U Click Me...I Click U Back

Wednesday, June 25, 2014

Isu Adik Firdaus ~ Bukan Nak Jadi Keyboard Warrior

As salam..

actually aku takmo sangatttt nak ulas isu adik Firdaus remaja 15 tahun yang OKU..
aku masa memula tengok video ni ada someone tagged aku dalam fb
meleleh2 air mata aku tengok keadaan budak tu yang langsung tak terurus..

cer korang tengok keadaan adik Firdaus yang belah kanan compare to yang kiri..
kalau kita nak fikir dari akal yang waras..
memang unacceptable la kan apa yang mak dia buat kat dia..

serius aku memang takdela nak maki2 mak dia..
sebab aku takmo nanti dituduh fitnah2 plak..
then tak pasal2 banyak plak pahala yang terkumpul kat Puan Lola tuh..
free2 je plak tuh..alahai..

semalam aku ada terbaca pasal gaji mak dia..
takpela aku faham sangat gaji dia kecik...
tapi anak ko bukan sekolah pun kan?
dua orang je pun..
sebab kita ni sebagai manusia kena ingat 1 jek..
anak2 ni amanah Allah..
setiap anak tu inshaAllah ada rezekinya..
kalau kita aniaya anak kita..
rezeki bulanan2 yang kita dapat tu contohnya gaji..
susah nak berkat..dan sentiasa je tak cukup..
*ni peringatan untuk diri aku jugak

yang paling tak menahan tuh...
ada jugak mereka2 yang back2up beria sangat...


tapi jangan la cakap benda yang tak logik..
yang ko bercakap macam rakyat2 Malaysia ni senang untuk diperbodoh2kan..
baju harga RM5 pun tak mampu??
alahai sadisnya!!!
"nak beli baju baru pun tak mampu"
eh..aku tengok meriah je Puan Lola tu berpakaian kat dalam FB..
ke camne??tudung pun ala2 siti kot..
aku pun tak penah ada tudung camgitu..
hikksss...

ok..okla..semua orang cakap suruh berbaik sangka..
aku cubala nih..
tapi tak boleh la..
sebab aku kesian sangat tengok keadaan adik Firdaus masa dijumpai tuh..
kurus kering memang kalah orang bosnia kot..
baju koyak rabak..rambut serabai..
tempat di letakkan dia tuh dah macam2 bau katanya..
astafirullah....
nangis aku!!!

6 comments:

athi FATHIYAH said... Reply Comment

wallahualam kak.
semua nye Allah je yg tau.
anak yg sorg lagi terurus elok plak.

ayah kepada firdaus ni meninggal 2 tahun lepas.

gmbr yg dia masih elok atas kerusi roda tu masa 2011.

wallahualam.

lagipun dia dijumpai terbiar di unit berlainan dari unit yg didiami oleh mak, adik dan bapak tiri dia..

kita masyarakat yg concern mmg tak kan lari dari berfikir yg negatif pasal mak dia..

cuma kita cuba utk simpan dalam diri sendiri je tak share2 dkt fb etc ..wallahualam...

Si DauN CeRi said... Reply Comment

Tak sangka kan, kat dlm Mesia ni ade jugak manusia yg smpi mcm ni skali takde hati perut. So sad.


So called islamic country, kan? Oke tu mgkn terlalu berat utk dihuraikan, but kemon la org bukan islam pon boleh rs kes ni xde perikemanusiaan.. :(

Nad MamaZN said... Reply Comment

maaf, saya xleh la nak berbaik sangka setakat mi..sampi kurung n biar anak kurus kering..sori sgt..kang mcm2 saya kata kat puan lola tu kang, huhu

Diana Rashid said... Reply Comment

Yang sedihnya bila baca kat berita semalam katanya dia menangis tengok budak2 flat tu main bola kat bawah..ya Allah..sebak nya rasa..

juelee said... Reply Comment

personally pd saya for whatever raeson sekali pun, dr segi kemanusiaan tak patut sgt anak tu terbiar begitu...

mungkin mmg ada kes2 terpencil, jual anak tak ckup duet, kurung anak sbb xde duet... tp tergamaknya.. isunya di situ, di mana kasih sayang huhu.. mmg cuba utk bersangka baik tapi tak boleh.... sbb bila nengok keadaan mak die, adik die.. eh elok plak.. cane nk bersangka baik...

ZazaMyMoon said... Reply Comment

langsung tak masuk akal lah orang yg back up si lola tu.. kau percaya sangat ke kata2 si lola tu sampaikan kau boleh keluarkan statement mcm tu??!! takkan kau tak ada duit langsung wpun RM5 nak beli baju budak tu.. abes tu mcm mana selami ni kau survive? kalau rm5 tk ada duit nak beli baju anak kau, abes kau tak beli ke mknan utk diri kau sendiri untuk hari2? mana kau dapat duit nk makan?? merompak ke?? mmg tak logic langsung.. jahanam punya ppuan!!!


RINE I GERAM SANGAT NI.. DARI HARI KE SEHARI KELUAR CERITA PASAL ADIK NI RASA NAK GI SEPAK JE SI LOLA TU.. GGGRRRR!!