U Click Me...I Click U Back

Thursday, June 12, 2014

HIDUP BERUMAHTANGGA

As salam
Ewah..tajuk..kemahen!
Saje2 nak borak kosong ngan readers
Sebab aku ni nak citerla
Sikit2 pasal kehidupan rumahtangga aku

Bukan kisah aib pun
Saje la nak share sikit2 kisah kehidupan aku since dah berkahwin
Dah beranak pinak plak kan
Sapa2 yang tak rasa nak baca tu
Jangan baca la erk
Hahaha

Aku ni orang dia boleh tahan tau baran
Dulu masa umur aku belasan tahun la
Sekarang ni baran aku dengan anak2 jela
Aku rasa baran ni memang kena ada jugak la bila ko jadi mak2 nih
Kalau tak anak2 pijak la kepala ko.
Aku cakap bukan tengok buku
Aku cakap based on what i went through..

Macam aku pendekatan aku dengan anak sulong aku lain sikit..
Dia kan ada dlm peringkat early teenager..
Dah tak boleh dah ank arah2
Marah2 sesukati kan?
Aku banyak gunakan psikologi dengan dia..

Kalau ko marah2 pun tak guna
Moncong je yang ko dapat
Dari aku tak meroyan terus jadi dewa meroyan kang
Ish..pantang betul aku!

Kalau dengan hubs plak
Dulu masa baru kawen masa umur 18 19tahun
Asik melawan je cakap suami
Maklumla dulu darah muda orang cakap
Cakap asik nak menang je
Dapat suami yang pun takmo kalah
Memang asik gaduh je
Dengan dia yang kuat sangat cemburu
Cemburu yang menCADBURY buta tu
Bayangkan!hahaha

Tapi sekarang alhamdulillah..
Since dah beranak pinak ni
Umur pun dah nak masuk 35tahun
Dah 16 tahun pun bersama
Aku makin banyak muhasabah diri

Bila aku marah aku sentap ke
Aku diam je
Tapi tula
Bila diam gitu kadang2 orang laki ni dia tak faham tau kita tengah marah ke hape
Buat muka takde perasaan je
Paling tak boleh hadam
Dia boleh keep on sembang ngan kita
Macam takde buat salah

Aku ni selalu teringat tak baik buat tak tahu bila suami kita bercakap
Terus lupakan kemarahan dan kesentapan aku kat hubs aku tadi
Boley??
Macam nampak sangat diri ni makin "muda"
Hahaha

Aku ni kalau boleh memang nak buat sebaiknya kat hubs aku
Kalau boleh tak nak dia sakit hati pun dengan perbuatan aku ke
Percakapan aku ke
Cuba layan dia sehabis baik
Makan minum dia terjaga
Kan?

Tapi tu la
Kita ni manusia biasa kan
Pasti ada je cacat kat mana2
Kadang2 aku dok sorang2
Try bermuhasabah diri
Tengok balik kesilapan aku yang mungkin hubs aku tak suka ke kan
Tapi tula..syaitan ni masih bermaharajalela je kat diri kita kan
Nak buat baik tu macam susah je

Korang ada tak alami camni?

Macam sekarang ni aku notis..
Banyak sangat kan kisah rumahtangga yang diuji dengan penceraian
Dengan kecurangan pasangan
Pastu bila dah tak suka
Habis semua aib isteri/suami dibuka
Yang ni aku kurang gemo sikit la

Bila dah bercerai tu habisla kan
Tutup buku lama
Bukak buku baru
Tak payahla nak cerita semua dalam kain kat laman2 sosial
Makin mengeruhkan lagi ada

Dan paling sadis ada pihak yang mensensasikan plak cerita nih
Pastu orang2 yang membaca nak jadi keyboard warrior..
Komen2 ikut suka hati kepala korang je kan
Pastu pandai plak komen pedas2
Pakai nickname bagai
Tau plak ko nak berselindung erk
Pfftttt sangat

Aku berdoa semoga semua rumahtangga aku
Dan kekawan semua sentiasa dirahmati Allah
Dan kekal hingga syurga firdausi..
Aaaammmiiiinnnn...

14 comments:

Nad MamaZN said... Reply Comment

aminnn.. moga dimakbulkan doa akak tu
mcm akak dugaan nya lain
mcm kami kawen muda, sebaya, sama2 darah muda (poyo!) lain plak dugaannya..
yg penting kena give n take. tu yg paling saya perasan skali. mmg kena ada. alhamdulillah dpt laki pun yg jenis penyabo dgn baran saya ni. saya baran gak kak, haha! awal2 kawen dulu teruk sgt..dah ada anak ni, nmpk mcm kurang dah. perubahan usia kot. klu baran tu maknanya nak period la tu, haha! senang jek nak detect, kehkehkeh :P

lieyalatif said... Reply Comment

eh rin kawin umur 18/19? wah mude betul tuuuuu....mmg org kate emosi belum stabil lagi kan...lieya kawin plak 23...betul2 abis grad huhuhu....

mmg betul ckp rin...mcm lieya pun baran....lagi2 kalo seminggu lagi nak period...tu sebab tanda betul2 kat kalender sbb nak pesan ngan anak2 or hubby jgn buat pasal di saat2 nak period tu kang abis kene sembur kang heheheeheh....

ye laa rin, skrnag kisah abby ngan ayu raudhah tu....tgh hot kisah dieorg nieh....biaselah, itu la kisah kalo org yg dikenali...gaduh baling kunci pun kecoh satu malaysia kan....

Allene said... Reply Comment

ahkak cikgu.. sama la ngn laki eden... orang duk tunjuk muka masam sebb marah or sentap, dia boleh ajak berbborak.. pura2 tak nampak muka toya kita ni.

tp elok cmtu kak.
kalau kita marah, dia marah kang meletop kebabom... bersepai umah tanggga kak...

syukur dapat yang pro contra ni... =D
wpun memendam rasa... T___________T

TeacherAzimah said... Reply Comment

Satu2nya masa baran sy akan tiba bkn bila nk period, tp bila tgh penat. Sadissss sgt. X dpt lps kat suami, anak jd mangsa. Tp dah lama kawen ni en.suami pun dah faham. Bila dia nmpk kita dah penat and angin dah mula bertiup, cpt2 dia take over anak2.. slmtkn anak2 kekdahnya hahaha...

Aeen said... Reply Comment

akak.ain pn rasa benda yg same kak..bila marah sentap..mmg buat diam...tp dy boleh lak dok ckp2 ngn kite mcm xde bende yg jadi..tp tu la..bila dipikir balik xelok buat xtahu dgn suami..so..kena la buang jauh2 perasaan marah or sentap tu semua....mmg takut dgr citer sekarang ni byk betul kes cerai berai...mintak dijauhkan semua tu kan kak..

ameris said... Reply Comment

kena ambik iktibar..

Wawa Yusoff said... Reply Comment

16 tahun dah kak..?

Wowwwwww....!! Alhamdulillah... Moga jodoh berkekalan hingga akhir hayat dan bahagia sentiasa disamping suami dan anak2..

-kenapa komen mcm birthday wish je ni-

hahahaha

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Salam rine.. Tq entri yg sgt berguna utk LM.

Ank dah besar ni mmg lah. Pot pet pun dia buat muka lg saya sakit jiwa. Huwaaa

Bab merajuk, sentap tu saya kena menuntut ngan rine. Adoii., kdg tu rasa nk pot pet sentap sambil bebel berjela gak. Harap ada org pujuk. Kih kih kih. Tp tu lah.. Bila asik pot pet xmo henti nnt jd gadoh la pulak benda simple je pun. Sobsss .. Muhasabah diri

Falsya said... Reply Comment

Kak rin..byk sebenarnye asam garam rumahtangga nie kan..kak rin ngan kisah kak rin..falsya ngan kisah falsya..sama mcm kak rin..falsya nie kepala angin..nasib baik la dpt somi jenis cool..kalau x, xtau la ape nasib..ahahaha..

Bile baca kisah2 rumahtangga skang nie naik seriau lak falsya..especially retis yg kompom2 public figure..semoga kite xtergolong dlm kumpulan itu..amin3..

Diana Rashid said... Reply Comment

Awalnya kawen..patut la dah ada anak dara..heheh

athi FATHIYAH said... Reply Comment

:)

terkezut bc akk kawin pas spm...ptt la ank dh besar umi dia rock jer

Julia Johari said... Reply Comment

Julia pun baran sis...nampak je periang...disebalik periang tu...mak bapak ju...suami ju fhm sgt dah kerenah ju...jenis baran...tp baran bertempat...

alhamdulilah 16 tahun sudah usia perkahwinan sis...byk asam garam dh dilalui...julia baru nak masuk 3 tahun kak...byk kena belajar liku2 nk bina rumah tangga :)

eima said... Reply Comment

amin ....
tapi aku kagum ngan hang kak ... kawen awal ... pastu muda lagi anak dah besar .... muda2 dah jd ibu .. mmg hebat ....

PoohGumux said... Reply Comment

Amin...