U Click Me...I Click U Back

Thursday, November 27, 2014

Kejadian Yang Buat Aku Bengang | BE 2014 - Updated

As salam..
rasanya dah lama tak share pasal BE baru kat blog kan?
nak kata duit tu meriah takdela..
tapi alhamdulillah dah boleh cash out dah..
cuma nak tunggu cukup tahun 2014 ni la baru cash out kot..
nak bagi banyak sikit baru best nak cash out..ngeee

rezeki dalam berblog kan?

suka aku nak bagitahu kat sini..
aku memang suka sangat menulis kenangan aku dengan anak2 aku kat sini
niat aku hanya 1 jek..
bila anak2 aku besar nanti dia bolehla baca dan mengimbas kenangan lalu bersama depa adik beradik
sebab tu aku suka tulis pasal anak2 aku...

semalam 1 kejadian yang tak diingini berlaku..
malam selasa tu aku mintak kakak transferkan gambar2 dalam hp aku masuk dalam lappy
tapi aku menunggu dia (gambar2) upload masuk dalam lappy tu sejam pun belum selesai
punya la lembab nak mamps..
pastu aku terlena..
sebelum tu aku dah pesan kat kakak jangan delete gambar2 dalam hp aku sampai aku bagitahu
then aku terjaga dalam kul 12..
aku tengok kakak masih mengadap lappy aku..
aku pesan gambar2 tu belum transfer dalam laptop tau..
aku suruh dia gi tidur esk sambung

pagi esoknya (semalam)
aku tanya kakak belum buang lagi kan gambar2 dalam lappy?
sebab semalam ummi belum transfer lagi gambar2 tuh dalam laptop
dia loading gambar lama sangat.. aku cakap
mungkin sebab beribu2 gambar dalam folder kamera tuh..
kakak muka dah berubah
aku pun tengokla hp takde folder kamera tuh..
aikk..aku terus la tanya
memula dia tak ngaku
dia just cakap "kakak tak buat apa2 pun..tak tahu camne boleh hilang"

ko rasa???

lepas kau desak2 tu baru dia mengaku
ko tau aku punya amukan tuh
sila jangan bayangkan okeh
aku called husb aku nangis bagai nak gila
hubs aku suruh sabar..
aku cakap kenapa dia perlu delete sedangkan tak ganggu hidup dia pun...
eh aku punya marah tu sampai naik turun dada aku...

sebab aku sayangkan gambar2 kak cik yaya masa hari anugerah cemerlang tuh
gambar2 lama dan gambar selfie2 perasan tu aku tak kisah langsung
pastu ada banyak gambar masa aku hitea kat Kelab Darul Ehsan..
gambar2 aku semua dah selamat aku masuk kat email
gambar2 makanan..tempat...gambar aku saje2 ambik semua habis kakak deleted..
memang aku nangis gila2 okeh..
ada banyak sangat gambar dalam tu yang aku tak sempat nak transfer kat lappy
gambar hari kanak2 tu nasib ada ehsan dari cikgu2 pendidikan khas..
gambar jamuan kelas pun gone..
camne aku tak amukan ablasa...

aku marah kat dia sampai tahap aku nangis sedu sedan
aku terus hanta dia kat rumah abah aku..
aku rasa macam nak pukul2 dia bila dia ada depan mata aku
so untuk redakan kemarahan aku better aku buat camtuh
ni masa aku type ni ada sikit lagi rasa amarah aku nih
mengucap panjang aku...
astafirullahalazim..

okla...hubs aku baru called kata memang kalau gambar dalam hp
memang tak boleh dapat balik..
dia dah tanya orang kedai hp..
so nak buat camne
aku redha ajela...
banyak plak tuh gambar2 yang aku belum up lagi entry kat sini..
sedihnya aku!!!
serius..
aku harap aku cepat redha


ni la BE yang baru tengah ongoing sekarang ni
so semuanya ada 11 BE..
alhamdulillah...
kolek banyak2 ek..
boleh buat tabungan untuk anak2 aku..

18 comments:

Fuza Musa said... Reply Comment

Yeaa leh belanja cheesekut nanti byk BE yu

Julia Johari said... Reply Comment

alahaiii kakak...sedih yer baca...julia plak rasa takut...takut nak hadapi situasi cm ni...ju bg petua tau...sis selepas satu event ambil pic dari hp terus live transfer di inbox FB...di ulang lg sekali di inbox FB suami atau orang yg dipercayai...so pm dia dulu kemudian send semua gambar dalam hp kepada dia...minta dia jgn delete inbox dia sendiri...senang kak...ju selalu wat gitu...bila2 masa ju tgk hp ju berat sgt ju transfer semua gambar dlm inbox fb...selesai pastu kalo anak terdelet folder dlm hp pun x marah dh...settle...cuba ye kak..

TeacherAzimah said... Reply Comment

Phewwtttt blh imagine camne u mengamuk rine. Pastu aish terkebil2 mata tgk mama huhu

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

oh my.. kiter pernah terjadi menda tu Rine... tp masa tu diri sendiri yg terdelete. Geram sgt dgn diri sendiri. Pastu mintak mmbr ofis bhgn IT cari gak software yg buleh recover gmbr tu. Dapat la..tp ada gmbr dpt recover, ada tak..pastu kualiti pun dah tak cantik.
Lps pada tu, install dropbox, sbb apa2 gmbr yg kita amik, terus dia ke dropbox. kira cam back-up.
Jadi, pasni, ce Rine try install dropbox, then nati selamat lah gmbr kalau ter delete :)

p/s : Rasa kakak tak sengaja ter delete kot.. tkpe.. hikmahnya "ringan' sket phone kita..

Allene said... Reply Comment

aduh... sabar kak... cian si kakak tu...

Mama Zharfan said... Reply Comment

memang rasanya kalau dh delete tak leh nak recover balik..tak per..benda dh jd kan...

aIEn said... Reply Comment

huhu sy dpt rasakanmcm ne bile pic2 kenangan hilang mcm tu je...tp sy bkn sbb terdelete tp sbbhndbg kene ragur. hp dlm hndbg tu =(

mmg menanges 2h2m dkt hubby. sbb pic masa medina dari baby smo beso dlm hp tu...x sempat nk trnsfer ke lappy =(

Rai OurKizuna said... Reply Comment

kak.. tak silap saya.. haritukan..ada satu blogger tu pun hadapi masalah anak dia terdelete folder gambar dia.. tapi suami dia buat macam mana tah boleh pulak dapatkan balik.. cuba akak contact dia..nama blogger tu may zura..

syawalsimpsons said... Reply Comment

sabar la ye kakak.....

LydSunshine said... Reply Comment

Moral dia kan Rin, gambar2 tu kena la kerap buat backup. Tak perlu tunggu sampai ribu riban baru nak transfer ke backup storage. Nanti nak loading tu slow dan kita akan jadi lagi malas nk tunggu. Takpe la rin, walaupun hati pedih, tapi kena pandang the bright side of ujian yg rin terima ni. Seperti, dalam banyak2 ujian yg Allah nak beri pada Rin, hanya kehilangan ini je yang Allah beri kepada RIn, bukannya hilang anak, atau hilang rumah, atau hilang henfon tu terus ke. Cheer up ye RIn, takmo sedih2.

Ann said... Reply Comment

sy pun klu dh transfer gmbr ke hard disc still xdelete lg gmbr dlm hp sbb tkt ape2..nnti dh lame br delete..

best solution, akak install dropboz dkt pc dan hp..nnti die akan sync trs data/gmbr dlm hp ke pc...klu hp hilang ke rosak ke ape2 je..klu bkk dropbox still ade lg data tu...:)

Diana Rashid said... Reply Comment

kesian kakak..mesti dia tengah sedih..jangan la buat gitu..saya pulak yang kecik hati nih..hahahah...aduhai ..

eima said... Reply Comment

kak nanti sy bagi satu apps yg boleh restore balik gambar tu tp kualiti gambar tu tak brape ok la

Falsya said... Reply Comment

Alahaiiii kak rin..kesian akak..sbb tuh la falsya kalau rase dh penuh skit je mesti transfer gambar dlm hard disk..mesti kakak tido lambat sbb takut..ye la gambar2 ummi abis terdelete..adehhh..

awliya said... Reply Comment

install dropbox. setel masalah. 10 tahun punya gambar pu bole simpan. kesian anak tu cikgu

LYAfrina said... Reply Comment

huhu/// bersabar lah kak..
lya pon pernah rasa ni dulu msa tsilap format kamera thn 2010.. mmg mnagis n xde mood terus.. bukan syg pic kita selfie ke apa..tp syg sgt pic asya & video dia bru pndai cakap msa tu.. kebetulan x sempat backup lagi...

imm said... Reply Comment

haritu anak ade terdelete gamba kat phone jugak..hb kate boleh try restore guna satu software ni..tp kite x sempat nak try kebetulan phone rosak, terus kna format..
cuba akak try tengok kat website ni.
http://www.recovery-android.com/recover-data-from-android.html

♥ Mrs. Secretary ♥ said... Reply Comment

sedeynya akak..boleh fhm apa akak rasa.. tapi maybe kakak tak sengaja tue..huhuhu..sabar yer akak..