U Click Me...I Click U Back

Monday, December 8, 2014

#AishIskandar - Diserang HFMD

As salam
Alahai kesian dak Aish
Tergaru2 kaki tak selesa dia nak tidur..

Hari sabtu magrib tu aku dah notis dak Aish punya badan dedar2 sikit..
Lap2 kepala dia bagi sejuk balik..
Then dia tidur..
Dalam kul 4pg tu badan dia panas balik..
Aku notis dak Aish kalau demam dia asyik nak menetek jek..
Mungkin dia rasa dahaga dan panas dalam..
So aku anggap dak Aish demam biasa jela..

Semalam dalam kul 11pg camtu badan dia start panas balik..
Takde pilihan aku bagi pcm..
Then dia tidur dalam 1jam je..
Petang camtu dia dok bunyi hek hek..
Sambil garu2 kaki dia..
Banyak kali..

Aku pujuk tolong gosokkan sebabkan ingatnya nyamuk gigit...
Tengok betul2 dah banyak biji2 macam lepuh tu kat kaki dia..
Tengok kat tapak kaki pun ada..
Tapak tangan dengan celah2 jari pun ada..

So dalam hati terus syak ni HFMD kot nih..
Sebab chicken pox mesti ada kat muka badan semuakan?
Telefon hubs bagitahu..
Hubs cakap tunggu dia balik nak bawak HKL terus la..


Ni aku ambik semalam..
Hari ni lagi banyak
Sebab dia asik menggaru2 jek..
Kesian la hai anak bujang aku sorang ni..
Aku nak bagi dia lupa dan tenteramkan dia aku bf dia manjang...huhu

Then sampai HKL..
Tak ramai orang..
Memang kalau gi weekends servis memang laju..
Dok tak panas bonts lagi dah DR panggil..

So apa yang aku syak tu betul..
DR cakap takde ubat spesifik untuk pesakit HFMD nih..
Kalau tahap serius macam tak kencing..
Tak mo makan..
Dah lembik sangat..
Yang tu akan di warded untuk masuk drip air..
So semalam dapat calamine dengan pcm je la..
Sebab dak Aish asikla menggaru je
Aku boh jela calamine tu nak bagi dia tak
garu2 dah..

So far dah takde demam sangat..
Cuma tang menggaru tu la aku kesian..

Sat gi kul 10 aku nak gi sekolah ada keje sikit nak setel..
Aku dah siap masak dak Aish bubur campur daging kentang carrot and boh bebanyak bawang putih sebab aku penah baca bawang putih ada agen antioksidan yang tinggi..
InshaAllah boleh mempercepatkan proses penyembuhan..

Doakan dak Aish cepat sembuh ye kekawan..

Sekian daripada
~Ummi Dak Aish yang risau~

15 comments:

syawalsimpsons said... Reply Comment

alahai kesiannya..cepat sihat ye asik aish

syawalsimpsons said... Reply Comment

alahai kesiannya..cepat sihat ye asik aish

Falsya said... Reply Comment

Allah..sian dak aish..cepat2 sembuh ye..mudah2an xmelarat..amin3..

Aeen said... Reply Comment

kesian aish...semoga cepat sembuh ye...xtahan bila tengok dia garu sebab gatal2 tu..kesian...

MizzTina said... Reply Comment

cepat sembuh dak ensem.. nsb baik x warded..

Julia Johari said... Reply Comment

Bagus sis, masak buh bawang putih byk2...good job mommy...julia pun suka amal masak apa pun suka lebihkan bwg putih sis sbb dia ada agen antioksida yg sgt tinggi...aish nanti sihat jgn risau...HFMD lebih kurang seminggu je...nanti ruam tu kembali reda lepas seminggu...xd parut jgn risau ye mommy...tp kena kuarantin tak leh expose jln2 lg

eima said... Reply Comment

InshaaAllah..mmg xde ubat utk virus ...hanya antibodi je mampu lawan virus...betui garlic dpt bantu kuatkan imun bdn dan lawan kuman...get well soon aish...

Jgn lupa cuci brg mainan dan rumah dgn clorox atau detol....mop dan lap2 semua tmpt yg ais boleh capai...elak risiko pd yaya plak...

LydSunshine said... Reply Comment

InsyaAllah Aish akan sihat nanti. Mmg nervous jgk bila dengar pasal penyakit ni.

aquarius morius said... Reply Comment

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur

Mama Zharfan said... Reply Comment

ciannya...moga aish cepat sembuh..amiin

ieza ashaari said... Reply Comment

Biasa cmne blh kena ye? Jangkit ke pe? Semoga cepat sembuh Aisy.

Mar Mansor said... Reply Comment

semoga aisy cepat sembuh ye..
sapukan minyak kelapa dara..in sha Allah cepat hilang..

Syima Syaz said... Reply Comment

sekarang ni macam musim lah kak... sana sini budak kena sakit ni...

apa2 pun, get well soon aisy. akak bagi air kelapa kak n sup bone broth. tu untuk naikkan imun badan dia.

Nadratul Syazwana said... Reply Comment

Baru tau pasal HFMD ni T_T Memula blur apa tu

♥ Mrs. Secretary ♥ said... Reply Comment

Emir pernah jugak naik ruam2 mcmni.. farah dok ingat HFMD la.. tapi nasib baik bukan.. nak jadi campak kecik jer..=D