U Click Me...I Click U Back

Wednesday, November 19, 2014

Resepi Tiramisu

As salam...
rupa2nya aku tak sempat share lagi resepi tiramisu yang mudah kat uols
bila aku belek2 nak buang gambar dalam hp
baru perasan eh buat tiramisu tapi tak penah share dalam blog...
ok..mehla kita share sambil fefeling chep..

bahan2 yang diperlukan ialah....

1. 250g cream cheese brand tatura (brand apa2 pun boley)
2. 1 kotak kecil whipping cream (brand apa2 pun boley)
3. kek chiffon atau kek span pun boleh (potong petak2)
4. sedikit bancuhan nescafe tanpa gula
5. sedikit gula untuk memukul cream cheese

Cara Membuatnya :

1) Pukul atau blend cream cheese dengan whipping cream dan sedikit gula untuk elakkan rasa muak pada cream cheese sampai kembang (aku guna blender)
2. Celupkan kek dengan bancuhan nescafe dan susunkan dalam loyang atau bekas 

susun dalam bekas like this

3. Setiap lapis kek dilapiskan dengan cream cheese yang telah diblend tadi...
4. Lepas dilapiskan repeat step 2... (buat 2 lapisan kek je dah cukup)

camgini rupa dia setelah siap dilapis dengan cream cheese

5. Lastly boleh taburkan dengan serbuk koko di atas lapisan cream cheese...

hah kemain banyak serbuk aku taburnya...hahahaha

kita kasi zoom out sikit kasi terliur naaa...

SELAMAT MENCUBA!!

19 comments:

safurara said... Reply Comment

kak, nt buat gather, buat ni tau.nk rasa! hehehe

Nana said... Reply Comment

feveret mak saya... =D

Allene said... Reply Comment

la.. senang je caranya.. uhuhuhu apsal selama ni tgk orang buat macam susah je...

Falsya said... Reply Comment

Senang gak wat tiramitsu nie..hurmmm..nk wat la..;))

Ayu Firzara said... Reply Comment

Terliurnyeeeeeeeee...omnomnom....kak...FB ape...meh kita fren kat FB jom..heeee

ameris said... Reply Comment

fav desert gak ni. baru buat minggu lepas.

nadiah hanum said... Reply Comment

Hari tu tengok kak ameris buat tiramisu..ni kak azrine pulak buat...isskkk teringinnya!

Cik Aann said... Reply Comment

ya Allah..sedap nyeeee..

Jom kurus! Malam berzumbaa

CikNaa said... Reply Comment

sedapkan kan kak..lagi2 klu cheese tu tebal dari kek..fulamak..haha..

eima said... Reply Comment

mudahnye ..gitu je buatnye ke ....tp kite tak penah rasa lg ni ...

cekgu nanti hjg bln 12 inshaa Allah nk balik kg .. dulu kate nk suruh beli magic pan tu kan ....

nanti pm kat kite no ...ni nomot tepon ai 0129220376

tulis siap2 kat sini tkt terlupa nanti bila dah blk kg nanti....

Diana Rashid said... Reply Comment

kalau buat dalam jar atau gelas pun cantik ni..kan??

Mar Mansor said... Reply Comment

fullamak...nasib baik takde gambo yang dah siap potong..kalo tak lagi terliur

♥ Mrs. Secretary ♥ said... Reply Comment

Sedapnya akak.. nk buat jugak la weekend nie.. hehehe..kalau jadi farah share..tq share resepi semudah abc nie..=D

Daddy Ziyyad said... Reply Comment

Okehhhh..saya suruh wife saya tgk entry ni...hahaha

Syima ~Mama Kyra~ said... Reply Comment

senang je buatnya..ingatkan susah la..nak try jugakla..tq sharing resepi :)

Naemah Umi said... Reply Comment

best ni...peberet umi nih...ada gak kang yg pegi dapur buat ni hehehe..pe pun ni mmg terbaik ekeke

Ann said... Reply Comment

sy peminat tiramisu...simple ek buatnye..ok...simpan resepi dl..nnti xtau ble buat...hahah..

Ibu Dilah said... Reply Comment

sedapnye sis... dah lama rasa nak buat tp sampai skrg x terbuat2.. hehehe..

LYAfrina said... Reply Comment

Dlu onh beli sekali.. tp lya xleh mkn sbb ada rsa cam nescafe. Lps tu trs x try