U Click Me...I Click U Back

Thursday, October 9, 2014

Resepi Rendang Ayam Paling Mudah dan Sedap!!

As salam...

wahhh...tajuk takmo kalah!!!hahahaha

sejak dah rasa diri ku kertu nih
dah macam mak2 la kata ko..
memang suka la belajo masakan yang heavy2 sikit..
suka explore sesuatu resepi yang baru..
tapi aku nak masakan yang mudah2 jek..
leceh la..hahahaha
takmola masakan yang berpoloh2 habis peluh betina semua keluar..
wakakaka
nak yang mudah..semudah ABC
campak2 dah siap gitewww...
wahhhh...ko nak senang jek khennn??

hari raya haji last week..
aku buat rendang daging...
aku buat jugak rendang ayam untuk anak2 aku..
sebab dorang suka sangat rendang ayam...

masa raya pose hari tu pun aku ada buat..
cuma tak sempat nak snap gambar..
tapi aku sempat menjamu kawan2 aku (blogger) datang hari tu..[Link]
tu la first time aku buat rendang ayam tapi versi simple jek..


seawal pukul 5.30 pagi dah start memasak pagi raya tuh
sebab nak masak malam aku dah flat menunggu rendang daging masak
hahaha..
sebab masak ni lagi mudah..
so aku masak pepagi la senang...
campak2 tunggu jela dia siap gitu..

meh aku share resepi campak2 ni ek...

Bahan-bahan yang diperlukan

1. Ayam seekor 
2. Bawang merah besar 3 biji
3. Bawang putih 5 biji
4. Cili kisar (ikut kepedasan yang hampa nak)
5. Halia
6. Serai 2-3 tangkai
7. Kunyit hidup (kunyit serbuk pun voleeyyy)
8. Santan sebijik
9. Asam keping
10. Garam dan gula secukupnya
11. Daun kunyit untuk tabur atas

Cara Memasaknya

1. Kisar semua bahan yang bertulisan merah
2. Masukkan dalam kuali dan masak sekejap (5 minit) then baru masukkan santan dan asam keping
3. Kuah dah agak menggelegak masukkan ayam yang telah disiang dan basuh
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa...
5. Biarkan kering mengikut kesukaan hampa nak kering sangat atau basah sikit
6. Taburkan daun kunyit untuk menaikkan bau...


rendang ni kalau nak sedap makan dengan nasi lemak pun terangkat wooo
tapi kalau musim perayaan orang makan dengan ketupat atau nasi impitla..

senangkan?
sebab ko blend je semua bahan2 kat atas tuh..
then terus masak je dan tunggu sampai kering...
kalau rasa nak pedas terangkat bonts..
korang bohla cili api banyak mana korang suka naa...

SELAMAT MENCUBA!!

16 comments:

Ayu Firzara said... Reply Comment

ya Alalh kak...terliuq tengok...
nak try la nanti...
kak..mana tulisan warna merahnye...sama je semua warna hitam...ehehehe..

lieyalatif said... Reply Comment

serius senang rin!! lieya penah buat dulu tapi mcm tak sedap..terus takut nak buat...tapi mcm nak buat balik lepas bace entry rin nie...lieya dah siap2 snap pun bahan ni....nanti leh buat...

athi FATHIYAH said... Reply Comment

dap nye terliur je tgk ni dh ler lapor br lps pump ni

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

tajuk biar meletop.. janji rendang tu sedap.. hehehe..

Falsya said... Reply Comment

sedappnyee kak rinnn...

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said... Reply Comment

saya tak penah masak rendang. ngeeee

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said... Reply Comment

saya tak penah masak rendang. ngeeee

nida-razak said... Reply Comment

nampak sedap..hehe..raya aritu, nida just buat bihun sup je...huhu

Julia Johari said... Reply Comment

Senang ye kak rin...huwaaaaaaa terus saya print screen cimplak resepi sis tau...lom pernah buat rendang cm ni...tetiba nak beli ayam hahahhahaha...kak rin takpe kan copy resepi...kena tggu mood rajin ni nak buat hehhe

eima said... Reply Comment

PENAH MASAK RENDANG SEKLAI TP CILI KISAR TUKAR CILI PADI .. RESEPI SAMA CAM TU ....JD RENDANG BELAH N9

Fuza Musa said... Reply Comment

ALHAMDULILLAH...Rezki Rendang Ayam Emak dah di torai.. Sedap tuh

LydSunshine said... Reply Comment

oo, takde lengkuas dgn kerisik kan. ok..ok.. senang2.

Ct Noraishah said... Reply Comment

Sedapnya..nk try la

zatie rehan said... Reply Comment

Kak santan guna banyak mana ?

Nor Aziyan Momen said... Reply Comment

X payah letak air ke???

Raihanah Zaid said... Reply Comment

Alhamdulillah. Sedap sangat. Dah banyak kali masak ikut resepi yang ini. Paling penting simple. Terima kasih ye tuan punya resepi. 😃