U Click Me...I Click U Back

Wednesday, August 13, 2014

Resepi Ayam Masak Merah Versi Campak-Campak Kekdahnya

As salam..

hampunkan ahkak sebab hari ni nak libas2 tudung...
nak fefeling master cheffff sekali sekala gitewww...

hari tu aku up gambar sambal ayam versi campak2 jek..
ramai plak yang menanya resepi..
serius aku memang buat tak sampai 8 minit kot sambal ayam nih..
sebab aku dah siap goreng dulu ayam ni bagi masak kat bahagian dalam..
jangan masak sampai garing nanti keras tak sedap..



serius resepi ni bukan aku buat macam ayam masak merah yang beria2 tuh
aku just buat campak2 tapi memang turned out dia sedap sangat

memula korang tumis bawang merah bawang putih dan halia yang ditumbuk
jangan lupa serai yang diketuk masukkan sekali
then dah garing sikit korang masukkan lebih kurang 2 senduk cili giling (cili kering kisar)
kalau nak berkuah sikit masukkan lebih cili ok..

pastu tumis bagi pecah minyak masukkan air asam jawa sikit garam dan gula
tunggu sampai hilang bau hamis
baru masukkan ayam dan bawang besar
masukkan sekali sos cili ngan sos tiram
gaul rata 2 minit dan tutup api..

SIAP UNTUK DIMAMAM!!!!

10 comments:

Nad MamaZN said... Reply Comment

yumyum!

eima said... Reply Comment

wahh boleh pinjam nanti nk buat nasi tomato

Julia Johari said... Reply Comment

akak...julia selalu buat resepi ni sebab ini kegemaran julia ayam masak merah...sama resepi tp julia tak letak halia, tp letak buah tomato belah biji..pastu patah2 kan cili padi...aummmmmmmmmm...sedappppp kan versi campak2

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Selalu intai ayam masak merah rine. Mmg nmpk sedap. Bilalah dpt rasa camni

Falsya said... Reply Comment

nasib baik dh makan..kalau x, kalau x kalau x, kalau x falsya serang umah kak rin..hehee

♥ Mrs. Secretary ♥ said... Reply Comment

Yang main campak2 tue la yg selalu menjadi.. memang nampak umphhh..=D

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

makan dgn nasi jagung sedap ni Rine.. nanti nak try buat lg nasi jagung.. nak try ayam masak merah recipe rine :))

Naemah Umi said... Reply Comment

walaupun versi campak-campak tapi nmpk sedap tu...erkkk tetiba perut ni berdondang syg plak ekekeke

LYAfrina said... Reply Comment

Campak2 pom menjilat jarii

Amanda Suria said... Reply Comment

Campsk2 pun sodap kan cikgu....