U Click Me...I Click U Back

Tuesday, May 6, 2014

TUTORIAL ~ Install Widget NRelate Dalam Blog

As salam...

benda yang besh harus dikongsi2kan gitew kekdahnya kan??

ni pestime ahkak buat tutorial dek non..
kalau tersilap and tak faham ke..
do not hesitate email ahkak ye..
inshaAllah..i will assist u..
wakaka..
*macam good2 je ek


dulu widget ni tak silap aku linkwithin kot ek..
tapi linkwithin nak installnya cam hazab
then aku terjumpa widget baru Nrelate..
actually bagi aku this widget best kalau ada..
senang kekawan kita nak tengok entry kita lama2 yang related..
then secara tak langsung dapat meningkatkan jugak traffic blog kita
nak tak??nak tak??
kikiki

ok..cukup citer pepanjang..

firstly korang kena daftar dulu kat SINI


korang kena isi semua details seperti dalam kotak biru tu ek..
then klik complete signup
then bukak email..
kena verify kat email
(peringatan : kadang2 dia tak masuk kat dalam inbox email kita..so korang check kat SPAM ek..sebab aku punya masuk SPAM..so link tu korang verify dulu tau)

lepas verify baru korang boleh log in macam biasa


and korang akan jumpa benda nih
and accept the terms and condition dia k...


then keluar paparan nih..
korang pilih platform blog korang yang mana k..


masukkan url blog korang ek..
jangan masukkan url blog ahkak plak..
wakakaka




lepas masukkan url blog korang..
akan keluar paparan yang nih
klik post and homepage

then klik add widget


korang klik setting untuk set korang punya nrelate yang akan appear dalam blog korang


akan keluar paparan ni..
setting dia banyak sampai ke bawah..
so boleh jugak uols nak ikut setting ahkak



tu contoh setting nrelate ahkak..
dan jangan lupa scroll sampai bawah untuk klik SAVE..

lepas klik SAVE korang boleh bukak blog korang..
inshaAllah ada la nrelate korang kat bawah setiap entry..


macam kat atas nih..
comel tak ahkak punya nrelate???

kalau tak faham boleh email ahkak ye
atau komen kat entry ni..
inshaAllah nanti akak balas...

SELAMAT MENCUBA YE UOLS!!








13 comments:

Nad MamaZN said... Reply Comment

menarik!

Cik Puan Rara said... Reply Comment

jap kak,nk buat!

Umi Qi said... Reply Comment

Best yer cikgu....cantikkk la...umi Qi pakai yg lama linkwithin tu je...tp tgk yg cikgu ajar ni nampak comel sgt weeee...thanks cikgu...nanti nak try buat yeyy

eima said... Reply Comment

haaaaaaaaaaaa ai dh prasan smlm ni ... br nk tanya dah cite dah ... hehehe TQ²

Amalina Hussain said... Reply Comment

wahhhh..menarik ni...tq 4 sharingg.. :)

ZazaMyMoon said... Reply Comment

chantek menarik tertarik ni Rine..
skrg I pakai linkwithit je.. let me try 1st nnt jadi ke tak.. kalau tak jadi I email cikgu yer hehee

Fuza Musa said... Reply Comment

Ok..sila aktifkan wasup anda sekarang!!!

aneezjaafar said... Reply Comment

salam singgah cari ilmu dan terus follow. heee.. thanks fo info. mmg azab nak instal linkwithin tu.. baru try outbrain.. next time blh try nrelated plak.. :)

DYatie said... Reply Comment

Dah buat. Tapi cuak sebab tak keluar pun. Hahaha. Rupanya kena tunggu dalam 2 jam ye. Hihihi.

SyimaSyaz said... Reply Comment

yg ni lagi cantik.... kalau ada masa saya buatlah

aThidEaN said... Reply Comment

will try later

LydSunshine said... Reply Comment

comel jugak nrelate ni. yg url site tu kalo kita masukkan url blog org lain jadi apa ye. dia akan kuar nrelate blog rog tu la kn.

ienalina ismail said... Reply Comment

Nice...Thanks sharing tutorial ni. Berguna di kemudian.Macam best je.hihi