U Click Me...I Click U Back

Thursday, May 22, 2014

Mereka Memang Ibu Yang Tabah

As salam...
lately kan aku banyak plak membaca cerita2 hebak para ibu yang sungguh tabah
menitis air mata bila baca..
kuat betul mereka
tabah betul mereka
betulla kata orang
Allah tak bagi dugaan yang berat kat seseorang tu..
kalau seseorang itu tak kuat nak hadapinya..

hari ni aku baca paper pasal seorang isteri yang 'kehilangan' suami..
suami beliau ialah seorang pramugara dalam penerbangan MH370 yang hilang pada sebulan yang lalu...
terkedu aku melihat raut wajah ibu ini..
sungguh tenang..
aku yang tengok ni solute betul dengan ibu muda nih..

 beliau selamat melahirkan seorang anak lelaki (sepasang dah anak dia yang first girl) yang diberikan nama Muhammad...

korang bayangkan la beliau keseorang menahan sakit saat melahirkan anak beliau...
sungguh tabah betul ibu muda ini..
semoga dipermudahkan urusan beliau sepanjang membesarkan anak2 beliau..
sesama kita doakan...
*tears

then semalam ada seorang blogger yang share link blog seorang blogger baru jugak..i think
seorang ibu muda juga
yang tabah menghadapi kesakitan anaknya disebabkan oleh pendarahan dalam otak..
tak mola cerita kisah sedih anak beliau kat sini..

korang nak baca nah aku bagi link


and ada banyak lagi bloggers yang mempunya kisah sedih kehilangan anak tersayang mereka
sungguh tabah mereka semua..
besar betul dugaan yang Allah berikan kepada mereka..
bila aku baca dan kaji..
betapa bersyukurnya aku..
kerana Allah masih bagi aku menjaga empat amanah yang paling aku sayangi..
dan juga Allah masih memanjangkan nyawa suami aku dan aku
untuk menjaga amanah2 DIA..

alhamdulillah..
alhamdulillah..
alhamduliilah..

terima kasih Allah!!!


8 comments:

DYatie said... Reply Comment

Betul kak. Kite bila part macam ni selalu ingat kuat nya mak dan bapak kite saat membesarkan arwah adik kite. Dia kena hydrocephalus. Kita tahu tak mudah tapi mak tak pernah kite dengar keluh kesah nya. Kuat seorang mak tak sama dengan kuatnya seorang ayah. Tak pernah tengok mak menangis. Eh. Terpanjang pulak.

Falsya said... Reply Comment

Akakkk..falsya kan sedih betul bile baca psl berita nie..menitis air mata..betapa tabahnye ibu nie..dgn kehilangan suami yg xtau cite, tanpa kubur, mmg tah la kak rin..mmg kuat sgt isteri pramugara nie..xdpt bayangkan kalau falsya ade kat tmpt die..;((((

Gieyana said... Reply Comment

Betui tu beb..aq pon byk bc story kt ig, blog n fb psl anak2 kecik jd peegi meninggal parent dorang buat selamanya..mmg betui2 kuat dorang..

Cik Anita said... Reply Comment

Hari ni maybe hari touching kot. Sebab kalau baca pape yang sedih rasa macam nak nangis. Besarnya dugaan.. Mampu ke kita kalau di duga macam ni juga? Ya Allah.. permudahkan urusan kita semua ya Allah...

Fuza Musa said... Reply Comment

Kalau kita rasa kita susah,,,,rupanya ada yang lebih susah dari kita :(

Nad MamaZN said... Reply Comment

kalau kita rasa kita susah, ada lagi yg terina dugaan lebih hebat kan kak..dorg mmg sangat tabah.. syukur dengan apa yg ada..

Mrs. Amad said... Reply Comment

baru baca sikit pasal blog tu..lps tu stop.sy mmg tak boleh baca cite macam tu..rasa nk resign skrg jgk!!

Julia Johari said... Reply Comment

Ya Allah....kita doakan semoga bapa dia selamat...belum ada lg bangkai pesawat ditemui...moga isterinya tabah.....