U Click Me...I Click U Back

Monday, March 31, 2014

Resepi Makaroni Goreng Versi Chekgu Azrine

As salam

tajuk tu macam good2 je kan??
tapi serius ni resepi aku bedal je labu!!
yang penting instinct tu mesti power gitewww...
yakin pada diri sendiri
yang ko punya turn out will be yummiehhh!!!
hahahha..
#poyosangat!!!

setakat goreng makaroni tu
semua orang boleh!!!

ok2..saje nak mukadimah pepanjang..
kalau sesapa yang suka sangat makan makaroni goreng ni..
boleh cuba k..

Bahan-bahan
  • makaroni jenama apa pun tak pe (banyak ikut mulut yang nak makan)
  • 1 tin sos bolognese (brand apa pun takpe)
  • 7 ulas bawang putih ditumbuk dengan lada hitam dan kiub ayam
  • olive oil / minyak biasa / marjerin
  • daging cincang atau ayam cincang (takde yang minced pun takpe..blh je potong sendiri kecik2)
  • sayur-sayuran dipotong dadu (ahkak pakai carrot je)
  • fish cake / fish ball potong dadu
  • sosej dipotong dadu
  • sedikit garam
  • sedikit air putih

Cara Membuatnya

  • rebus makaroni dengan olive oil atau minya (toskan)
  •  panaskan minyak / olive oil / mentega
  • goreng bawang putih yang ditumbuk dengan lada hitam dan kiub ayam
  • masukkan daging dan sedikit air untuk empukkan daging
  • masukkan sekali sayur yang lambat empuk macam carrot
  • bila dah empuk korang masukkan sos bolognese mengikut berapa banyak makaroni (agak2 la ye)
  • then masukkan ayam fish cake ke fish ball ke dan sosej (masukkan segala bahan) dan kacau sebati
  • masukkan makaroni dan garam secukupnya
  • kacau sehingga kering sedikit dan tutup api
  • siap untuk dihidangkan
kasi close up sikit

SELAMAT MENCUBA!!

11 comments:

Siti Zara Nurhaidah said... Reply Comment

fuhhhh.. versi cikgu Azrin tu.. mmg mbuka selera laa tgk makaroni d awal pg ni.. perghhhh ! =D

eima said... Reply Comment

wahhh bleh try ..slalu aku letak cili boh je .....

Nad MamaZN said... Reply Comment

sangat menyelerakan!

Rizziela said... Reply Comment

sedapnya...1st time buat sedap sangat..tp 2nd time buat..x jadi plak..frust

syawalsimpsons said... Reply Comment

sedap ni..saya pon suke makan macaroni goreng ni

Syima ~Mama Kyra~ said... Reply Comment

Sedapnya..

Falsya said... Reply Comment

Hehehe..sama la kite kak rin..resepi main campak2 je ikut suke nak tambah ape..yg penting the rase is very the boommmmmm kann..hahahaha..

Rai Ourkizuna said... Reply Comment

yummehhh~

konfiden tu mesti ada kak..hahaha..

fuza said... Reply Comment

Macam belum dapat merasa je.. Buatlah lagi (larikkkkk)


mohon pendapat semua
KLIK http://fuzamusa.blogspot.com/2014/03/cheque-cash-out-status-hilang-dari.html

Cheque Nuffnang hilang rekod?

ZazaMyMoon said... Reply Comment

menarik sangatssss
boleh cuba nnt utk anak2 bawak gi skolah.. thx Rine..

LydSunshine said... Reply Comment

Ni pun kira sopan santun dah resepi rin ni. Kalo saya yg masak macaroni goreng ni, aku buat mcm goreng bihun je perencah dia kang. Hakhak.