U Click Me...I Click U Back

Tuesday, November 11, 2014

Review Hotel ~ De Rhu Beach Resort, Kuantan, Pahang

As salam..
last weekend aku bawak family aku ikut aku pergi bengkel penyelidikan kat Kuantan
pihak organizer pilih De Rhu Beach Resort, Kuantan as a our venue..
first time been there..
2009 pernah overnite jugak kat Kuantan sebab aku ada kursus..
pun heret semua anak2 ngan hubs teman...hahahaha
masa tu stayed kat MS Garden..pun best..
sebab bersebelahan dengan Berjaya Megamall..hahahaha
masa tu anak2 kecik lagi...Yaya baru setahun lebih..

tujuan ke kuantan sebab ada bengkel penyelidikan thesis under UKM
daripada pergi sorang baik aku heret semua mai..
bayar lebih la sikit sebab sepatutnya 1 bilik tu untuk 2 orang la researchers
tapi aku bayar untuk bilik sorang rm650 untuk 2 malam termasuk yuran bengkel..
murah sangat dah tu kan?
plus point aku dapat bawak hubs dan anak2 aku bercuti..
sebab kami bukan selalu sangat bercuti pong...
bolehla derang berenang2 ketepian dalam pool tu while aku berbengkel
sambil menyelam minum ayaq camtula kekdahnya...ngeeee


upon arrival...outside the resort

masa ni dak Aish mentido..
gambo dia bergedik memang takdela..
sebab fenattt gedik dalam kete...
betul2 baru sampai dia lena elok je atas aku sambil duduk...
hahaha

the lobby..besarkan?


infront of reception 

lobby hotel ni besar...puas sebab boleh lepak2 kat lobby..
dan receptionist dia semuanya ok dan layanan memang baik sangatla..

cerita pasal bilik..
bilik aku bilik standard jek..
so aku bawak toto siap2 untuk aku ngan dak Aish abahnya tido..
depa 3 tido atas katil empuk..syiokkk!!!
dak Aish tido ganaih...tido bawah lebih afdhal..
jatuh sat gi masalah lain plak...





bilik air dia kecik je...
nak snap gambo pun tak muat...
so asal ada jela ek..
basic bathroom jek..
no bath tab at all...uhuk

  

eh..tetiba ada hantu tengah SELFIE...hahahaha

swimming pool dia besar gabak..tu aku baru ambik gambar separuh je belah sini...
kat belah sana lagi besar ngan ada gelongsong bagai..

paling best bagi aku pasal De Rhu Resort ni ialah swimming pool dia..
sebab aku suka sangat konsep pool dia yang besar dan luas..
memang tak berasak2 sangat even on weekend..
sebab pool dia besar dia buka kepada orang luar (yang bukan overnite kat hotel) dengan bayaran rm10 (dewasa) 
dan rm7 (kanak2) untuk sesiapa yang nak mandi kat kolam resort nih
so every weekends memang pack sikit but still ok sebab kolam dia memang besar...

yang tak bestnya...
hahahaha..ada yang tak besh...
pagi2 aku nak bangun mandi takde air ko..
bengkek je member..
kecoh sekejapan dekat whatsapp group penyelidikan tertanya2 nak mandi kat mana
so ada yang cadangkan pergi mandi kat bilik air dekat pool
maka turunla aku dengan Yaya gi mandi kat situ sebab aku tak blh lewat mandi sebab ada bengkel..
anak2 aku tak mandi lagi pun takpe kot..
lama jugak baru air ada..
2x dalam satu hari kejadian takde air tuh...
lepas tu ada plak penghuni2 hotel yang tak tutup air masa derang keluar bilik..
dah melimpah2 keluar dari bilik masa air baru naik..
katanya masalah pam air yang tak naik ke atas...
idokle aku tau masalah ni biasa atau jarang berlaku kat resort nih...
tula slack point sikit kan?
tapi the rest semuanya okla pada aku...

secara keseluruhannya aku bagi 3.5 daripada 5 bintang..
kalau tak banyakla jugak bintangnya..
tapi sebab masalah air tu kan?
air tu basic need kan?fenting sangat..
especially untuk yang tengah hanimung tuh..
kuangkuang...

Tapi kalau diizinkan Allah..
ada rezeki datang lagi ke Kuantan..
bolehla consider hotel ni untuk bermalam.
tapi hubs aku more prefer MS Gardenla katanya..
cuma aku tak gemo sangat MS Garden punya kolam mandi...
open sangat..
orang tengah makan kat cafe dok mengendap ko mandi..
takde privacy la cenggitu...
pffftttt sangat!!!

kalau dari KL nak ke De Rhu Resort ni korang kena exit Jabor..
baru dekat sikit nak ke resort ni..
kalau exit kuantan pun boleh jugak hubs aku cakap..
cuma Jabor lagi dekatla..

apa2 yang korang nak tau pasal De Rhu Resort ni bolehla korang gi kat website dia [Link]

Alamat :
152, Sungai Karang, Beserah, Kuantan, Pahang
Tel    : 609 557 9000
Faxs : 609 544 9364

official website : https://www.derhu.com.my/

27 comments:

Amanda Suria said... Reply Comment

Jotel dh best dan dah cantik...masalah xde air plak erk...harap2 pihak pengurusan dpt selesaikan masalah tu sbb bukan sorang dua yg stay situ kan...pyh if xde air

mama tisya said... Reply Comment

sambil kj sambil bw ank2 skali sure sronok la bdk2 kn

eima said... Reply Comment

tak penah dok lg tp tau la kat mana ...

Falsya said... Reply Comment

Falsya dh penah check in sinj..best bestttttt..

mommychaa said... Reply Comment

hamboi katil beso ne macam katil raja-raja kak rin hihihihi. Dah lama tak bwk anak jln2 paling best pon dekat Morib jela sebab dekat pastu ade theme park hahahahahaha. ingat before bersalin nak bawak jln situ sehari dua, kasi depa enjoiiii :)

~aSHa~ said... Reply Comment

akk pernah gi sini....bawak budak2 mmg seronok....

kat sini boleh juga org luar xnak menginap mandi pool..tapi kena byr la...xtau berapa

NzA said... Reply Comment

kalau nk angkut ank2 brkursus pertama mrk akn tnya ada swimmingpool best tak....he3x.....

.ieLah. said... Reply Comment

Lame da oi x pegi mandi kolam kak. Ekekeke. Kalo x rajin la membawak si nana mandi. Aritu mase ngandung cakap kat laki. Moh la ke de rhu nak peeling2 berendam. Ke sudah x dibawaknye i ni. Huuu

Nana said... Reply Comment

aritu g balok ada singgah sini tanya bilik kosong tp seme full

Ann said... Reply Comment

aiseh camne hotel boleh takde aiyak ni..sbaik ade option lain kan..klu x ade g bengkel xmndi..hehehe

N pn xsuke pool yg sblh cafe..segan nk berendam org skodeng..perasan..heheheh..

Suria Lekatlekitgurl said... Reply Comment

kalau ke kuantan cuma ingat pasaraya koboi jer hahahaha.. normally kalau percutian 3 beranak kami je hotel @ resort mesti yg budget je & selesa jer.. kalau melibatkan family yg lain baru la cari yg cantik sikit.. sebab kami laki bini ni jenis suka jalan jer... takat nk tidur sekadar bersih, selesa & selamat sudah

lieyalatif said... Reply Comment

hihihi lieya jenis suke ikut laki pi bengkel ke kursus gak sbb leh tumpang dok hotel cuti2 ngan anak2 hahaahahahaah....lagi2 kalo hotel yg ade pool best heheeheh

tang takde air tu buat takut rin...mauuu ashem2 nak gi masuk bengkel kang haahahahha...

LydSunshine said... Reply Comment

Kalo masalah takde air tu dah kira masalah besar tu. Kalo saya lagi kedekut bintang, saya bagi 2 bintang je sbb masalah takde air. Tapi kolam renang dia tu mmg saujana mata memandang gitu. Luas then nampak scenery tepi pantai terus rasa macam mandi laut.

Julia Johari said... Reply Comment

The rhu ni kawasan mainan kami cikgu...mmg cantik pool dia...seronok puas hati...sgt dekat ngan kg suami ju sebelan menyebelah je kak hahahha...alaa takde air ye pagi2...agaknya ramai kot buat kursus kt situ tu jadi sangkut

Diana Rashid said... Reply Comment

ye la..tak de sabun tak pe lagi..tapi kalau tak de air memang nak bagi 3 bintang pun teragak2 je..markah kesian je la..heheh

*∽ IZAN ∽* said... Reply Comment

best nyer jalan2 kuantan. membesar masa zaman sekolah kat sini. kalau gi kuantan wajib lepak benteng dan cari satar tg Lumpur heheh

Aqilah Khairri said... Reply Comment

Haha *tetiba ada hantu selfie :P

Aqilah Khairri said... Reply Comment

Saya masuk #1137 ye. Alang-alang review blog, saya follow sekali. Senang nak BW selalu. Hihihi (feel free to follow me too sis)

http://aqilahkhairri.blogspot.com

dalila said... Reply Comment

x pernah lagi sampai sana.. mcm best jgak ni

Mama Zharfan said... Reply Comment

pool tu nmpk besh!!

Mama Zharfan said... Reply Comment

slack lah sbb tak de air tu..kalau me sure stress hahahah

LYAfrina said... Reply Comment

last year ofis buat family day kat sini.. bg lya kat sini best..cuma makanan je biasa2 je..
bab swimming pool tu..mmg bestla..anak2 confirm suka..

kebetulan kena kat akak xde air time tu.. huhu

LYAfrina said... Reply Comment

or luar klo x mginap nk mndi kolam just rm8 last year.. thn ni xpasti la harganya

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Last g sana masa family dulu2 je. Lama x ke sana. Bab swimming pool tu ank2 lah yg suka klu besar pool dia

Fuza Musa said... Reply Comment

Kalo tak ada air...Memang kurang lah bintangnya,...

QasehnyaRania said... Reply Comment

kan kalau mslah air ni mmg la menghangin kan tetamu aje..

salam kenal akak.
thanks isnggah blog sy.
skrg bru bls jejak. huhu
umi baru katakan :)

♥ Mrs. Secretary ♥ said... Reply Comment

Alamak spoil nya kalau tak dak air akak.. benda lain boleh terima lagi.. bab air...adoiii...no..no..no..