U Click Me...I Click U Back

Thursday, July 24, 2014

Borak Raya

As salam....

alhamdulillah...
genap 26 Ramadhan dah hari nie
tak sampai beberapa hari lagi kita nak jumpa dengan Syawal..
seronok memang seronok..
tapi sayangnya nak tinggalkan ramadhan..
uhuk..

korang dah setel ke persiapan raya korang..
aku 80% je done..
kasut kakak2 je belum beli lagi..
bukan pasal tak sempat..
dah merata pergi semua depa tak berkenan
yang depa berkenan aku plak tak berkenan
pfttttttttt

semalam gi giant beli rice cooker baru
terpaksa beli baru sebab yang ada ni asik rosak je..
aku pun tak fahamla rice cooker pesen baru ni 
memang tak fitla aku rasa
cepat no rosak..
at last semalam aku beli yang pesen lama tu jek


 yang pesen gii je aku beli..

yang lama aku beli gini tapi selalu rosak 
perabih duit hanta baiki jek..
aku pun tak faham why selalu rosak..
uhuk!!!

pastu masa nak gi bayar aku try tengok baju melayu budak
ada plak size dak Aish..
kain sejuk ko..
memang elokla
tanya hubs ok tak kalau kita ambik yang ni jek
tak payah dah nak cari2 lain..
hubs setuju..
harga pun rm50 je 
oklakan?

pastu masa punch nak bayar..
aku tengok budak tu punch rm30..
aku tanya kenapa rm30 dik..
aku risau takut dia salah punch ke apa kan?
dia cakap memang ada disc sebab nak clearkan stock..
wahh..memang rezeki dak Aish la kan?

kain elok sangat korang..
aku tak suka sangat baju melayu kain hat licin2 tuh..
hat ni kain dia elok je..
tak mudah kedut
nanti aku show off raya nanti
bahahaha

then setel semua balik2 tu aku terus masak untuk bebuka semalam
semalam teringin nak makan kari daging..
hahaha
kalau teringin tu baikla buat..
sebab lately selera makan aku merundum yang hamat
hubs dh tegur kenapa aku nampak cengkung..
last week aku timbang dah turun 5kg..(motif sangat boldkan 5kg tu ek)
terkejut aku ko!!
so kalau aku teringin tu memang kena la buat..
nanti aku makan banyak sikit kan

so lepas ni kalau berat i naik
dah tau dah cara nak bagi senang turun
silala pose sunat..
banyak pahala boleh dapat kan?

pastu balik tu try2 kat dak Aish
gelebeh plak!!
sebab masa beli memang aku tak bawak dak Aish..
belum ambik dia lagi kat pengasuh
aku dah cakap kat hubs aku nak ambik size 16
tapi hubs refused cakap nanti kecik sangat
macamla anak dia tu besar sangat kot
dak Aish badan kecik tp tinggi
memang size 16 tu cam elok2 je ngan badan dia

so malam tu jugak pegi tuko
nasib ada lagi size 16 warna yang aku nak
lega dan alhamdulillah
kasut baru untuk dak Aish aku tak beli
sebab kasut dia masih elok
n knowing bila balik kampung ni memang pakai selipar je la..
sebab payah nak tanggal2 kalau pakai kasut..
so rasa macam bazir je beli kasut

raya ni aku raya kat Penang..
inshaAllah pagi sabtu selepas sahur perancangannya nak gerak balik
semoga selamat perjalanan pergi dan balik..

begitu jugak dengan korang..korang yang balik kampung untuk aidilfitri nih

eh..btw warna tema korang apa??
aku inshAllah pakai warna merah..
ang..ang giteww...
hahahaha

duit raya dah tukar ke korang?
aku dah selamat tukar..
sebab kakak ipar aku keje bank
memang tiap2 tahun akan tukar dengan dia..
last minit pun bisa buk..
sampai dia pencen la aku nuko dengan SIL..
ngeeeee
dasar!!!





nak tayang lauk aku masak semalam



kari daging campur kentang dan kacang panjang


bendi goreng (sayur favourite aku)

gu kan dengan ayam goreng untuk anak2..
sambal belacan untuk sang suami...

persiapan raya korang pulak camne??
cer habaq mai!!!

12 comments:

Shark Kay said... Reply Comment

slamat hari raya kak.
beraya di penang yer thn nie.
shark di kelantan.
persiapan suma dh setel.
suma beli on9 je.
heheh.

Nad MamaZN said... Reply Comment

utk anak2 alhamdulillah siap dah
tggl songkok zakwan je kot
tp xbeli pun xpe sebenarnya
pastu duit raya nnt tuko ngan abah je sbb abh ada stok duit raya hahahaa
pastu makpak pakai apa yg ada je
pastu apa lagi ek?
kaler tema? 1 syawal nnt saya upload :)

athi FATHIYAH said... Reply Comment

perghhhh
tang bendi tu terliuq ni
nak kena cari gak ah,udang ada kat rumah, leh buat sahur karang..

berbuka mmg den nak tapau ..

tema kitaorg peach ....

lembut gitu tp ilyaas lari sikit tema sbb umi dia nak jugak kain baju melayu sejuk walaupon xde kaler peach ttp amik light brown..
belasah la anak..

janji dia selesa pakai.

lieyalatif said... Reply Comment

5kg rin?!!! byk tuuu... sure nampak beza kan sebelum ngan selepas...tapi betul, bulan puase ni laa kite boleh reduce weight kite heheheeh...sonok je tgk berat baru lepas puase...tapi tgk berat baru lepas raye boleh nangis woooooo hahaahahahaaah

Rin,

Salam Aidilfitri dari lieyalatif & co.

Pohon maaf zahir dan batin….

Moga syawal dirai meriah dan diberkati….

syawalsimpsons said... Reply Comment

saya pon alhamdulillah dah banyak settle...insyallah tunggu nak balik kampung je...

Julia Johari said... Reply Comment

Yeyyyy akhirnya aish dpt baju raya siap ada diskaun laun bertuah betul aish....wahhhh 5 kg turun bagus kak...julia pun turun tp xnak mention malu...mmg betul julia pun nak amalkan puasa sunat...byk baju kurung kt pinggang leh pakai dah...aummmmmmmm sedap akak masak...bila nak jemput beraya sis hehehehe

Aty_Fared said... Reply Comment

cakap pasal beli abju dak aish tu.. saya tak berani beli baju qaleef kalau tak bawak die.. sebab anak saya ni halus jer.. tak ley ikut saiz asal.. tu kalau bajet2 memang tak boleh..mesti salah saiz..huhu... :)

Ibu Dilah said... Reply Comment

Alhamdulillah.. baju dah settle dah.. tema grey thn ni.. rumah jer x settle lagi.. huhukk.. duit raya dah tukar tp dpt recycle jer.. xpela.. janji ada kan..
Selamat hari raya dan maaf zahir batin kak..

MizzTina said... Reply Comment

sy xsmpi 50% siap..blurr xtau nk beli apa.. boleh??

rice cooker yg pesen lama tu mmg sy suke, xsuke yg pesen baru, mmg cpt rosak n leceh..

LydSunshine said... Reply Comment

saya takde buat persiapan sgt pun. anak keciik lagi kot sbb tu tak feeling sgt. warna tema pun ntah hapa2. rin selamat hari raye ye. 0-0 ye. semoga meriah raya rin tahun ni.

BLuRpL3 said... Reply Comment

kami beraya simple1 je kak, takde persiapan meriah sebab kejauhan..
semua ala kadar saja.
salam aidilfitri utk akak sekeluarga :)

http://blurplediary.blogspot.dk/2014/07/in-out-salam-perantauan-2014-drp-kami.html

Nadt said... Reply Comment

Wahhh.sampai 5kg turun tu. Nadt da setel semua da walau feeling raya tu ke laut.