U Click Me...I Click U Back

Thursday, November 6, 2014

Resepi Mincemeat Fritters | Cucur Daging Cincang

As salam..
hamboi tajuk tak payah nak omputih sangatla...
lalalalalala

hari ni master tak berapa nak chep ni nak share lagi resepi..
resepi ni reka2 sendiri ajek..
ikut suka hatila kita nak boh apa kan dalam cucuq..
tapi sebab rasa dia sangat sedap bak hang *matakeatas
so aku share la resepi ni untuk hampa sekalian..
kotla hampa rajin nak buat...ngeee...

first sekali korang kena buat inti dia dulu...
aku tau ada yang takmo buat resepi yang susah2..
yang senang just tumbuk ikan bilis dengan bawang besar..
tu pun sedap jugak..
cuma aku nak share resepi yang rare sikit kat hampa..

apa yang korang kena ada is daging cincang, tumbuk lumat bawang merah+bawang putih, bawang besar, daun kucai dan sedikit kicap untuk perasa dan juga sedikit air

firstly tumis bawang merah+bawang putih yang ditumbuk lumat tadi, lepas tu masukkan daging dan sedikit air untuk bagi daging cincang empuk, lepas kering air baru masukkan daun kucai dan bawang besar

lepas tu masukkan dalam adunan tepung (3cawan), sebiji telur dan 3 cawan air panas..
kacau rata dan adjust jangan keras sangat nanti cucur kita akan turned out keras

gaul sampai jadi macam nih...dan sedia untuk digoreng

nak goreng jangan guna api terlalu besar sebab nanti dia cepat hitam tapi dalam tak masak..
korang fahamkan??

turned out dia camgini...

seriously memang sedap okeh..
mak aku dulu suka buat..
tapi aku tak pernah tengok mak aku buat camne..
aku main agak2 je la rasa bahan2 dia melalui deria rasa aku dulu2..
hahahaha..
tapi bila buat hubs aku makan banyak sangat...
alhamdulillah..
nanti korang cubala ek..
memang renyah sikit nak buat inti..
tapi nanti korang cuba buat kompem nak buat selalu...
ececececece....

SELAMAT MENCUBA!!

8 comments:

Jueliza Jamani said... Reply Comment

kena try ni..

CintaHati Lina said... Reply Comment

sedapnya ..petang2 ni buat resepi ni mesti anak suka..

thanks 4 sharing.. lepas ni wajib follow ni..bila blur2 cari resepi ..kat sini ada...

salam kenal dan salam ukhwah dari mommylina

Allene said... Reply Comment

tu dia.. kecur ayak liur kita kak... ihhiih

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Siap ada daging mesti berganda kenyang dia rine

Diana Rashid said... Reply Comment

kena pandai2 agak la supaya tak keras..bab tu je la kot yang suusah..yang lain rasanya boleh buat kot..nak kena cuba nih..rumah saya ni jarang beli daging cincang..kena pi beli la nampaknya...kalau nak pedas2 boleh masuk kan lada hitam sikit..kan??

Fuza Musa said... Reply Comment

ok sila repeat

LydSunshine said... Reply Comment

Memang unik resepi ni. Kretif mak Rin cipta resepi ni.

nadiah hanum said... Reply Comment

Harusss try ni...Thanks for sharing..;)