U Click Me...I Click U Back

Thursday, August 14, 2014

Hati Kering vs Hati Tisu

As salam..

salam pagi Khamis uols..
aku tau korang semua tak sabar nunggu weekend kan??
berderret dah yang dapat jemputan umh terbuka 10 buah umah tuh khennn???
tak menahan!!!hahahaha

aku pun sebenarnya banyak jugak jemputan tapi jejauh aku surrender la awal2
memang tak lepas laki aku nak bagi pegi..uhuk..
dia memang takdela nak ngikutnya sebab dia busy keje..keje..dan keje..

*******************************

oppss...out of topic sat

ni kes semalam ni
saje nak cerita kat korang nih..
nak kepoh2 bagitahu jugak 

ceritanya macam nih
semalam aku janji dengan kakak(anak sulong aku)
nak ambik dia pukul 12..
aku free takde kelas time tuh..
tetiba masa pukul 10 lebih camtuh..
aku tengah mengajar..
ada orang kol aku..
unknown number...

aku pun angkat la sebab hati aku syak kakak yang kol
sebab abah dia ada kat rumah...
tengok memang betul..
tanya aku ada kat mana??
nak jugak menempek dengan ummi dia..haihhh!!!

selalunya abah dia keluar pagi2 kerja
ni mungkin lewat kot dia pergi kerja semalam
so dia hanta kakak gi sekolah..

tengok2  muncul anak aku kat kelas tahun 4 aku ngajar
muka monyok jek
aku tanya dah kenapa monyok
dia cakap "abah hanta kakak awal sangat"
aloh..hanta awal salah..lewat salah...
kakak ni memang pesen dia dah cerewet

pastu aku tanya "kakak dah makan ke"
"belum" dia jawab
"kenapa tak makan lagi"
"abah balik je joging suruh kakak siap2
pastu letak nasi lemak atas meja"

aku pun cakapla..
"dah tu kenapa tak bawak gi sekolah nasi lemak tuh"

"kakak mana tahu nasi lemak tu kakak punya"

aikkkkkkkk!!!!!

aku pun jawabla.."ooo...untuk hantu kot abah beli"

ko rasa???ada plak bagi alasan camtuh...

tula aku cakap bila anak dah besar nih...
anak nak tanya abah sendiri pun dh berat mulut...
semua tanya aku jek!!!
kadang2 bengang jugak tau!!

pastu kakak tambah lagi

"duit belanja yang ummi bagi semalam pun kakak tak bawak"

ko rasa??
ko rasa aku nak bagi tak balik duit belanja dia atau aku nak ajar dia sikit....

aku pun macam turun naik dah dada aku..
terus kol abah dia..
bla..bla..aku mengadu domba sakit hati aku kat abah dia..
abah dia tanya aku "u ganti tak duit dia balik"

aku jawab... "tak payah bagi..salah dia biar dia tanggung"
ko tengok betapa keringnya hati aku kan??
sebab niat aku nak ngajar dia jek...

pastu aku suruh dia gi makan kat kantin
dia senyap jek
terus keluar dari kelas aku mengajar tu dengan muka monyok

pastu dalam 5 minit aku dapat message kat hp

message dari hubs aku...


ko tengok tak ayat dia ganti balik tuh
nampak sangat dia ingat aku kedekut la tuh
pastu yang tak tahan tu dia suruh aku bagi rm10 ko!!!
aloh..macam la anak dia tu aku bagi RM1 je kot daily..
pfffttttttttttt

aku peratikan aje perangai hubs aku ni tau....

24 comments:

Fuza Musa said... Reply Comment

Hehe
Anak abah tu..

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Ahahaha.. Jgn marah rine . Ank kesayangan abah tu kot.

Tp agak pelik gak akak x mkn nasik lemak tu sbb x tau tu dia punya ke. Ekeke.. Mcm2 ank2 ni kan rine.

Rasanya abah dia suh bg tu bkn apa, sbb dia malas nk rine bising2 kat anak tu kot. Org lelaki ni kan nak cepat2 settle kan masalah. Bg duit je dah! Selesaiiii

Tp ibu ni biasanya nk ank fikir apa salah dia. Mana silap.. Apa yg awk perlu buat. Apa yg jgn ulang. Hehehe.. Ibu kan jenis byk fikir.org lelaki kurang fhm bab tu kot

eamy milea said... Reply Comment

Assalamualaikum kak,

Slmt pagi. Hehe tergelak sorang2 sy baca pasal anak akak.. Teringat pulak zaman kanak2 dulu..hihi..

Err..kak...hubbs akk x baca ke blog kak hehehehe

Rizziela said... Reply Comment

Hahah... sayangnya apak kat anak kan :D

athi FATHIYAH said... Reply Comment

namanya si ayah tu sayang sgt kat si anak dara dia tu...

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

betul Rine.. kadang tu hati bapak lagi tisu dari hati emak.. hati emak ni mmg kering.. tp bukan niat nak mendera.. cuma nak mengajar.. :)

lieyalatif said... Reply Comment

alhamdulillah rin...mmg byk jemputan weekend ni..bukan tahap gantung periuk dah ni tapi tahap campak tong gas luar tingkap dah ni ekekeekekekek....

aduuuuhhh tu lee peel budak2 nikan...mcm2 hal ade.... kadang2 bende remeh jek pun sebenarnye....lieya mcm rin laa suke kering hati bagi 'denda' kat anak...tapi bapaknye yg spoil tak sampai hati heheeheheh

Nad MamaZN said... Reply Comment

hehehe.. kadang mmg gitu kan..
hati mak lagi keras dari hati apak..
tp klu saya, saya yg tisu huhuhu!

Naemah Umi said... Reply Comment

sama kot ngan umi ni..cuma versi lain-lain..mmg ada Hati Kering vs Hati Tisu ni hehehhee...pe pun sabo je laaa :)

TeacherAzimah said... Reply Comment

hahaha rineeeee rilexxx bertenangggg hahaha..sengih i baca citer u ni. bagus lar dia buat mcm tu utk anak dia. atleast u dah berkeras dgn budak tu, abah dia berlembut plak. bagus utk proses mengajar mcm tu. tp kan..i pun garang dgn anak2. mmg mak mak mcm ni ke? tapiiiiiii mak yg garang ni jgk yg anak2 cari nak mengadu itu ini..kan? hahaha sweettttttt

Daddy Ziyyad said... Reply Comment

hahahaha..siap tulis " ganti balik"...tapi mmg kena tulis pun...sebab nafkah anak2 mmg tanggungjawab suami :)

saya pun ada banyak jemputan open house weekend ni..jenuh nak hadir..:)

umie shahidah said... Reply Comment

Kikikiki... Gelak ckit,,,, mcm mama n abah umie.. Gini la... Hehehe... Mama xbg abah suh bg.... Pastu bile dpt asben plk... Jenis ati tisu..haha.. Daku yg ati kering,...ngeh3... Sabo je la dpt laki gini...hihi

Allene said... Reply Comment

ohhohoho sabar kak.. laki mmg begini.

Falsya said... Reply Comment

tergelak2 falsya baca kak rin..bercampur baur betul perasaan..hehe

Rai Ourkizuna said... Reply Comment

hihi..dalam kesaratan ni pun saya gigih nak beropen house kak.. haha..

saya rasa, kalau saya pun hati kering mcm akak kot..bebudak ni kadang2 nak kena ajar jugak bertanggungjawab..

ameris said... Reply Comment

org lelaki mmg cam tu kot rine. mcm suami saya asal anak nak kinder joy jer beli.. padalah seketul rm4++. ada la menan besar ibu jari yg tah pape.. kalu beli mesti sorang satu. kalu saya baik beli roti krim gardenia dari beli menda alah tu..

puan.mila said... Reply Comment

hahah..lawak pulak ank akk ni..

Julia Johari said... Reply Comment

Haaaaaaa sama!....Hubs ju pun hati tisu..Qi campak2 mainan pun dia kata ok takpe nanti dia kemaskan...huwaaa umi dia nak ajar supaya amik mainan simpan semula sendiri...dah tu kalo paknya tlg kemaskan sampai bila nak belajar grrrrrrrrrr ...dah baca entry akak...mmg hati mak2 ni kering bersebab, nak ajar anak berdikari cepat, jgn manja keterlaluan...tp apaknya mmg hati tisu...xleh tgk anak dia susah sikit mula ar nak salahkan maknya...grrrrrrrr

eima said... Reply Comment

hahaha comey sgt ko ni kak .... hahaha

abah die mmg lembut betui hatinye .. umi plak kering hati kan ..
abah die risau la tu anak dara die tak dpt mkn tu ....

Fifi Nadhrah said... Reply Comment

abah hati tisu.. hihi..

Gieyana said... Reply Comment

Bestnyer byk open hse..ni kite x der open hse psl sini mistly kengkwn sume cina.

Oh, garang juga ko yer reen..:p

Iryns Ahmad said... Reply Comment

alahaiii anak abah ye..untungnya princess sepulohhh henget kau! nasi lemak *ooo utk hantu kot abah beli* comey je ayat kecewa abah!ahaha...

LydSunshine said... Reply Comment

ayat hasben tu mcm dia plak yg sentap kekeke... kakak alya ngadu kt ayah dia ke. hehehe.. rin mmg hati kering la.

LYAfrina said... Reply Comment

Hihi.
Dr sini nampak akak tegas gak ye dlm mendidik ank n husb sedikit lembut dgn ank.. hehe..