U Click Me...I Click U Back

Thursday, May 22, 2014

Makan Cerewet??

As salam..

hari ni ahkak suka nak cerita bab2 cerewet nih..
aku rasa semua orang mungkin ada kot sifat cerewet nih..
tak banyak mesti ada sikitkan senah??
tak kisahla cerewet tang mana pung
tapi mesti ada la sesikit..
kotor tak boleh..
bersih sangat pun tak boleh..
sepah sikit tak boleh..
cerewet la tuh

ok masih boleh hadam lagi la kan??
tapi yang tak berapa nak boleh hadam bila kita dapat anak ke laki kita ke bini kita 
makan cerewet??
ada tak korang hadapi masalah camni??
yelar aku tahu bukan masalah besar pun anak ko cerewet makan..
ke laki/bini ko cerewet makan..

eh aku dulu pun cerewet jugak makan tau
ada benda2 yang aku tak makan langsung..
tapi ajaibnya sekarang aku jadi manusia yang tak cerewet sangat..
semua benda aku bedal..
semua sayur yang pahit2 aku suka sangat..
serius tau..

aku kalau makan nasi memang tak berapa syiok kalau takde sayur
tapi aku penggemar sayur hijau..
sebab sayur hijau ni much more better la daripada sayur yang bukan hijau..
paling aku suka sayur sawi ngan bayam...
tapi tula anak2 aku alahai..
susahnya nak makan sayur esp kalau aku goreng sayur sawi
kalau sayur bayam pun terkemut2 nak makan..
padahal takde rasa apa pun..
manis je kan??

korang mungkin tak perasan kot..
anak2 kita nih kalau kita pilih2 sangat bagi dia makan..
nanti dah besar dia akan jadi picky eater...
bukanla aku kata ko tak bagus buat camtuh..
tak..tak..

cuma bagi aku la..
kalau ko tak pelbagaikan makanan dia..
dah besar sok..
memang benda tu tak makan..
benda ni tak makan..
eh...tak payah cakap orang lain..
hubs aku pun camgitu tau..
bahahaha
*ampunbang

hubs aku ni dah 15 tahun kawen dengan aku..
baru tahun ni je dia boleh makan nasi kerabu tuh..
all this while dia tak pernah rasa...tak pernah cuba pun nak rasa
boley??
pastu bila dah rasa sekali sebab terliur tengok aku tapau nasi kerabu kat pasar malam..
then dia pun try la..
sekali ko nak nasi kerabu je manjang...
hahahaha
dah jadi favourite dia dah..
and tak habis2 cakap nasi kerabu ni kalau makan selalu pun takpe tau
berkhasiat sebab dia sayur2an jek..
eleh...konon!!
dulu takde pun sibuk nak makan khennn??

tapi makanan kelantanese yang lain he cannot go la
hehehehe...
memang cerewetla kan
cuma aku tau sangat apa yang dia suka sangat
sebab hubs aku makan benda yang simple2 jek
tak payah nak beria2 sangat
so bagi aku senangla nak jaga perut dia
tapi banyak benda dalam donia ni dia tak makan la
contoh durian tu pun dia tak berapa suka
laksa baik yang lemak or yang penang tu..
tak makan hokeh!!!
alhamdulillah anak2 aku semua suka durian termasuk dak Aish
kehkehkeh..
lega aku!!

tu sebab aku cakap kita sebagai parents esp mak2 dia..
tak payah nak sekat sangat pemakanan anak2 kita
bagi je dia rasa semua..
janganla bagi jajan or makanan2 rapu tuh..
macam buah2 pun kena bagi dia biasa makan..

macam aku dah biasa dibesarkan lepas dinner or lunch mesti makan buah
macam hubs aku pulak dia memang hardly makan buah
selalunya buah yang dia dok beli asikla pisang..pisang..pisang..
macam aku plak mesti beli buah2 epal ke grape ke..
at least buah yang elok untuk bagi anak2 kita makan..
korang kena biasakan bagi anak2 makan buah tau
senang nak hadam...
nak ajar ni mestila dari kecikkan??

macam makanan pedas2 tu dak Aish dah boleh makan dah..
bukan pedas cili api melampau tu tau
sikit2 je bagi rasa sikit sambal nasi lemak tuh
so that dah besar takdela pedas tak makan..
pedas sikit tak mo makan..
hahahaha..
mengada sangat!!

anak aku yang makan memilih sikit is kak ngah
hadoihaiii
dia kalau makan kat kantin sekolah terkemut2 nak habis
tapi kalau aku masak berkali2 tambah
memang tiap2 hari tanya aku ummi nak masak apa hari nih??
sebab dia nak bayangkan kesedapan dan tahap kelaluan dia makan nasi nanti
boley??
ppffftttttttttttttttt......

macam tu pun boleyyy!!!

 ni aku masak semalam..
fav hubs aku ngan anak2
selalu buat tak letak petai
tapi anak2 aku suka makan petai..
so letak sekali lagi sedap!!!

aku post kat instagram ngan fb punyala berdesup2 komen masuk
hamboi korang...
tetiba terliur erk resepi simple2 camni jek..
anak2 aku suruh repeat lagi malam ni..


korang tahu tak nama makanan kat atas nih???
ni favourite aku ever tau
aku memang hantu pulut...
makanan ni susah nak dapat sikit kat KL
tapi setiap ahad memang ada gerai kelantanese yang jual kat pasar pagi melati tuh
so memang kalau gi pasar tak lepas peluang beli..
memang WAJIB beli la..
hahahaha

cepat2 jawab nama makanan kat atas nih...

10 comments:

Falsya said... Reply Comment

Kontroversi betul gambo lauk kak rin tuh mlm td..serious terus berbunyik perut falsya..ahahaha..

Husband falsya so far okayh je bab makan tp bab buah2 ngan dessert die memilih..ngada betul..anak falsya wat masa nie die suke mushroom soup..kurlas x tembun tuh kak rin..pilih yg western jer..whipped potato kepci die luek2 kan aje..hehehehe

Nad MamaZN said... Reply Comment

feveret saya gak tu masak bilis camtu
anak2 saya ye memilih makan
harap sampai ke beso ada la perubahan uwaa
mknn bwh tu xtau ape ke namanya hehe

LydSunshine said... Reply Comment

Nama dia pulut nyior kot. Hehehe. Hantam saja la...

Rin, ikan bilis tu anak2 makan dgn bawang2 skali ke? Atau amik ikan bilis dgn petai je?

Kalo bab makan memilih, saya rasa org2 dulu2 kalo makan memilih tu bukan sbb mak ayah derang sengaja tanak ajar makan macam2 kot, tapi sbb org dulu2 susah, variasi makanan pun terhad. Tapi budak zaman skrg yg makan memilih tu sbb mmg sengaja mengade. Termasuk le saya. Saya ni byk benda tak bleh gi. Ikan keli, perut lembu, sup ekor ke, lidah ke. Yg pelik2 sangat kalo ye pon. Heheh. Ikan patin pon tak makan. Benda mcm ni jadi, kalo first time try then tak sedap. Mmg lepas tu takde la rasa nak try lagi. Part sayur tu, sama la kita rin, suka sayur hijau. kalo tak ijau tak berapa nak sayur sgt. Ijau dan daun. Kalo ijau mcm broccoli tu, rasa mcm kudapan je. Eceh.

Allene said... Reply Comment

suka pulut tu gak... suka pulut gak.. uhuhuh ingt lg msa dalam pantang curi2 makan pulut. nyaris tak bentan... =D

Zainur said... Reply Comment

my fav jugak ikan bilis tu. Yerla kita banyak dibesarkan melalui pengaruh famili masing-masing. Saya lepas kahwin pun banyak accept dan belajar makan makanan T'ganu dan Kelantan walaupun masa kecil dulu tak pernah sebab sah2 dok Kl dan mak orang utara...tehehe...

Fai CeritaCinta said... Reply Comment

fai ni boleh dikategorikan memilih makanan.. sayur2 pahit mmg fai x makan. petai pn x mkn.. tapi bila mkn nasi WAJIB ada sayur, kalau xde sayur mcm tak rasa mkn nasi. hehe.. hubby fai lagi la, die langsung tak mkn sayur. yg dia mkn cuma kacang buncis, bendi, kobis dgn kangkung je. hehe... tapi ktorg ni memang "hantu" nasi kerabu. bila bulan ramadhan je mesti cari nasi kerabu kat bazar. hehe...

laa, kuih pulut tu fai tak tahu la kak namanya. memang tak pernah makan pun..

Gieyana said... Reply Comment

Bestnyer ikan bilis tu..x pernah try lg goreng dgn petai..:)

Nana said... Reply Comment

NAK TRY AKK NYE MENU NI NANTI HEHE
SAYA SUKE PETAI NI
KLW SAYA PLAK LAKI XCEREWET TP SAYA YG CEREWT
KLW NK MAKAN MEST G KDAI BIASA PEGI JE SEBAB XNAK TKENA MAKANAN XSEDAP HEHE

Anonymous said... Reply Comment

Pulut pagi

Syima Syaz said... Reply Comment

saya n husband 50-50 bab makan. saya ni more melayu, husband saya jenis western sikit.. mentang2 selalu goreng nuget je sebab mak dia kerja...hehehe

sekarang Aisya tengah melalui fasa susah makan. saya susah nak buat apa2 sebab keadaan maacam ni... pasrah je la dia makan 2,3 suap je