U Click Me...I Click U Back

Monday, July 14, 2014

Resepi ~ Agar-agar Roti


As salam..
actually dah banyak kali dah buat AGAR-AGAR ROTI ni..
bukan waktu bulan pose je aku suka buat..
incase roti tak laku je aku terus buat agar2 ni sebab mudah sangat..
dan paling best anak2 suka sebab rasa dia lemak2 gitu...

Bahan A : 

Roti Gardenia 4 keping 
Satu tin susu cair 
3/4 cawan susu pekat 
2 biji telur (aku guna sebiji je)
1 sudu teh esen vanilla 

Bahan B : 

1 paket (10mg) serbuk agar-agar 
1 cawan gula pasir 
3 cawan air 
2 sudu marjerin atau mentega 
2 sudu besar serbuk koko (milo pun boleh) 

Cara Membuatnya : 

  • masukkan 1 paket serbuk agar bersama 1 cawan gula pasir dan 3 cawan air ke dalam kuali atau periuk
  • masak sehingga mendidih
  • samping itu blender kesemua Bahan A di atas
  • masukkan Bahan A ke dalam kuali atau periuk yang mendidih tadi
  • apabila pekat dan mendidih, masukkan marjerin dan asingkan kepada 3 bahagian
  • bahagian 1 - masukkan ke dalam loyang
  • bahagian 2 - masukkan serbuk koko
  • masukkan bahagian 1 dan 2 secara berselang seli ke dalam loyang tadi, mulakan di bahagian tengah loyang..kalau boleh guna loyang bulat untuk mudahkan ia menjadi selang seli
  • sejukkan dan masukkan ke dalam peti ais
  • sedia untuk dimakan.. 

gambar kurang menggiurkan...hikks..
sepanjang pose ni dah 3x buat..
sebab anak2 suka...

SELAMAT MENCUBA!!!

18 comments:

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

dessert lepas berbuka.. senang je nak buat..tak payah cari cake SR.. hehehe

Naemah Umi said... Reply Comment

Setuju sgt...time roti tak abis ni la solutionnya...suka suka...

Julia Johari said... Reply Comment

Sedappppp ye kakkk...aduyaiii semua bahan tu ada kt dapur...yeyyy tq sis...ju suka dessert2 senang buat weeee mesti Qi pun suka makan ni hehe

Aeen said... Reply Comment

sdapnye agar2....minat makan..tapi nak buatnya malas..hahahaha

mommycha a.k.a kak jenab said... Reply Comment

fuhyoooo sedap ni kakak oii!!!

Tina Othman said... Reply Comment

terliur tgk adeh sedap tu klu sejuk2 nyaman je masuk tekak

MizzTina said... Reply Comment

kurang manggiurkan?? silap tu..sgt menggiurkn tau..

eima said... Reply Comment

smlm SIL buat tp tak sempat nk mkn pun ..

Nad MamaZN said... Reply Comment

nyumnyum!
nak try buat la nnt ;)

Falsya said... Reply Comment

sedapnyeee..akak dh bg idea kat falsya..umah falsya kalau beli roti mesti smp expired2..pasnie boleh wat puddinggggg..makan la sejub2 kan...sedappp...;)

sarah shamsyul said... Reply Comment

Da save utk cube bl ade kerajinan nnti.pic tu buat perut sy kriuk2 la kak.haha

Rai Ourkizuna said... Reply Comment

kellasss agar2 akak.. siap belang belang.. rajin sungguh..

syawalsimpsons said... Reply Comment

boleh try ni kakak....tak susah mana kan

Aty_Fared said... Reply Comment

waaahh senang..!!! bende senang2 sedap macma ni memang kene cuba..:)

♥ Mrs. Secretary ♥ said... Reply Comment

Sedapnya tengok.. tgk resepi pun mudah... Ermm boleh try buat jugak nie.. thanks 4 sharing
.=D

tirana aduka said... Reply Comment

salam
Btambh lapo dtg sini

LYAfrina said... Reply Comment

Menarik... blh cuba ..

Nad MamaZN said... Reply Comment

kak, kena asingkan 3 bahagian tu lg 1 time bila nak guna?