U Click Me...I Click U Back

Monday, November 3, 2014

Resepi Pisang Goreng Tabur Cheese (Bandung Style)

As salam..
hari ni chep tak bertauliah nak share resepi..hehehehe

korang dah bersedia dengan kertas dan pen??
hahhh...belum ambik lagi?!!
sila ambik sekarang jugak!!
hahahaha *paksa


ok..sebelum aku up resepi dia..
aku nak bagitahu korang yang resepi aku ni memang pisangnya tak digoreng dengan tepung ye..
aku memang reka2 sendiri resepi dia..
sebab dulu masa aku pergi bandung aku pernah makan pisang cheese yang bagi aku tersedap yang pernah aku makan...[Link]
memang pisang dia tak digoreng dengan tepung..
aku agak dia goreng dengan butter jek..
ni aku agak2 je la ek..

so aku pun try la buat..
alhamdulillah..ramai yang cakap sedap..
hikkksss..
so far dah 2x aku repeat buat...
so korang bolehla try kalau nak try la sebab cara dia mudah sangat..
yang nak lambat pong tang menggoreng tu jela..

ok..meh usha resepi...:-)

Bahan-bahan

1. Pisang Berangan / Comel (pisang yang sederhana masak kalau boleh dan dibelah 2 memanjang)
2. Sedikit butter / marjerin (aku prefer butter)
3. Cheddar cheese yang telah disagat (brand apa pun bisa buk)
4. Chocalate rice atau hersyey's syrup 

Cara Membuat

1. Panaskan butter dalam kuali leper menggunakan api yang perlahan (supaya tak cepat hangit)
2. Goreng pisang sampai jadi kekuningan sikit depan belakang kemudian angkat dan toskan dulu
3. Setel goreng pisang then bagi sejuk dalam 10 minit baru susun dalam pinggan
4. Taburkan cheddar cheese yang telah disagat halus dan kemudian tabur coklat rice di atasnya..
5. Sedia untuk dibedal...hehehehe

Senangkan?
semudah ABC jek..hehehehe

Selamat Mencuba!!

15 comments:

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

I dgn my sis pernah buat.. kitorang salai pisang tu.. mcm kat bandung & jakarta yg pernah mkn mmg diorang tak goreng pun pisang tu hahaha.. Ok tak apa yg Rine buat ni pun dah nampak sedap nih.. :D

Julia Johari said... Reply Comment

Mudah betul nak buat hehehhe....syok kan kak pi bandung...tingin la hai tp masa suami plak bz manjang hjg thn ni hehhhe

Syima Syaz said... Reply Comment

Senang je kak... Saya tak suka cheese tp aisya suka sgt pisang. Nak try la nanti.

Nafira usof said... Reply Comment

sedapnyeeee.. telan ailio di buatnye.
x de lah susah sgt nak buat yer. cuma kena mencarik bahan jer lah kan~
sedapppp! terus lapor. :)

Falsya said... Reply Comment

nasib baik area umah dh ado yg menjual..drive thru je..kihkihkih..

Bunda a.k.a KN said... Reply Comment

As Salam...

Nampak sedap jer...ingatkan susah sangat...tapi tulah nak g beli cheese pulak...

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Tgk dorang mmg x celup tepung. Lembik2 mcm buat puding diraja je kan rine pisang nya

Tp saya buat celup tepung. Versi seri kembangan katanya. Hehe

Diana Rashid said... Reply Comment

ha..yang ni baru yang Ori..kan?selalu yang ada jual tepi jalan tu dia buat goreng pisang biasa je..

eima said... Reply Comment

tak penah mkn lagi .... sedap sgt2 ek .. harus la try dan cari kot klu pemalas nk cari bahan

ctmah said... Reply Comment

wahh senangkan sis. bila nak rajin ni.hehe

Suria Lekatlekitgurl said... Reply Comment

senang nak buat. alasan dia malas dengan rajin jer.. saya chese2 ni kurang sikit

Fifi Nadhrah said... Reply Comment

boleh try la pisang ni.. ufairah mesti suke..

SyamilaMohd said... Reply Comment

dah makan..tapi lagi suka goreng biasa versi biasa...rangup je... ;-)

mama tisya said... Reply Comment

tk pernh try wat lg...tp 1st time mkn dlu kt sabah...smlm br try bli kt kl

euginia sindy said... Reply Comment

KISAH BENAR: Satu contoh pengedar KEREPEK PISANG SALAI kami. Modal RM150 aje, jual pada kengkawan di pejabat sendiri dan adik-beradik serta jiran. Belanjarlah berniaga dengan modal kecil yang tidak memberatkan anda. Tak cukup modal? Ajak kawan yang duduk berdekatan atau adik-beradik anda kongsi modal RM150 tu. Dua orang jual 25 bungkus takkan susah nak habis kot? :D
==> ORDER 0192843849