U Click Me...I Click U Back

Thursday, June 12, 2014

RESEPI - Sambal Tutok

As salam..

hari ni aku nak share resepi simple2 jek..
tapi sangat mabeles rasa dia..

resepi orang jawa..even aku bukan orang jawa 
tapi pedehalll kan??

haaha..giler belagak!!!

walaupun rupa mu tidak semenggah
tapi kalau tak dapat makan nangisla korang kat tepi bucu katil..
hiksss...

serius sedap weyhh...

aku jumpa resepi ni kat fb..
kat page kongsi2 resepi tu ler...

TUTOK tu mungkin asal dari gabungan perkataan tumbuk dan ketuk kot
yang sebenar2nya aku kurang pastila ye..

senang je resepinya..kacang goreng..
tutup mata pun boleh buat...
nampak sangat nipunya..
bahahaha

bolehla jadi menu bersahur nanti kan??

Bahan-bahan :
1) 3 ulas bawang putih (ada yang guna bawang merah)
2) 15 tangkai cili padi/api
3) Segenggam ikan bilis
4) Sedikit garam (aku tak boh sebab ikan bilis dah already masin)
5) Minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :
1) Goreng kesemua bahan satu persatu dan angkat dan toskan
2) Tumbukkan semua bahan gorengan tadi (ikut suka nak lumat atau tak)

ada versi yang tumbuk dulu..then baru goreng..
yang mana2 pun boleh..
kalau ada yang perasan aku boh bawang besar
yang tu optional ye..
dalam resepi patutnya takde..
tapi aku suka bawang aku bohla..
jangan tumbuk sekali tau..
aku letak asing tuh..


 kasi close up sikit...
nak bagi teliur semua orang...

*gelak jahat

11 comments:

Julia Johari said... Reply Comment

masak nasi panas2...goreng ikan masin layan sambal tutok ni....sudah cukup buat julia menambah nasi 3x sambil kesat lap peluh...nak cuba tq cikgu nanti julia buat senang sangat

Ayu azmir said... Reply Comment

nampak cam sedap ni .. harus cuba...

DYatie said... Reply Comment

Sarawak ada perkataan tutok tu sis. Tutok means tumbuk. Hoho. E.g: tutok sambal ya lok. Haha. Sekian. =p

achiek anis said... Reply Comment

ok...mmg terliur mak buyung dibuatnya...blk kang nak buat....arggghhhh.....hahaha

Aty_Fared said... Reply Comment

haaa..ni baru peberet laki kite..heheh

syawalsimpsons said... Reply Comment

NI KALO BUAT NI..MAU MENANGIS EN ASBEEN NI...DIER SUKE PESYEN GINI NI

Nad MamaZN said... Reply Comment

mmg sodap!

athi FATHIYAH said... Reply Comment

confirm terangkat kepedasan dia ni...

amal said... Reply Comment

memang sedap betul ni!

mohd shahrizan said... Reply Comment

Tutok tu bahase jawe.. Bahase melayunye tumbok

mohd shahrizan said... Reply Comment

Tutok tu bahase jawe.. Bahase melayunye tumbok