U Click Me...I Click U Back

Wednesday, May 28, 2014

Diserang KUTU Kepala...Apa Nak Buat??

As salam..

mintak mahap tajuk entry macam ada kotoq sikit
wakaka..
tapi niat di hati ahkak just nak share macam mana nak buat kalau kepala anak2 anda diserang kutu

kata orang kalau sorang kena..
satu FAMILY terbabit..
bahahaha

aku plak berderet anak perempuan..
memang dah terror sangat bab2 nak setelkan benda nih
wah..cakap banyak besar erk lu!!
lalalalala

sebelum aku terangkan dengan lebih lanjut (ayat novel)
meh kita kenal suku sakat kutu nih

Pediculus humanus corporis – kutu badan
Pediculus humanus capitis – kutu kepala
Phthirus pubis – kutu kawasan genital

kutu kepala merupakan serangga tak bersayap, tinggal di kulit kepala dan menghisap darah

inila rupanya kutu kepala yang durjana..

baru2 ni aku notis kepala Yaya dok bergaru2 jek
selak2 terbeliak mata menengok telur2 bergelimpangan..
patutla semacam je tergaruk2..

so marila kita buat operasi memusnahkan kutu durjana..

sumber : google

yang ni jenis minyak ye
memula korang sapu minyak ni kat kepala anak2 korang
tunggu dalam 10 minit..
baru sikat menggunakan sikat kutu..
sikat yang jarak dia rapat2 lagi better than sikat yang jarang2 tau
so macam yang biru kat atas nih macam tak berapa nak berkesan
beli yang betul2 rapat2 tuh
sediakan sekali peniti untuk kais2 telur yang terlekat..

then setel nyikat tuh
korang shampoo plak dengan shampoo kutu

sumber : google

bau dia tak berapa sedap sangat
ibu mengandung tak boleh pakai erk..

sebelum guna tu baca arahan dia dulu erk..
dan tak boleh guna selalu..
seminggu tu sekali je sebab shampoo ni kuat...
lepas tu bungkus kepala anak2 korang dalam 10minit lepas shampoo tu...
pastu bolehla nak main sikat2 lagi..
hikss..

ada jugak aku baca cara tradisional untuk merawat kutu nih..

  •  Guna sikat kutu yang direndam dengan cuka supaya telur2 kutu mudah terkeluar
  •  Campur beberapa biji bawang putih yang ditumbuk bersama minyak kelapa, lumur pada rambut dan biar 15 minit  kemudian sikat dengan sikat kutu.
  • Gosok buah belimbing keseluruh rambut selama 10 minit kemudian bilas.
  • Sapu cuka putih pada rambut ..dibalut kepala dan biar 2 , 3 jam kemudian sikat dan bilas.

sumber : SINI

selamat mencuba!!

9 comments:

Nana said... Reply Comment

aritu masa mia ada kutu pakai ubat tu la kak lice clear tu mgm clearr kutu ahhaa

Yana Ujang said... Reply Comment

good tips! taska zafirah pn pnh diserang kutu tp alhamdulillah dia x kena..maybe sy jenis syampukan dia tiap hari...kutu mana suka kepala yg wangi dan bersih..kan? haha sbb ms skolah dulu ada kwn sy cite dia rajin syampu hari2 so bila musim kutu dia x kena pon..haha so sy cuba amlkn gitu je kt zafirah..so far berkesan..so far lerr.. :)

eima said... Reply Comment

slalu guna yg shampoo tu senang sikit ... terus mati je klu yg minat ni cam lmbt je ... ai slalu beli yg sikat buluh .....

anak2 rajin kena kutu sekali ngan ai ade ....

eima said... Reply Comment

slalu guna yg shampoo tu senang sikit ... terus mati je klu yg minat ni cam lmbt je ... ai slalu beli yg sikat buluh .....

anak2 rajin kena kutu sekali ngan ai ade ....

Nad MamaZN said... Reply Comment

adudududu...kena bookmark entry ni
walau anak tak kena lagi, mana tau akan dtg ke kan..huhu

Mimy Hamid said... Reply Comment

KAK FAYEL DAH KENA KUTU..PKI LICE CLEAR OK...DAN BOTAK

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Hihihi.. Qila yg rajin bawak kutu balik. Ngeri oooo.. Mau2 satu umah berjangkit

Yg line clear tu pun blh matikan kutu. Klinik bg ubt tu je aritu.

Falsya said... Reply Comment

Alahaiiiii..risau lak tetibe terkene kat qisya nnt..sama macam nad la..nak wat bookmark..nnt senang nak rujuk..hehee..

LydSunshine said... Reply Comment

Tu la, pelik kan rin cemana le masih ada kutu ni zaman skrg. Ingatkan dulu kat kampung2 je ada. Kt bandar pun tersebar kutu ni.