U Click Me...I Click U Back

Wednesday, July 2, 2014

Resepi Daging Kerutuk

As salam..
Bulan pose nih ramai yang suka google resepi2 kan?
Entry aku sepanjang pose nih suam2 kuku pun uv tetiba mencanak naik..
Semua kerana resepi..hehe..

So hari ni meh nak kongsi resepi best kat korang..
Resepi Daging Kerutuk..
Asal resepi ni dari kelantan..
Makan dengan nasi biasa tumbuk sambal belacan..fuhhh!!

Tapi semalam aku buat makan dengan nasi minyak..
Sebab laki aku tak makan ayam..
So untuk anak2 aku buat ayam merah..
Untuk hubs tersayang aku buatla kerutuk daging tuh..

Bahan-bahan

1. 1/2 kg daging batang pinang
2. 2 sb rempah kerutuk (adabi)
3. 8 ulas bawang merah
4. 3 ulas bawang putih
5. 1 inci halia
6. Bunga lawang, kayu manis dan pelaga
7. 1 kotak santan campur sedikit air
8. Sedikit kerisik
9. Gula atau nisan (gula merah)
10. Garam secukupnya
11. Sedikit kicap utk penyedap rasa
12. Asam keping

Cara Membuatnya

1. Kisar bawang merah dan putih sekalian dengan rempah kerutuk dan sedikit air.
2. Lebihan bawang hiris nipis untuk menumis sekali dengan bunga lawang, pelaga dan kayu manis..
3. Selepas naik bau baru masukkan bahan yang dikisar dan tunggu sampai pecah minyak.
4. Masukkan daging dan biar empuk selama 15 minit.
5. Masukkan santan, kerisik, garam, gula, asam keping dan biarkan mendidih sehingga kering.

Korang kalau nak dia berkuah sikit pun ok..terpulang..



SELAMAT MENCUBA!!

15 comments:

mama tisya said... Reply Comment

fav menu kerutuk klate mmg suka ...tk pernah lak tgk rempah kerutuk yg adabi sbb slalu mak kita bli rempah mmg yg dr kelantan...tp kita tk pernh try buat...mkn je tau...hehe

mOoN IzzaN said... Reply Comment

haaaaaa.. pepagi dah tgk resepi... thanks share kak.. x penah try lgi ni.. :D

Julia Johari said... Reply Comment

sedap yer resepi terbaru cikgu ni...haishhh asyik tak menyempat je nak masak sedap2 berbuka ni...bz sokmo kt opis...insyaAllah weekends free leh masak cm cikgu yeyy

Mommy_Cha said... Reply Comment

kak semalam pon mama buat kerutup tapi gelap sket kalernyer..hewhewhew.
sampai ke sahur menu kerutup tak abes :)

safurara said... Reply Comment

makan dgn nasi panas.kicap! perghhh terbaikkk!

Naemah Umi said... Reply Comment

ooo my...peberet umi ni...adeehhh kalu bulan pose mmg slalu beli kerutuk daging ni,,,hari2 mkn pun tak pe, bertambah nasi plak tu,,,tq sharing resepi ye, hope menjadi la umi masak nnti hehehehe

Mimy Hamid said... Reply Comment

sy la salah sorang naik kan trafic resepi akak heheh..

Fuza Musa said... Reply Comment

Ok Thank u for the resepi u,
Silalah repeat buat nanti.
hehe
sedap tu

Nadya Bubble said... Reply Comment

Sedapnyaaaaa T.T

Nadya Bubble said... Reply Comment

Sedapnyaaaaaaaa T.T


**SALE SEHINGGA 4 JULAI 2014!!!
http://nadyabubble.blogspot.com/2014/06/sale-jualan-penghabisan-stok.html

Diana Rashid said... Reply Comment

saya suka yang ni..kalau dengan acar timun...wah..meletop2 dalam mulut.heheh

Tina Othman said... Reply Comment

Adui haha lapar ni

Yelah rin bulan puasa blog traffic jam, resepi biasa2 pun org terjah, alhamdulilah dpt share sikit2 ye tak

juelee said... Reply Comment

br twrpikir nk.msk.kerutup wiken ni hihi

LYAfrina said... Reply Comment

sedappnyer

ZazaMyMoon said... Reply Comment

selalu bila tgk tibi cerita masak2 ada pernah dgr jenis masakan daging kerutu k ni.. ala2 mcm rendang jg yer Rine.. nanti boleh try recipe Rine :)