U Click Me...I Click U Back

Thursday, October 23, 2014

Resepi Jeruk Mangga Asamboi

As salam..
bukan sebab fenomena pun..
tapi sebab teringin sangat nak rasa..
ramai yang up2 ngan jual kat ig, fb semua..
memang tak boleh tahan menengoknya..


ya Allah bila aku buat semalam..
serius memang sedapla..
aku kalau jeruk2 macam Pak Ali tuh aku tak makan..
cicah/colek aku sukala..
tapi kena ada gu makan..
takde gu aku tak makan pung...

korang boleh je tukar mangga tu ke betik muda atau jambu..
pun sedap!!!

buat pun senangnya..

Bahan-bahannya

  • Buah mangga / jambu batu / betik muda
  • gula dan garam (ikut banyak mana buah)
  • asamboi atau apa2 asam yang korang suka
  • cili api

senang je kan?
nanti tunggu dalam 3-4 jam baru makan sebab air buah dah start sebatikan jeruk tuh
macam semalam aku buat terus ngap..
tokdang tunggu2 dah..hahaha

kasi zoom out sikit!!!!
bia semua terliur berjemaah...

ish..aku type ni pun kecur2 air liur aku..
haihhh!!!

20 comments:

NM03 said... Reply Comment

heiii.... aku pun ada kesah ni hari ni. hahahahaha

Rizziela said... Reply Comment

pecah air liur tengok..sy pun dah buat..sedap

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

nasib baik I bukan pencinta jeruk/ asam.. hanya mcmpu tengok & baca je kekecuran you Rine.. hehe

Gieyana said... Reply Comment

Dh jd viral dh ni bendalah ni. Dulu cheesekut..nnt leh try gk nih..:)

Miz Eija said... Reply Comment

hari nie berkali2 telan air liur hahahah... tgk entri mangga asam boi nie.. blm smpat nak cuba hihi

Julia Johari said... Reply Comment

Julia ni suka beli jerukk...tp makan ye tidak...mmg suka beli kasi org hahahha...tp syok la tgk jeruk ni dlm group semua buat...pakat buat ramai2 plak tu...bagus...ini jeruk terkawal...kalu beli tu kita tak tahu bahan apa dijerukkan kak...kalo teringin nak buat la nanti hehhe

Fai CeritaCinta said... Reply Comment

yang tukng baca ni dah duk menelan air liur dari tadi... alahai, bila la agkanya fai nak buat jeruk asam boi ni..

Falsya said... Reply Comment

Akakkkkk..terus merembes ailio falsya nie kakkkkkk..;(((

Suria Lekatlekitgurl said... Reply Comment

kita bukan pemakan asam so belum terpengaruh sebab tengok benda masam pun dah rasa masam dalam mulut.. macam mana nak try rasa

eima said... Reply Comment

dah lama dah terjual kat alamanda tu since bertahun2 lama dah .. aku rajin gak beli tak sangka dah jd viral ... klu ade mangga muda mau aki try buat jugak ... kecur air liur wei

lieyalatif said... Reply Comment

adoi...arini dah 3-4 blog dok tunjuk mangga asam boi ni rin...adoiiiii terliur bertingkek2 haaa dibuatnyer....dieorg kate sedap gilee yek...ari siap leh hirup2...alaaa mane nak cari mangga nieh....nak buat jugaaaaaaakkkkk...uwaaaaaa...

Naemah Umi said... Reply Comment

eheheh..umi pun dah buat mmg sedap...viral betul jeruk ni skrg kan :D

ameris said... Reply Comment

tgk pun dh kecur

Diana Rashid said... Reply Comment

kalau jual ni mau belas2 harganya..kan?/buat sendiri makan puas hati..

Hasliana Md Saad said... Reply Comment

sedapnyaaaa.. tapi xde asam boi.. huhu

LYAfrina said... Reply Comment

Fenomena skarang..situ sini update mangga asam boi ni. Sapekah pcetusnya??? Ha ha

LydSunshine said... Reply Comment

Rasa macam suka nak buat, tapi mcm M. Sape ada jual? Nak beli.

CikNaa said... Reply Comment

fenomena sangat kan skrg ni.. tapi ciknaa kureng sikit benda masam..cheese i like! haha..

Farah Rahim said... Reply Comment

Terliur den! Boleh cuba ni sebab nampak macam mudah je. Kami memang hantu asam.
www.kedainutrisi.com

HASRUL HASSAN said... Reply Comment

Hmmm ... dapat musim buah ni memang kena buat jeruk mempelam ni .. terima kasih sbb kongsi resepi dia ..:)