu sampai aku sudah kelas..
Hahahaha..

Pernah jugak aku ada kelas..
Hubs aku jaga anak2 kat ukm sampai aku habis kelas..
Pastu sesama gi berbuka pose kat area bangi tuh...
Alahai rindunya aku saat tuh..
Rindu zaman belajo kat U..

Hubs aku selalu ingatkan aku..
Anak2 aku banyak berkorban dengan apa yang aku ada sekarang..
Aku hargai sangat benda2 tu..
Bagi aku jangan ko ambik sesuatu yang ko nak capai tu dalam keadaan ko stress..
Ko cuba hadapi dalam keadaan ko gembira..berlapang dada itu penting..

Bukan semua benda yang kita nak kita dapat kecapi..
Tapi tak salah kalau kita terus mencuba untuk capai apa yang kita nakkan..

Dan alasan kita tak boleh melangkah seterusnya sebab kita ada anak..
Aku rasa dah tak relevan dah sekarang nih..
Apa salahnya kita berjaya seiring dengan kita membesarkan anak2 kita..
Itu lebih menampakkan kejayaan yang kita kecapi lebih tinggi nilainyakan?
InshaAllah..

25 comments:

Yana Ujang said... Reply Comment

adoi kak tetibe bergenang lak air mata...hahaha boleh? sentimental lak hr ni...

bc kenangan pahit manis akak and skrg boleh tersenyum smpi telinga..ohoii priceless moment! tahniah kak!

nk komen len sbnrnya...tp terkomen len -.-'

Nad MamaZN said... Reply Comment

kagum!

TeacherAzimah said... Reply Comment

Hats off chekgu azrine! I mmg dah x sanggup nak sambung belajo..bkn anak2 jd alasan. Tp satu2nya alasan sbb i dah malas nak blajo muahahhaha...seriously malas. Rasa x mampu dah nak stay up mlm2 ulang kaji..buat tesis semua tu. Seronok tgk u dgn anak2.. siap blh share pakaian dah ya? I ni...saper lar nak mewarisi handbag yg byk2 tu hahahaha...menantu? Hahahah...apa aku merepek ni :p

Allene ALineWorks said... Reply Comment

inspirasi sangat cerita akak... uhuhuh lin pun tak kuat gini...

Syima Syaz said... Reply Comment

Saya yang tak kuat kak, dan saya admit, saya jenis tak pandai nak handle 2,3 benda dalam satu masa. Belajar, kerja, anak n wife... Fuuuhhh.. Kagum dgn akak. Sebab tu Allah pilih akak, sebab akak memang kuat.

MamaAliya said... Reply Comment

salam kenal chekgu azrine.kagum dengan semangat you.sy pun kerja dan juga belajar lagi dengan anak yg masih kecil.huhu...tak sabar rasanya nak habis.

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

Okey.. ai suka entry ni. Win!
Memula ai tgk tajuk kat dashboard pun ai dah suka.
Tapi, yu nak tau tak.. ada orang plak, dia tak minat pun satu2 menda tu, tp dia buat2 minat, tapi tak dpt nak buat sbb kononnya ada anak.
Contoh : Eh, best la awak buleh baca novel byk2. Sy dah ada anak ni tak boleh dah nak baca novel..

Kisahnya, orang kalau dah minat, takde nak alasan kan anak. Betul tak? Cam ada mmbr tu, anak belum setahun pun, novel tebal buku phone di baca nya. Takde masalah kalau minat.

Ni bukan apa - sebenarnya nak berlagak kat orang takde anak ni yg dia ada anak, tp alasankan tak dpt baca novel sbb ada anak. Tah hapa2 orang camtu.

ameris said... Reply Comment

wahhh... tak sangka pengalaman rin gitu.
anak bukan penghalang kannn..

Alongxp.com said... Reply Comment

cam saya, saya perlu jadi garang sbb wife saya tak garang... so kena ada sorang yang perlu jadi garang/ ditakuti anak supaya kalau dia nak buat benda yang salah, dia tau apa akibatnya...

Julia Johari said... Reply Comment

The best teacher...2x dekan haaa...boleh bawa anak belajar lagi sambil dalam kuliah...terbaik la kak...itu sebab saya tak leh terima alasan orang2 muda baru kahwin ni xleh pi mana2 sebab anak berderet, alasan lasak...hmmmmmmmm kadang2 pelik, anak tu adalah rezeki, jgn la sebut alasan gitukan...doa tu...hmmm tu sebab mana2 pun ju pasti anak sentiasa ada kalu bukan waktu keje....pi travel pun pasti bawa...xkan tinggal la sebab hati ju hati tisu...nak pi keje pun nangis kak tingat anak

Azwar Syuhada said... Reply Comment

kagum :)

Falsya said... Reply Comment

Respect kak rin..

Fuza Musa said... Reply Comment

U can do it.. Next... Dr Azrine!!

dayang rosmieyatie said... Reply Comment

Akak.. Yt sebak. Yt malu pun ye. Yt lah yg penuh beralasan itu. Huhu. Tp selain alasan2 yg tak brp munasabah itu Yt ada sebab musabab yg lain.

Apa pun. Yt kagum dengan akak. Tahniah kak! Salute!

Aishah Amin said... Reply Comment

Wow..amazing mama. Love your determination. Betul ramai orang letak anak anak sebagai penghalang mereka mencapai impian. Semua berbalik kepada diri sendiri sebenarnya. Congrats..love to know a passionate person like you, Kak Aishah

Jemputlah ke blog akak #projek2ribu

♥ Mrs. Secretary ♥ said... Reply Comment

Entri akak nie sgt memberikan inspirasi lah.. dulu farah stop belajar kt u.. sebab apa stop study farah dh story panjang lebar dah kt blog..tp kan skrg nie kalau ada peluang mmg nak sambung study balik.. rasa ralat jugak xdpt habiskan study dulu.. tpi bila baca kisah pengorbanan akak nie rasa terharu sgt.. akak btl2 tabah demi nk capai cita2..tahniah akak!!!

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said... Reply Comment

Assalam azrine,
salam perkenalan yer
waaaaaaa..kagum iols dengan uols ni
gigih sungguh
tahniah yer
iols ni tak segigih uols
blajor sekerat jalan he3
3thn buat PhD terus officially stop
koje, rumah tangga & study tak terkawal kekdahnya he3

Rosesaliza Md Darus said... Reply Comment

Sis u memang hebat. T.q jadi tpt I mengadu disaat akhir study in. Byk jasa u kat I sis

Suria Lekatlekitgurl said... Reply Comment

Apa yang saya tak boleh buat sebab anak saya anggap pengorbanan macam tengok wayang.. dah 3 tahun tak masuk panggung wayang sebab anak memang tak boleh duduk diam.. hahahaha.. yang lain2 selagi boleh heret anak, Insya Allah tiada halangan asalkan tempat di tuju tu tak berisiko tinggi untuk anak kecil. Keluar sendiri dengan anak, tu belum dapat keizinan dari suami.. so suami tak bagi. Lagipun kami tak pernah PJJ... jadi takpe la. nak keluar, berkepit la bertiga. hehehehe Apapun akak memang hebat mampu belajar sambil jaga anak. bukan semua orang mampu

CintaHati Lina said... Reply Comment

Betul.. kita kne tegas ngn anak2.. klu tak mau ragamnye..haha..macam kes sama..suami byk kerja luar..byknya saya dgn ank2.. nk p mana just info suami... tapi mmg tk kan bawa klu rasa tmpt tu sempit ke...yg ptg saya blh handle anak2 ..biasala mereka tgh membesarkan..semua itu nak... tp saya street.. klu suami lmbt hti..bg je.. lpas tu saya bg warning..no dekat ibu. Sbb abang tk ikut kata ibu.. haha..kejam..tp tk blh la nak bg semua bnda yg dorng nak kan...

LYAfrina said... Reply Comment

betul tu kak..
pttnya kehadiran ank lagi mjdi penyumbang utk kita berusaha melakukan perkara y lebih baik.. nak seribu daya.. anak bukanlah penghalang..asal kita bijak

athi FATHIYAH said... Reply Comment

touching baca story akak.. akak jarang citer pasal masa lampau akak yg susah jugak tu..
thanks for sharing.
inspiration

Zila Mahadi said... Reply Comment

Kak azrine memang kuat semangat!Saya belum tentu sekuat tu.. Saya ni, anak sorang pun dah kadang-kadang tak terlayan.. sobs!

MizzTina said... Reply Comment

siyesli, adore sgt dgn pengorbanan akak, husband akak, anak² akak.. even diorg kecik, sedikit sebyk diorg fhm yg ummi diorg sibuk.. akak mmg gigih.. klu sy kt tmpt akak, xtaula blh ke x.. yg skang ni pun kdg² rs mcm susah sgt.. tp trus buang jauh² perasaan tu, bkn buat apa pun, keje..blik keje amik anak n belek anak, esok g keje semula.. yg rs ssh sbb husband selalu keje smpi mlm.. semua handle sendiri.. bila bc cerita akak, bru tau ada lg yg lebih rs mencabar dlm membesarkan anak.. masalah sy ni cuma celah gigi akak je kan.. hehehe.. syabas akak.. pengorbanan yg membuahkan hasil..

LydSunshine said... Reply Comment

Rin, insap ni baca entry RIn. Tapi still rasa mcm nak guna alasan ada anak kecik tu. Sbb mcm best je, *wp org lain yg dengar mcm menyampah dan alasan*. Heheh.. Bagi saya, bila org beralasan dia ada anak kecik utk buat apa-apa tu maknanya dia belum cukup kuat mahukan benda tu. Mcm saya, minat saya menjahit, dan saya mampu menjahit wp selalu je anak kacau, tgh menjahit anak tutup suis. Tapi langsung tak jadi halangan sbb mmg betul2 suka.