U Click Me...I Click U Back

Friday, October 10, 2014

Nanti Korang Merasala Pening Cam Aku...

As salam...

hahahaa...
tajuk pening kepala nih kompem korang suka kan?
pening kepala dengan karenah anak2 la..
apalagi..
hat besar dengan cara hat besaq..
hat kecik dengan cara hat kecik...
pffftttttt...

aku kalau dalam seminggu tu taring pontianak tak keluar..
memang sah2 bukan aku la tuh...
anak2 aku ni semua peel macam2 ada...
peel yang tak masuk akal pun ada ko tahuk!!!


hari ni aku nak cerita peel budak berdua kat atas nih
derang dua ni kalau baik...baikkkkkkkkkkkkk bebeno..
kalau gaduh boleh bikinnnnnnnn aku naik tangan..
perangai depa dua ni memang totally lain...
bukan nak membandingkan...
peel lelain camni la memeningkan kepala korang tuh
hahahaha...



ni anak aku yang sulong..
panggilan kakak..
umur dah 13 tahun...so dah tingkatan 1
nama alyaa..nama lembut macam muka dia jugakkan
tapi jangan tertipu okeh...hahahaha
selalu melawan aku ini budak...
hubs aku cakap sebab aku suka melawan cakap dia
so anak pun ikut...ehhhh....itu melampaula kan...
tapi kakak nih kalau bercakap slow2 je..
dia tak reti cakap tinggi2 suara sangat
kadang2 aku marah sebab aku tak dengar dia cakap apa
sebab umminya kalau cakap mcm petir..
al maklumla cikgu..
gelak pun kuat!!!
bahahahahaha....hampun kan patik!!!

kakak ni satu je perangai dia aku tak berapa nak bekenan sangat
dia suka last2 minit mintak aku beli barang2 sekolah dia
contoh baru ni nak exam..
malam tu jugak dia bagi aku list suruh beli test pad la..beli pen la..itula inila..
eh..aku memang cukup pantang kalau mintak2 last minit nih
sebab aku tak suka lorat2 buat kerja okeh..
ko lagi seminggu nak exam..
patutnya masa tu la ko dah listkan apa ko tak cukup kan??
haaaaa.....gitewww ummi dia meroyan...

tapi sebagai ummi yang solehah giteww...*matiklapujidirisendiri
aku belikan jugakla esok tu sebelum hanta dia gi sekolah..
pastu sengih2 suka sebab semua barang dia nak dah dapat...
derrrr sangatkan?

tapi bagusnya perangai kakak nih
dia selalu tegur aku kalau aku marah2 dak Aish...
hehehehe..
dia cakap ummi kesian aish tau..
anak2 aku semua berjiwa lembut...
tak berapa reti sangat cakap kasar2
ala..aku marah dak Aish pun gurau2 ajek..
saje nak buli sebab geram..
suka gigit pipi dak Aish...ngeeee...

gang2 kelas dia...
budak2 sekarang ni belajar dasat2
kalau nak cecah band 6 (PBS) ko kena buat presentation kat depan cikgu macam nih...
oh..bab2 bercakap kat depan ni ko bagila kat dia..
memang sesuai sangat *matakeatas
minat sungguh kalau dapat jadi MC dalam majlis2...
aku pun failed...hahahaha

hah..masuk bab berSELFIE...
hah bagila kat dia
suka giler berselfie
penuh dalam handphone aku gambar dia berselfie sesajok..
alahai anak!!!
serius aku pun tak tahu time bila dia ambik..
tapi macam2 gaya depan cermin kat umah...haru haih!!



yang ni anak aku no.,2
panggil kak ngah je..nama athirah...
nama lembut jugak..tapi yang ni macam tomboy sikit
memang sebijik macam aku masa zaman sekolah2 dulu
sampai sekolah menengah la
aktif sukan tu pun dah sama dah macam aku...
dulu aku memang suka sangat dan aktif dengan sukan..
tapi sekarang kalau ko suruh aku lari..
mintak hampun mahap dipinta erk..
pancit wa cakap lu!!!hahahaha
mungkin dah lama sangat tak exercise...
hubs aku selalu ajak aku lari2 kat area umah aku pepagi weekend..
tapi aku bagi alasan aish sapa nak jaga..
haaaa...gitu punya best alasan...
wakakaka


masuk acara larian sampai wakil daerah jugak...
tapi kadang2 kalah jugak dia bertanding pun
segala jenis mak nenek sukan..
bola jaring...soft ball pun main..
cikgu dia nak masukkan dia untuk acara badminton je tak dapat
sebab selalu clash bila nak tournament...
sekarang ni aku tengok manjang je dia nak kalahkan kakak dia dah
nangis kakak dia tepi kantin sekolah..hahahaha

kak ngah nih pesen makan memilih..
kalau aku masak makan memang banyak..
makan kat luar kalu...tengok makanan jugakla camne..
kalau tomyam2 sup2 tu memang bedal...
cheese2 semua tak makan...peghak!!!
tapi cheeskut dia suka..


kak ngah ni bab jaga adik dia tip top
dia rajin ngasuh tak macam kakak dia
kalau keluar gi memana memang diala mengasuh adik dia dalam kereta...
basuh berak..mandikan adik dia..
memang bagus dan boleh dipuji arr...
cuma tak sebulu dengan kakcik Yaya...
selalu gaduh..

hah tu la yang peningkan kepala aku
tak sah kalau dok berdua dalam kereta tak bergaduh...
aku siap2 ugut berenti kereta nak suruh derang dua turun..
suruh gaduh kat tepi jalan..
jangan gaduh dalam kereta ummi..
punya gangster ummi dia...hahahaha
aku memang pantang betul ada bunyi2 budak nangis dalam kereta
aku tak kusyuk ok nak drive...derrrrr....
tapi tula adik beradik ni kalau tak gaduh bukan dia la kan...
tapi larat ke ko nak ngadap...haaaaaa...
kecik2 memangla takdela kuat sangat gaduhnya..
dah besar ni la boleh tahan gaduhnya...

lagi 1 kak ngah ni ada peel baru...
sekarang ni dia suka nangis tak tentu pasal..
nangis meraung2 tu ko..
nangis sebab gaduh ngan kakak dia la..
nangis pemadam dia hilang la..
nangis sebab kakak dia letak baju atas katil dia la..
pfffttttt sangat kan??

hari tu masa raya haji..
gambar dia langsung takde kan..
sebab aku ajak dia bergambar dia takmo langsung
muka masam je manjang...cuka pun kalah!!
sebabnya dia sentap dia pakai jubah..
tapi kakak dia refused nak pakai jubah..
so dia boikot takmo bergambo..

pastu dia deleted gambar kakak dia bergambar dengan abah dia
sebab nak buat kenangan hari raya haji tu birthday abah dia kan..
ko tengok perangai..
boleh tahan!!!
sentap kakak dia...hahahahha
pastu...ada lagi ko
aku suruh solat zohor..
dua2 berlari ambik air semayang..
pastu kakak dia gi solat dulu..
nangis kat tepi aku sebab berebut nak solat dulu..
eh..ko nih dah kenapa??
benda kecik2 camni pun nak gaduh..
yang ni la yang buat kecik besar kecik besar mata aku peratikan perangai depa 2 orang nih...
geram je aku tau!!!

eh..tu aku baru cerita yang kakak2..
tu belum pening kepala dengan adik2 depa lagi..
tapi jangan salah faham tau..
entry nih sekadar aku nak mengisi kenangan yang terindah membela amanah2 Allah nih
apa yang aku dapat ni aku anggap bahagian akula...
memang ada orang cakap.."ala biasala budak2"
tapi aku rasa tak semua kot mengalaminya macam aku alami...
ada aku tengok budak2 yang senang je nak jaga
sekali cakap je dah ikut..
belajar pun tak payah disuruh2...
buat kerja rumah pun tak payah nak cakap2..
sendiri je buatkan..
beruntung la kalau anak2 korang camtuh...
rezeki memasing kan?

tapi aku selalu berdoa bila dorang dah besar nanti..
dorang sentiasa jadikan agama sebagai asas apa2 pun tindak tanduk derang...
dan janganla membelakangi aku ngn hubs aku kalau nak buat apa2...
sebab tu aku takmo sangat berkeras dengan dorang
nanti ada apa2 hal derang suka2 nak sorok dari aku...
sebab aku yang letakkan barrier antara aku dengan dorang..
aku nak aku jadi kawan derang..
tempat derang bercerita apa je masalah...
hopefully anak2 aku dapat menyelami apa yang aku nak...

inshaAllah...
sesama kita doakan anak2 kita sentiasa dilindungi olehNYA...

19 comments:

✿ pink velvet ✿ said... Reply Comment

hahaha! baca entry ni terus terpikir esok cemanelah anak2 yien pulak bile besar :P

CikNaa said... Reply Comment

mmg anak2 tak same character memasing kan kak.. tapi tu smua buat rumah kite lengkap.. hihi.

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

My turn will come.. skrg pun dah nampak dah kekwat si khairine tu.. Danish ok lagi sebabb dia lelaki.. errgghhh

Syima Syaz said... Reply Comment

Hahaha akak anak saya kecik lagi belum ada perangai... Tak tau nk ckp apa. Tp satgi besa kita tengok la si aisya ni macam mana. So far dia nampak tennag...

Yng hat yaya dgn ayish entry part 2 eh? Hehehe.....

Syima Syaz said... Reply Comment

Eh ayish? Ayish anak nana...
Aish...

Falsya said... Reply Comment

Gigih betul falsya baca dr awal smp abis..hahhaa..mcm best lak baca..peel memasing kan kak rin..lain anak lain peelnye..mek falsya tuh xtau mcm mana peel lagik..hehee..

Aeen said... Reply Comment

fuuh....terus terpikir mcm mne la anak2 ain bila dah besar nanti...hehe

Zee Suhaini said... Reply Comment

lagi ramai anak lagi banyak peel..memang pening dibuatnya..
bab taring potianak tu rasanya sumer ibu pon sama..tak keluar tak sah kecuali mak2 yang bebetul lembut..huhuu

mOoN IzzaN said... Reply Comment

hahaha.. tengah imagine aisya n aeera besar nnt apa jadi.. skang ni pun aeera slalu buli kakaknya...

eima said... Reply Comment

TU LA KAK ... YG KECIK LAGU KECIK YG BESAR CAM LAIN PLAK ...

SY PUN BYK BERTOLAK ANSUR NGAN ANAK2 ... JD KAWAN DGN DIORG .. SBB NK DIORG NGADU SEMUANYE KAT SAYA ....

safurara said... Reply Comment

hehehehe,mcm mcm ragam anak ye kak.lain lain semua.hehehe.

#KlikKlikIklanNuffy

Rizziela said... Reply Comment

samalah sy dengan hero2 kat rumah tu :D pening

dulu x pernah memetir..sekarang memetir x kria waktu.s.iang malam..pagi petang

lieyalatif said... Reply Comment

dah besar2 anak rin...bestnye tgk...rin dgn dierog pun mcm adik kakak ajek lieya tgk...serius tauuu...

perangai along yg last minit tu sebijik mcm damia laaa....kang malam baru ckp "mama esok cikgu nak buat projek tanah...cikgu suruh bawak botol, tanah tu ini"...uihh geram mendidih dengar...tak memasal malam2 apaknye gi korek2 tanah kat luar umah kahkahkah.... byk lagi kes2 last minit ...tu yg kalo blaik sekolah mmg awal2 lieya tanye dulu...takut tekena hahahhaha

tang rebut solat tu same laa rin mcm mia mija jugak.... maknenye mgm normal laa bende ni kan...hahaahah mule2 lieya ingat anak lieya jek problem... ye laa nak sembahyang, nak wuduk pun berebut...tak ke pelik heheehh...

tapi ni laa penyeri hidup kite kan rin...esok2 dah besar harap2 kite close dgn mereka mcm kawan2...

LydSunshine said... Reply Comment

seronok aku baca cerita ni rin. Aku rase, benda2 macam ni la baru seronok untuk dikenang satu hari nanti. Kalo behave je takde kerenah, nnt takde memori yg buat rin senyum sorang2 bila teringat. Ini baru 4 org kan. Yang mat saleh ada anak 18 tu. Ada reality show dia kat 707. Lagi setahun sorang. Umah dah macam asrama.

Julia Johari said... Reply Comment

Nanti ju merasa gak lah apa akak cerita ni...huwaaaaaaaa julia pun jenis petir gak...itu tak tgk lagi ju kutil si Qi tu aktif kemain...tp paknya sentimental value sgt, hat tu yg pening...eh tajuk pening dh keluar sebelum masanya hahahha...kak long, kak ngah, aish...mmg lain perangai depa memasing ye...suka plak baca...hehhehe at least nanti depa besaq baru depa baca blog umi dia...mesti sorang2 malu hahahhaha...kak azrine, apa2 pun kak azrine tetap gojes...i loikeeeeeeeee

Rilla said... Reply Comment

Seronok baca keletah anal-anak akak.
Sronok baca je lah, hoho. Nanti turn saya ngadap tak tahu lah camne.

aznor ibrahim said... Reply Comment

ya allah kak..sy yg membace ni pon urut dada..haha.macam2 peel

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Anak2 mana ada yg x gaduh rine.. Nak2 sama2 pompuan. Kejap baik kejap bercakar.

Ank sy pun bercakar gak tp sbb sorang lelaki sorang pompuan kurang la hebatnya. Bab ckp slow tu sama sgt ngan maisarah. Hahaha

Sherwieyna Muzzawer said... Reply Comment

Sama je macam perangai anak-anak i. Sekajap okay sekejap lagi gaduh besar..hehe