U Click Me...I Click U Back

Wednesday, May 14, 2014

Kebaikan GRIPE WATER Untuk Bayi

As salam..
Masih ramai lagi ke mood bercuti?
Ahkak tak pegi mana2..
Memang dah lama sangat tak bawak anak2 berjalan..huhu
Cuti or weekends pun dok umah jela..
Nasib badan..

Udah..udah..
Tinggalkan cerita sedih..
Uhuk..

Korang biasa dengar tak pasal Gripe Water?
Apa kebendanya tuh??

Ahkak rasa terpanggil nak share minuman ni untuk mothers out there..
Kebetulan semalam ada sembang2 ngn cikna kat fb..
Benda baik kita share2la kan?

sumber : google sajok..

Inila Gripe Water..
Boleh diberikan kepada bayi seawal usia 1 bulan..
Dulu aku pun tak kenal benda ni..
Masa bersalinkan kakak (sekarang dah 13tahun)
Aku dah kenal dengan Gripe Water ni..
Dari packaging lama (tak ingat rupa)..
Sampai dah packaging baru..

Jangan risau..
Free alcohol and HALAL..
Dulu memang takde tanda HALAL..
Dan ada alkohol..
But that was 10 years ago punya Gripe Water..

Kebaikan dia ialah boleh mengelakkan bayi kita mengalami kembung perut..
Kalau anak merengek2 kembung pun boleh bagi..
Memang sangat membantu..
Insha -Allah..

Plus anak2 nak tumbuh gigi pun tak demam bila makan Gripe Water nih..
Insha-Allah..
Juga boleh membantu masalah sembelit pada bayi atau toddlers..
Insha-Allah
Kita berusahala kan..

Sukatan dia..
1-6 bulan (5ml / 1 sudu teh)
6-2 tahun (10ml / 2 sudu teh)
2 tahun ke atas (10ml - 15ml /3 sudu teh)

Kalau nak beli kat pasaraya ada jual..
Sometimes kedai runcit biasa pun ada jual..
Or u can find it at pharmacy..
Harga less than rm10 kalau tak silap..
Rasa dia manis dan sedap..
Takde la rasa macam ubat ke apa..

Selamat mencuba!!

19 comments:

Nad MamaZN said... Reply Comment

saya xpernah tau pasal gripe water ni
tq kak share kt sini

Falsya said... Reply Comment

falsya pun bg gripe water nie kat qisya..mmg sgt berkesan..;)

lieyalatif said... Reply Comment

selamat pagi cikgu!! heheeheh tgh musim nak peksa kan murid2 ni rin...cikgu mesti busy gak ni kan hehehehehe

eh ni dulu wajib ade dlm stok...lepas mandi lieya suapkan dayyan....mmg takde kembung2 kan rin...lagi pun bb boy ni org kate senang kene kembong kalo tak tuam betul telornyer...

ZazaMyMoon said... Reply Comment

Woo I kenal gripe water ni..
I pun guna since lepas beranakkan Khairine dulu (almost 10years dah)
mmg elok ni.. asal anak melalak tengah malam je aku sumbatkan gripe water ni.. hahaha

Our Story said... Reply Comment

kita pun pernah guna Gripe Water ni masa anak umur 6 bulan dulu....

Norma NML said... Reply Comment

Slm kenal..

Akk dulu masa ank kecil mmg amalkan ..utk release perut baby kembung..Alhamdulillah ok

http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/

Lydia Miza said... Reply Comment

Ooo baru tau kebaikannya. Tq rine

LydSunshine said... Reply Comment

Mak mentua yg perkenalkan kat saya masa berpantang lepas bersalin Luth dulu. Saya mula2 tu rasa mcm 'eh, apa benda nih??! Elok ke tka utk bayi?. Ternyata la mmg elok. Heheh. Saje nak buat drama dgn mak mentua.

QasehnyaRania said... Reply Comment

saya tahu pasai ni pon masa mil bgtau.
soh bg ke anak bila kembung perut. tapi saya mcm pelik jek. sebab sebelah saya mmg xda yg rekemen.

bila pergi cari oo bru tahu. tp mmg tak pernah try pon..

QasehnyaRania said... Reply Comment

saya tahu pasai ni pon masa mil bgtau.
soh bg ke anak bila kembung perut. tapi saya mcm pelik jek. sebab sebelah saya mmg xda yg rekemen.

bila pergi cari oo bru tahu. tp mmg tak pernah try pon..

Mohdfaizal Mahmood said... Reply Comment

Kena bagi kat bby tiap2 hri ke atau time dia kembung je...bapa yang susah ati ank usia 2 bulan dok nangis kembung...

Adda Ariffin said... Reply Comment

Assalam..bby sy baru 13 hari,blh bg x gripe water ni??

sisliya nissa said... Reply Comment

Assalamualaikum,bole bantu sy utk sahkan produk ni halal..sy dh bg kt baby tp tu la mil byk kali pesan xbole bg dh. bila sy kata produk ni ok tp mil tetap pesan kt husband suh sy stop bg baby.

Nur Fadzilah Othman said... Reply Comment

Kalai dulu2 punya gripe water ada alcohol dan tiada sijil halal. Skrng dh upgrade tiada alcohol dan ada pengesahan halal jakim. Boleh belek pd kotak@botol

kerja jahit said... Reply Comment

Utk baby atau budak yg sembelit pn mmg mujarab,anak2 saya semua jenis berak simpan berhari2,masa menyusu badan,doktor kata xde masalah,tp bila dh mkn,bermasalah la bila seminggu baru nak berak..masa anak 1st,anak xberak pegi klinik,dpt la ubat lembut najis tu,kdg ada yg jd,ada yg xjd,last2 tercerita kt abah kawan,die kata,bg anak minum gripe water,balik tu jugak pegi beli,terus bg anak minum,masa tu mmg anak dh xberak byk hari,xlama tu,elok je berak dah berbau je pampers,klu x,xde la meneran sampai merah padam muka,dgn mak2 skali meneran..

Kai Yetz said... Reply Comment

selamat petang....nak tanya..coz first time bagi bby gripe water...
kalau bby 1month - 5ml kan..berapa sukatan air perlu dicampur..?

Unknown said... Reply Comment

nak tanyaa.. bagi makan gripe hari hari ke.. campo ngn air tak.. masalah ni sama macam anak sy punya masalah.. najis keras .. sebab simpan 3,4 hari. selamat tak untuk bayi g6pd..?

Natalia Zalikha said... Reply Comment

sama macam anak sy. 3,4 hari baru buang.. keras sampai nangis tak de suara dah... tak pernah guna gripe nii.. bole campo air ke atau terus minum jeee..?? sy dah penat ulang alik klinik tok amek ubat lembut nanjis.. kesian anak asik makan ubat jee...

andreaamy suin said... Reply Comment

Adakah gripe wter nie boleh mengubati cirit birit pd kanak2 yg berumur 2 tahun ke bawah