U Click Me...I Click U Back

Tuesday, July 1, 2014

MASAK UNTUK BERBUKA KE PARAM?

As salam..



Biasa tak buat macam kat atas tuh??
Hahaha..
Sebab tu aku tak suka sangat pegi bazaar..
Sebab benda macam kat atas ni la..

Tapikan semalam..
Sebab aku sakit sangat kepala..
Kul 12.30 tu habis je waktu sekolah terus balik umah..
Sebab tak tahan sangat mata nak pejam waktu tu jugak..huhu
Tapi boleh plak jalan jammed..
Nak dekat 130 jugak sampai umah yang patut sampai 10 mins..
Pfftttt sangattttttt...

Pastu balik aku lena terus..
Dak Aish dok menetek non stop..
Lepas belah sana belah sini..
Ikut hang la dik..
Ummi nak tido..
Seyes mata memang tak boleh bukak..
Aku pun tak tahu kenapa?

Kul 4 baru bangun ko!
Tu pun sebab hubs kol..
Hahaha..
Dalam kepala teringin nak makan nasi ambeng..

Tapi gi bazar nan hado..
Beli nasi dagang je..
Malas nk pikir..
Beli untuk ank2..
Beli air soya..
Habis rm40 hinggit..

Aku rasa masak lagi jimatla kan..
Untuk orang yang ada anak ramai ni..
Sekali sekala berparam bolehla..
Selalu2 botak kepala ko!!
Untuk yang setakat makan 2 mulut tu.
Ok kot kan kalau PARAM..

Tapi macam aku tak sesuai kot..
Anak2 aku semua makan banyak..
Masak sendiri lebih afdal dan lebih jimat untuk kami kan?
Once a while bolehla berbuka di luar..
Harus cari tempat makan yang bestkan?

Yang pentingla bagi aku..
Apa2 yang kita beli ke masak ke..
Biarla jangan berlebihan..
At last masuk tong sampah..
Amalkan amalan berjimat cermat..
Baru la puasa dan amalan kita lebjh diberkati..
Kan?

Korang prefer yang mana?
Masak ke Param?

19 comments:

Mimy Hamid said... Reply Comment

masak kak..laki saya suka masakan saya..ecehwahhhhhhh

Falsya said... Reply Comment

Kalau falsya yg takat dua mulut je nie kak mmg lagi better gie param jer..itu kalau weekdays la..kalau weekend baru masak..hehe..

Falsya pun semlm migrain kak..adehhhh..nak xnk terpaksa telan gak obat bile buka..kalau x smp ke arinie migrain xilang..

Nad MamaZN said... Reply Comment

seboleh2nya nak masak
lain la klu hubby teringin nak mkn apa yg kita tak reti masak
mmg saya soh dia cari kt param je
tp dgn syarat jgn beli menda lain, jgn berlebih2 hehe

Julia Johari said... Reply Comment

Ju prefer kedua-duanya...yelah julia kan bekerja sampai 430 petang...itupun kalau sempat masak simple ju masak...kalo ido param je...janji 1-2 lauk saje...kuih pun 1-2 jenis je...utk sahur baru ju masak simple...nasi goreng cina ke kan...tu je kak...lg pun hidup bertiga je

Rai Ourkizuna said... Reply Comment

setakat ni kami memang prefer masak sendiri.. lagi anak da ramai ni.. lagi jimat.. lagi pun terjamin kebersihan..

eima said... Reply Comment

ikut keadaan kak ...
slalunye masak je ..sbb jemu jg mende sama je kat param

Cik Anita said... Reply Comment

Sebenarnya tengok keadaan. Tapi rasanya lagi better masak kalau dah modal sekali pergi rm40. HUHU. Nak ke pasar ramadan tggu nanti dah hujung2 bulan.. hehe

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Biasanya kalau g param ni beli benda yg rugi klu nk masak mcm ikan bakar yg ummi je nk mkn sorang tp ank xmo. Kalau harga x cekik darah beli je kot. Tp setakat brp tahun duk SK ni jarang sgt beli. Kuih pun buat je mana yg mampu sbb budak ni cerewet dan yg jual pun x sedap.. Huhu. Malas nk g putrajaya yg byk pilihan tu.

Byk kali kena kuih basi tu yg serik tu rine. Ank ramai baik masak kot sbb kami ni sahur mkn nasi. Mls nk msk time pg tu baik masak sekali je

ZazaMyMoon said... Reply Comment

better masak dari param.. kalau emergency & no choice param jugak lah kiblatnya.. for me kalau i pergi param,i akan beli kuih2 je instead of lauk2..

Yana Ujang said... Reply Comment

setakat ni sy beli kt bazar je...mulut x byk yg mkn...pastu balik kerja jln jem...wpn bos dh bg balik awl tp smpi rmh lambat jugak...asben sy suka pi bazar...hahaha~

biasa sayur je masak sendiri..senang je pun goreng sayur...lauk lain, kuih² ke sume beli..alhamdulillah so far xde lagi pembaziran..sbb dh biasa membeli kot..? dh tau apa nk dibeli..ewahh :p

achiek anis said... Reply Comment

saya prefer masak sbb lebih ikut citarasa...lucky sy blk smpi umah kul 5.30 so terus masak...6.30 ptg siap sume...sekali sekala je beli kat param klu teringin kuih ke air ke

achiek anis said... Reply Comment

saya prefer masak sbb lebih ikut citarasa...lucky sy blk smpi umah kul 5.30 so terus masak...6.30 ptg siap sume...sekali sekala je beli kat param klu teringin kuih ke air ke

amal said... Reply Comment

amal hari 1st puasa dah beli kat param haha... tp dah set ngn husband beli lauk je. nasik masak kat rumah.lauk pun dua jenis je. kuih pun sama. xleh banyak2 nanti x habis. mmg klu ikut nafsu nak beli semua benda kt param tu tp kontrol kontrol hehe

Diana Rashid said... Reply Comment

Keluarga saya yang kecik ni pun tak beli kat param..saya masak je.Rasa rugi la beli sebab anak2 cerewet bab makan.beli belum tentu depa makan..takut jadi macam gambar kat atas je..hehe

Wawa Yusoff said... Reply Comment

walaupun yg makan 3 mulut je, tp wa masih memilih utk masak :)

Wawa Yusoff said... Reply Comment

walaupun yg nak makan 3mulut je, wa tetap memilih utk masak :)

Aty_Fared said... Reply Comment

ha ah kak.. kalau ramai nak makan better masak jer..lagi jimat.. dulu2 saya macam suka gi bazar.. macam2 nak beli..pastu membazir.. sekarang.. bilr dah kertu ni..macama kureng sikit jer.. heheh.. tak tau ar napa.. pergi bazar pon tak tau nak beli apa...

Fifi Nadhrah said... Reply Comment

fifi pilih masak.. puas hati.. dapat makan bertambah.. param kadang2 tak lalu tengok.. tetambah lauk.. mgkn sebab dah lame masak kan.. jadi tak cun di mate fifi..

LydSunshine said... Reply Comment

saya prefer masak. Sbb suami saya mmg tak suka makanan beli. Dia suka yg saya masak jgk, cheywahhh.. gaye le aku masak sedak sgt.