U Click Me...I Click U Back

Friday, July 4, 2014

Resepi ~ Puding Roti Kukus

As salam..

ahamdulillah sudah ramadhan ke5..
syukur sebab masih diberi nafas oleh Allah untuk merasai lagi nikmat berpuasa..

hari ni just nak share 1 resepi yang simple..
senang je nak buat..
yang penting ada roti maka jadila resepi nih..
hehehe


Bahan-bahan

1) 7-8 keping roti dipotong 4 bahagian 
2) 1 tin susu cair
3) 2 biji telur
4) 4 sudu besar gula
5) 1 sude kecil esen vanilla
6) kismis untuk ditabur atas roti

Cara Membuatnya

1) Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata. Masukkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata.
2) Sapu roti dengan butter dan susun dalam loyang / bekas kukus     
3) Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis.
4) Kukus dengan api yang sederhana selama 30 minit.
5) Sejukkan dalam peti ais dan sedia untuk dimakan.

kalau nak sedap lagi buat kuah kastard untuk dimakan sekali dengan puding roti

SELAMAT MENCUBA!!

19 comments:

Nad MamaZN said... Reply Comment

sedap, sedap!

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Ooo ni versi kukus ye rine. Mkn sejuk sedap ni kot sbb klu yg bakar LM suka yg kerak roti tu sedap rangup. Yg bahagian lain tu biasanya mkn time sejuk. Sedap

achiek anis said... Reply Comment

dh 6 ramadhan la sis....puding roti slu buat guna balance roti yg dipotong kiri kanan je...hehe

Balqis said... Reply Comment

lazatnyee :)

mOoN IzzaN said... Reply Comment

uhuk..mcm senang ni.. bleh try sok ptg..

LydSunshine said... Reply Comment

Hai Rine. I'm back... Rindunya rin dan dak aish,. Sedap puding roti. Terliur la saya di bulan remadon ni.

athi FATHIYAH said... Reply Comment

malas nak buat..akak pos kan bleh x

athi FATHIYAH said... Reply Comment

malas nak buat..akak pos kan bleh x

PetakBunga said... Reply Comment

kita biasa bakar.

Falsya said... Reply Comment

akakkkkk..dh lamanye xbuat puding roti nieeeeee...sedapnyeeee..

Rai Ourkizuna said... Reply Comment

uwaahh.. lapaq tengok..

Julia Johari said... Reply Comment

semalam baru sembang2 ngan suami nak buat puding roti...sbb roti kt rumah tuh tak bergerak, tak berusik makanya kena buat puding roti baru berjalan hahahah tq kak resepi...kalo rajin saya buat ye...kalo tak rajin mampu salin je hahaha sedappppppppp tgk gambar

ZazaMyMoon said... Reply Comment

kalau bakar pun ok jg kan Rin.. mesti akan ada rasa crunchy2.. kalau kukus more to jadi lembut je nanti.. nyummm

mommycha a.k.a kak jenab said... Reply Comment

marbelesss kak marbelesssss

keshahatan As said... Reply Comment

wah sedapnyeeee

kriteriator said... Reply Comment

masakan ala upin ipin

eamy milea said... Reply Comment

Sedap ni kak..baru je buat rabu aritu...nyum3

Fuza Musa said... Reply Comment

nice

Naemah Umi said... Reply Comment

Menarik tertarik d boom nih...ok dah screenshot resepi dah, nnti free nak buat ehehehe..tq for sharing :))