U Click Me...I Click U Back

Friday, June 6, 2014

HB Aish Rendah

As salam..

ni cerita hari Selasa lepas...
dak Aish demam dah 3 hari tapi on n off...
gelabah cicak jugak weyhh anak asik demam je..
sebulan ada la 2x demam..
risau betul aku..

kesian tengok..
kalau demam je kena ambik darah
dah la kuruih kecik je
darah dak Aish pun aku rasa segan2 je nak keluar.
alahai anak

tu sebenarnya dia nak bukak plaster yang nurse tu..
rimas dia dengan benda tu..
haru betul mu dik...

ni hasil result dak Aish punya darah..
so memang platlet semua ok
cuma hb dia (yang aku petakkan tu) 9.5 tu rendah Dr cakap..
normal hb for 1 to 2yrs old is 10.5 to 11.5g
and Dr siap tanya aku ada tak aku dengan hubs anemia atau thalasemia...
kitaorang memang takde la latarbelakang thalasemia dan seangkatan dengannya
inshaAllah...

so DR cakap nak kena jugak buat test thalasemia soon..
and dah bg appointment siap2..

dulu masa dak Aish masuk HKL warded sebab demam..
aku ada jugak ditanya soalan tuh..
and DR detected hb dia rendah sebab kekurangan zat besi 
so Dr suggested aku bagi makanan2 yang banyak zat besi la contohnya benda2 berdarah, bayam, soya
dan so on la..

aku pun sharela masalah aku ni dalam group gang gojes...
mamiairis pun penah alami masalah ni jugak dulu
and DR suggested suruh makan nutroplex liquid with iron and lysine
memang suppliment untuk tambahkan zinc dalam badan..
inshaAllah kita hanya berusaha dan selebihnya kembali dan serahkan padaNYA..

selamat dah aku beli esoknya tu kat farmasi..
harga rm16.90 untuk 120ml
yang besar pun ada rm26.90 tp tak pasti berapa ml..
aku nak cuba so aku beli yang kecik..
tapi makannya bukan banyak pun..
1 sudu teh aje sehari..
so sebab tu beli yang kecik je
btw..orang dewasa pun boleh makan ye...
bagus untuk those yang hb dia memang rendah...
ibu mengandung pun boleh makan tau sebab dia kategori multivitamin

aku dulu masa preggy hb memang sokmo rendah..
ppffftttttttttttttttttttttttt...........

hopefully anak ummi semua sihat2 selalu...
doakan ye...

11 comments:

amal said... Reply Comment

oh ubat ni ke. haritu ada jiran amal bg kt amal. baunye boleh tahan kan? huhu..

Nad MamaZN said... Reply Comment

alolololo...
moga aish sehat2 selalu k

Mrs. Amad said... Reply Comment

siannye dikkk..sy sll baca org bagi anak makan qaseh gold.macam bagus je benda tu utk darah.try la ye..

achiek anis said... Reply Comment

aah baru kureng best sikit...insyaallah harap2 HB aish naik semula ye kak

Julia Johari said... Reply Comment

Moga hb aish kembali pulih sedia kala ye....nanti leh rujuk entry sis pasal hb rendah among kids...bagus

Gieyana said... Reply Comment

Moga hb aish kembali normal..sy amik gk vits utk bb as suggest by paed. Utk balance berat bdn..;)

BUNDA a.k.a KN said... Reply Comment

Assalam semoga aish kembali sihat....
Salam ziarah dari Bunda....

TeacherAzimah said... Reply Comment

Moga2 aish sihat sentiasa ya. Amiinn

Falsya said... Reply Comment

Siannye dak aishhhhh..

LydSunshine said... Reply Comment

Sama le dgn Luth. Ada detect HB rendah. Tapi appointment saya tak pegi. Huhu. Masa preggy dulu pon saya mmg HB rendah. Sama plok kite. Dok melahap la ke bayam, kerang semua, pastu HB naik pon setakat cukup2.

Siti Najihah Mohamad Nor said... Reply Comment

cer try qaseh gold junior...sdp..ada bayam siap2 dlm tu...insyaAllah..ikhtiarla..smga cpt smbuh