U Click Me...I Click U Back

Friday, October 31, 2014

Apa Korang Rasa Bila HP Korang Hilang?

As salam..
Benda apa yang korang akan nangis kalau hilang?
Kalau hp korang yang hilang camne?
Tolak anak2 dengan laki korangla..
Yang tu bukan takat menangis..
Tahap meraung sampai keluar air mata darah...huwaaaaa!!!

Ni cerita sat2 tadi..
Aku gi sekolah macam biasa..
Kul 6:50 a.m. dah keluar rumah..
Sebelum keluar aku akan make sure aku akan cek hp aku ngab charger dah ada dalam handbag aku..
Then baru aku keluar rumah..

Aku ni ada pesen suka tak zip handbag tau..
Sebab aku nak mudah..
Nak mudah capai apa jek yang aku nak ambik masa aku drive..
So sepanjang driving ke sekolah aku memang takde tengok hp langsung..

First gi hanta dak Aish umh Yumi..
Pastu aku sampai sekolah 7:15 aku punch in..
Pastu aku terus gi bilik peperiksaan sebab dah janji dengan mawar nak masukkan kertas objektif dalam paper sains tahun 5..
Derang exam last paper hari ni..
Ok find..setel kerja tuh..

Turun gi kantin sebab aku takde kelas pagi2 nih..
So masa kat kantinla nak bawak keluar hp..
Tengok2 takde..
Haahhh..sudah!!

Punggah 1 handbag pun takde..
Masa tu pinggan dah berisi nasi lemak dah..
Aku suruh KakLimah bungkuskan nasi lemak..
Terus aku start enjin balik rumah..
Tapi naluri aku mengatakan yess...
Aku bawak hp tu masuk dalam handbag aku..huhu..

Balik rumah cek2 takde..
Kecuakan melanda!!
Dalam kepala aku dok pikir apa nak jawab dengan laki aku nih..
Kompem 40 hari 40 malam tak habis bebel2 kat aku nih..

Alahai!!
Aku sayang giler hp aku tuh..
Tak sampai setahun pun lagi gunanya..
Pun hubs aku belikan..
Tapi ayaq mata belum keluar lagi nih..
Sebab aku think positif lagi ni..
Berharap ada sesapa yang akan jumpa hp aku kat sekolah..
Kotla aku tercicir kat mana2 ke kan?

Sampai je sekolah..
Kak maliza tegur aku..
"Rine..jumpa tak hp?"
Sebab masa kat kantin dia je yang tahu hp aku takde dalam handbag..
Pastu aku jawab.."takdela kak"

Terus dia jawab..
"Ada pada akakla..jumpa kat bilik peperiksaan"

Ko rasa???

Aku rasa nak pergi peluk cium kak maliza time2 tu jugak..
Tapi sebab ingat budak2 tengah exam..
Aku matikan niat aku tuh..
Nak menjerit kegumbiraan pun tak lepas..hahahaha

Rupa2nya aku bawak keluar KOT masa aku tengah isi kertas objektif tu tadi..
Tapi sebelum aku balik aku dah gi cari kat bilik exam..
Takde pun!!
Mungkin aku tak cari betul2 sebab aku lorat..cuak..takut kot..
Kak maliza cakap ada kat hujung2 meja..
Mungkin aku tak cari kat situ..
Sebab seingat aku memang aku ada pergi kat bahagian hujung nak kolek paper tahun 6 yang aku mengajar..
Mungkin masa tu kot aku letak hp aku kat situ..

Ish..aku tak penah tinggal2 hp camgitu..
Nak jadi cerita jugak nih..
Allah nak duga aku..
Sebab asikla dok belek hp manjang kot..
Macam wake up call jugakla untuk aku..
Huhuhu

Alhamdulillah..
Allah masih panjangkan jodoh aku dengan hp samseng kesayangan aku..
Alhamdulillah once again..

Hp ni dah macam nyawa kita kot kan?
Orang lain aku tak tahula..
Tapi hp sangat berharga kat aku..
Dear hp..tolong jangan bagi tuanmu cuak macam ni lagi naa..
Be good to your boss..ok!!

19 comments:

Mimy Hamid said... Reply Comment

kak baru ni saya rasa apa akak rasa..mcm nk luruh jantung saya..tercicir kejap je///panik mood...menangis gak la....pastu klu dh mmg rezeki hp tu elok bawah kaki gerai...ALhamdulillah

Falsya said... Reply Comment

Adeh kak..falsya lak nebes..nasib baik jmp..mesti lega sgt hati kan..falsya paham sgt perasan tuh..hehhe..dh jmp and akak xde la kene bebel ngan hubs akak 40hari 40mlm..kihkihkih..

Sebab akak terlampau nebes sesangattttttt sbb tuh akak lupe akak penah kuaukan henpon..itu pun falsya memahami sbb falsya pun gitu..ahahaha..

Aeen said... Reply Comment

pesen x zip bag tu sama je dgn ain kak...ain skang ni tgh pening kepala pikir mana hilang beg kecik ain yg ain buat isi compact powder,lipstik n minyak angin dlm handbag tu..2 hari cari x jumpa..haih..tercicir mana la agaknye..ni gara2 x suka zip bag la ni..huh..

Miz Eija said... Reply Comment

hihi... sy pun careless beberapa kali tertinggal dalam bakul motor nsib tak hilang.. kalu drive mst tertggal dlm kete.. tak keruan jadi nya.. nyawa bak hang hihi

mommycha a.k.a kak jenab said... Reply Comment

saya aritu macam akak. gile aku cuak mencari merata. sekali elok je ade kat dalam keta huhuhu nasib baik :)

GREENJADE said... Reply Comment

aduh sama le pesen x suke zip henbeg..saya terus ilang hp sis..xtau ilang kat mana..al maklum kdg2 penyakit pelupa melanda tak kira masa..uhuhu

Alhamdulillah dh jumpa blk..mmg cuak abis kalu hilang..segala benda dlm hp..betul tak..?

Syima Syaz said... Reply Comment

Berderau darah juga lah kalau gagau2 dlm handbag tp tak de... Walaupun ada lagi 3 stok hp kat rumah tp yg baru beli ni syg.... Memang nyawa pun.... Rumah dah la takde internet.

eamy milea said... Reply Comment

saya pun takut sangat2 kalau2 HP hilang...huhu..tapi tak dinafikan zmn skrg kalau blh kena 24jam ngan HP je kan hihi

Izzati Amira said... Reply Comment

ayah bru je hilang fon masa beli big apple.. hmmm...
menyesal tak sudah. masa pjalanan balik umah tu mmg terngiang ngiang.. nk buat mcm mana kan... sehari kemudian beli fon baru, fon skang ni bukan lagi kehendak.. tapi ianya adalah keperluan..

Suria Lekatlekitgurl said... Reply Comment

saya kadang2 hp abis bateri pun tak sedar.. punya la tak peduli hp sejak ada anak. sebab sy byk online kat tab & pc.. housewife la katakan.. nak keluar je sibuk cari hp. hahahaha

Ummiarissa Mahdi said... Reply Comment

Saya pun pernah cuak begini...hp letak dalam zip handbag kat luar...memang tak zip pun...naik kereta campakkan aje sebelah pemandu...sampai rumah terus naik rumah...lama juga tak perasan hp ni...sebab tak dengar bunyi apa2...rasa nak tengok..cari2 dalam beg takde..tapi hati masih belum berdebar...biasa tak berdebar potensi nak jumpa ada..hehehe...cari dalam kereta terselit tepi tempat duduk...hehehe...selamat...

MisZ FyZa said... Reply Comment

Hee..sy pon kak..hp ni penting sgt2 la..kalu hilang..huargh..mmg mlalak punye..

fifi said... Reply Comment

Kak...hp sy pernah misplaced.sy ingatkan hilang.masa tu dah happy sebab ingatkan betul2 hilang.happy sebab nak dapat hp barulah kononnya.hahha...rupanya eh ada tertinggal dalam toilet.wakaka..

LydSunshine said... Reply Comment

Nampaknya mmg rezeki Rin sebab tak kehilangan hp tu. Allah bergurau dgn Rin tu. HP mmg la terpenting sbb byk info kita save dalam tu. Terutamanya gambar selfie. Hihi.

ameris said... Reply Comment

saspen baca. ingatkan rine drive balik umah ... cari punya cari punya cari... pastu call asben. kena marah jap pastu dia beli hp baru.
ending versi sendri. hihihi...

Diana Rashid said... Reply Comment

Lagi2 jenama samseng..lagi la sayang..klau hilang mau menangis2 la.saya ni charger rosak pun nangis.apa lagi kalau hilang..hahha..

Sekarang ni barang kalau hilang susah nak jumpa balik.oRang jumpa boleh buat senyap la..tolak kawan2 dan keluarga la..hehehe

Iryns Ahmad said... Reply Comment

ayu Ismail said... Reply Comment

nasib jumpa..akak pun kalau hp hilabg cuak semacam..

LYAfrina said... Reply Comment

semestinya..zaman skarang ko xde hp ssh nk hidup..huhu.. semua contact no dlm tu...mujur jumpa smula.. lg tkut klo fb kita on dlm tu..klo jumpa kat org buat y x elok..tu takut