U Click Me...I Click U Back

Wednesday, August 27, 2014

Resepi Paprik Daging Simple

As salam...

ok..sila beri laluan..
chep azrine dah mai dah nih
cepat2 ambik pen kertas salin..
sapa2 yang hp dia canggih sila screen shot resepi nih..

paksa tau..paksa!!!
bahahahaha

baru kongsi resepi simple2 dah ko cop dahi ko cheff erk..
cheff la sangattttt!!!!

rentetan daripada hubs aku suka sangat mengorder paprik bila makan nasi kat luar...
so aku pun gigihla masak untuk dia..
bukan apa ko..
apakehalnya makan kat luar pun nak makan paprik macam bini ko tak boleh masak..
hhhhaaaaaa!!!!gitewwww...

cakap kena ada ek..ek sikit..
baru korang baca pun syiok!!!

masa aku buat tu aku tanya mana sedap aku masak ke makan kat luar??
hubs aku cakap surela yang aku masak??

eh berani ke dia nak jawab yang luar lagi sedap..
sentap 45x terus tido sorang2 malam ni eh!!!

serius aku tak tahu pun all this while dia suka makan paprik tau
sebab tu aku takdela buat kat rumah
aku tau dia suka makan kari...asam pedas...rebung tu semua dia sukala
sambal2 tumis pun dia suka jugak..
cuma paprik ni ntah bila ntah dia start suka..

makanya gigihla binimu yang mithali ni masak
*matakeatas


seperti tajuk kat atas..
ni resepi aku bedal je labu
asalkan ada rasa paprik
aku punya versi simple jek
takde banyak sangat bahan
nak cuba cubala ek..
aku tak paksa

sharing is sexy giteww...



Bahan-bahan

  1. Daging 1/2 kg (ikut suka banyak mulut yang nak makan)
  2. Bawang putih - 4 ulas
  3. Bawang holand - 1 biji
  4. Lobak merah + baby corn + kobis bunga + kacang panjang (aku tak boh takde stok) - potong panjang
  5. 3 sudu besar cili kisar/giling
  6. 2 sudu sos cili
  7. 2 sudu sos tiram
  8. daun limau purut
  9. gula dan garam secukup rasa
Cara Memasak

  1. Rebus daging sampai empuk dan jangan buang air rebusan
  2. Tumis bawang putih dan cili giling sampai naik bau *jangan hangit ek
  3. Masukkan sos cili dan sos tiram dan air rebusan (sukatan air ikut nak buat berkuah atau kering sikit)
  4. Masukkan lobak merah bagi empuk dan daun limau purut
  5. Masukkan daging
  6. Masukkan baby corn dan kobis bunga 
  7. Gula dan garam secukupnya..biarkan mendidih sekejap dan masukkan bawang holland
  8. Kacau sedikit dan angkat
(*kalau nak pedas masukkan beberapa batang cili api ye..aku tak masukkan sebab takmo berdesing telinga anak2 aku...eheheheh)

close up!!!

sekian resepi simple dari Chep Azrine

*matakeatas

14 comments:

Amanda Suria said... Reply Comment

Mak ai...tgok gambar buat SA terliur....tumpang amik resepi eh...

LYAfrina said... Reply Comment

Macam sedappp jerrr
Macam sedapppp jerrr..
Biasa buat ayam paprik..klo daging mmg x pnh try.. buleh cuba..

mama tisya said... Reply Comment

suka jugak paprik...yummmmmmm

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

mmg sedap nih. kita pun suka.. lawan ngan telur dadar.. masyukk...

by d way.. da buat cucur rangup?? hiksss

eima said... Reply Comment

slalu jg masak ni sbb satu lauk je masak ...sbb dah siap ade sayur ...hihi jimat masa

Nad MamaZN said... Reply Comment

nyumnyum
leh try ni ;)

Falsya said... Reply Comment

haiyooo akakkkk..falsya tgh menahan lapo nie..bile tgk lauk akak nie lg lapo..;((

sedapnyeeeee..

athi FATHIYAH said... Reply Comment

sedap ..
tgk pon tau dah sedap

Mama Zharfan said... Reply Comment

My fav ♡

Nana said... Reply Comment

nyumm sedap nengok ni

Julia Johari said... Reply Comment

Ya Allah....Ya Allah...akak bila nk jemput dtg rumah ni...tak nak masak lah...nak rasa akak yg masak baru besttttttttt hehhehehhe

Si DauN CeRi said... Reply Comment

kak azrin ni.. menjejes-jejes karang air liur saya. habis kena mop blog akak ni... AHAHAHAHHAA

Thumbs up lah akak punya resepi. Kelassss mariaa

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

haritu 1st time buat menjadi.. 2nd time buat terus kelaut.. hahaha
3rd time nak buat ikut recipe Rine lah.. hope menjadi lah kali ni.. hehehe

Nurul Aula A'Akif Fadzil said... Reply Comment

Thank you suami kita suka sangat daging paprik.
Asyik order luar jer. Jimat sket.
TQ TQ TQ