U Click Me...I Click U Back

Wednesday, October 29, 2014

Tak Pernah Terlintas Nak Jadi Cikgu?

As salam..
firstly aku rasa bersyukur sangat sebab Allah bagi aku dok dalam kerjaya aku sekarang..
ye..menjadi seorang cikgu..
aku suka jadi cikgu..
sebab aku suka bercakap..
aku memang peramah lain macam sikit..
aku tak berapa peramah dengan hubs aku jek..
tak tahu kenapa??
mungkin sebab hubs aku bila dengan aku dia lagi banyak bercakap dari aku..
cuma tak dinafikanla..
hubs aku suka aku sebab aku suka bercakap..
giteww..
tu aku peramah dengan dia sebab dia belum jadi laki ahkak lagi ye dik non...

tak pernah terlintas atau terdetik kat hati aku ni nak jadi cikgu..
cita2 aku memang takde cikgu dalam senaraila senang kira
cita2 aku beso wooiii
nak jadi DOKTOR...hahahaha
ye..gelak la korang..,
aku sekolah memang tak pandai sesangat
sebab tu failed jadi DOKTOR..ngeh..ngeh..

then..bila aku dah habis SPM (keputusan kurang cemerlang)
aku mintak UiTM..
ko tau aku mintak kursus apa??
kursus diploma in chef..(dah tak ingat nama kursus yang sebenar)
tapi memang aku minat la nak jadi chef2 nih..
konon macam terror sangat nak memasak bagai...
hhahaha

tapi...tapi...
bila aku dapat tawaran daripada UiTM Shah Alam  masa tu tahun 1997..
tetiba aku dapat kursus lain daripada yang aku mintak...
macam betul ke UiTM ni offered aku kursus nih..
kursus Diploma in Building...??
kejadah apa nih??
belajo apa nih?
semuala bermain dalam pikiran aku..
susah ke senang?
boleh ke aku belajo nih??
dahla belajo semuanya in english ko
ada add maths..ada statistik..gilerlahhhh!!!
pastu bila keluar sok keje jadi QA atau QS..
kalau buat degree boleh terus ke bidang engineering..

ni masa aku kena buat projek..
kena gi lawat tapak pembinaan...
belajo dalam bidang camni memang memanjang je kena buat projek..
final projek aku..aku ingat lagi  sampai kena tidur dalam kelas..
nak menyiapkan pelan bangunan punya pasal..
lepas tu kena gi blue print bagai..
not easy ok..
skill melukis kena ada jugak..
even lukis guna pembaris..pfftttt...
kalau dikenang balik...
bangga jugak dengan diri sendiri..eceh..
at least aku adala kenangan aku dalam bidang kritikal camni kan??

tapi tula..
memang bukan jodoh akula dengan bidang nih..
lepas aku habis diploma nih..
setahun lepas tu aku dapat offer sambung degree bidang yang sama..
2 tahun aje kalau sambung degree sebab sambung terus kat UiTM jugak..
tapi dalam masa sama aku dapat offered from UPSI..
cuma yang tak bestnya UPSI ko kena sambung another 4years then u entitled to be a teacher..
memang kursus bidang pendidikan normally is 4 tahun la..
unless u are KPLI..hat tu lain kategori sebab derang ni semua degree holder..
so setahun is enough to become a good teacher..inshaAllah...
tapi hubs aku suruh aku pergi bidang pendidikan..
sebab hubs aku cakap banyak masa dengan family..
dan kalau aku pilih kerjaya sebagai builder..
kompem aku busy..
atau ended up dok jadi suri rumahtangga...hiks..
syiok jugak kan??

kot mana pun ko konar..
kalau Allah dah tetapkan memang bukan rezeki ko dalam bidang tu..
usaha camne pun tetap aku jadi seorang pendidik..
dan lepas 2 tahun aku jadi cikgu baru aku jatuh cinta dengan bidang ni sesangat...
kenala dengan jiwa aku..
plus bonus ko boleh letak anak ko belajo satu sekolah dengan ko..
so sambil bekerja pun ko boleh tengok2 anak2 ko kat sekolah..
hantar ambik anak gi sekolah..
syukur aku dapat merasai benda2 camni..
yang mana kerjaya2 lain mungkin tak dapat rasa..
ada jugak yang bukan kerja cikgu tapi masih lagi boleh hanta ambik anak gi sekolahkan??
syukur sangat...:-)

zaman sekerempeng...
gambar ni aku scan lama dah simpan dalam album uitm kat fb..
cuma masa scan gambar ni dah sedia rosak..
ni kat dalam dorm..
masa ni satu dorm ada 25 orang..
aku dok dengan budak2 diploma chef ngan katering yang ramai..
sebab fakulti aku punya asrama dah penuh masa nih..
menapak jauh dalam kaki nak ke kelas..
pastu masuk sem 2 dapat jugak dok dekat dengan fakulti..
alhamdulillah..

Diploma in Building ( UiTM Shah Alam 1998 - 2001)
carila mana aku dalam gambar nih???
hehehehe...

14 comments:

Aeen said... Reply Comment

fuuh..caya la kak..amek dip in building...sekarang dah jadi cikgu..im proud of u sis...

MizzTina said... Reply Comment

taat perintah hubs akak ni..hehehe.. tp btl la, klu akak xjd cikgu, kompom akak bz.. n kompm akak xde ms tulis blog.. ehhhh

MisZ FyZa said... Reply Comment

Kak..sep skit..kt same fakulti la..FSPU..tp sy QS..:)..

Suria Lekatlekitgurl said... Reply Comment

Ramai yang ambil course lagi.. last pilihan kerjaya sebagai cikgu. sepupu saya ada sorang belajar sampai oversea.. course memang takde kena mengena langsung dengan cikgu.. tapi last pilih kerjaya sebagai cikgu jugak

Falsya said... Reply Comment

falsya pun amek course lain kak..end up jadik lain..dh rezeki ke situ kan nak buek camno..

cikgu nie satu pekerjaan yg mulia sgt kak..byk pahalaaaa..

mommycha a.k.a kak jenab said... Reply Comment

hihihi. kita pon amek course lain jugak last2 jadi kerani je kak lom dpt rezki nak jadi pegawai beso lagi hahahah ;p

Allene said... Reply Comment

muka akak tak bnyk lari.. kenal je.. ihihih klu akak dalam bidang building lagi, sealiran la kita... tp jadi cikgu tu bgus... hasband pernah try apply. tak layak...ihihih... upsi untuk btul2 pandai je... akak mmg hebat la..

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

kalau anak2 u nanti jgn lah ambik jurusan building yg mana diorang akan jd QS.. pecah kepala woo jadi QS..

umie shahidah said... Reply Comment

klu daku belajar sungguh2 dlu mybe daku jd graphic design.. hoho... tp ntah nape.. bile masuk blaja.. jd lembab mcm hape..haha...bengap tahap ape ntah.. sabo je daku nk lepaskan.. last2 xjd jugak... stop blaja n trus keje.. pastu kawin.. jd surirumah...

Diana Rashid said... Reply Comment

Dulu kalau masa sekolah dulu memang cita2 yang dipilih tak de lain la..doktor,pramugari, arkitek ekekek...

Gieyana said... Reply Comment

Best beb...akhirnya ko dpt cikgu:.sy yg dh brp kali test cikgu x dpt2..so now hr2 kira duit org juta2..bila x tau nk dpt kira duit sendiri..😂

Syima Syaz said... Reply Comment

Yg pic dlm dorm tu macam kenanga je... Macam saya la part 1 dulu tercampak jauh dari geng2 1 fac, last2 saya mcm kera sumbang dlm fakulti sebab saya n sorg lagi kwn jauh kat fakulti lain....

Julia Johari said... Reply Comment

Bagus kak...timba pengalaman dlm dunia pendidik...abah julia cikgu sekolah rendah sekolah melayu wpun hanya lepasan SRP sahaja...sekarang beliau ada perniagaan yg tak perlu dia bekerja...aummmmmmmm

LydSunshine said... Reply Comment

hebat la rin penah keja dlm bidang engineering. Saya minat engineering, tapi apakan daya, aku skolah tak pandai. Muehehe. Dok la jadi budak iT pah ke ceroh.