U Click Me...I Click U Back

Wednesday, February 5, 2014

Resepi Mudah ~ Daging Masak Dendeng


As salam...

hari tu aku ada up gambar nasi dengan lauk dekat FB..
ada la adik2 comel yang mintak resepi..
berminat sungguh dengan daging masak dendeng yang anak tiri aku buat..




inila lauknya..
 siap aku screeshoot untuk mengkome..
yang kanan tu ayaq asam style utagha bak hang!!
#baikhatikanaku

actually daging dendeng kat atas tu bukan aku masak..
anak hubs aku yang masak..
lelaki tau..hebakkan??
aku suruh dia buat terus dia buat..
memang air tangan dia best arr..
berkat dok kat bandung tanpa wife terchenta..kahkah..

by the way aku rujuk resepi ni dari wife dia la..Fuza Musa


resepi dia simple dan mudah jek..
aku tak bagi exact sukatan ye..
sebab semuanya campak2 kekdahnya...

Bahan A
* Daging
* Bawang goreng (buat sendiri lagi sedap)
* Ubi kentang (optional)

Bahan B (Tumisan)

*Bawang merah dan putih
* Cili kisar dalam 3-4 sudu (ikut nak pedas ke tak)
* sedikit air asam jawa 
* gula dan garam secukup rasa
* kicap (bergantung kepada ko nak hitam ke putih)
* sedikit minyak untuk menumis

Cara Memasaknya

1) Memula rebus daging bagi empuk dan pastu boh sikit kunyit goreng sekejap dan angkat
2) Goreng pulak kentang.. (ini optional..kalau tak boh pun bisa buk)
3) pastu tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan
4) Masukkan cili kisar dan tumis sampai pecah minyak..
5) Masukkan air asam jawa, gula dan sedikit garam (garam jangan banyak sebab nanti nak boh kicap pekat)
6) Tunggu hingga kering sikit dan masukkan daging dan kentang
7) Masukkan bawang goreng, kicap dan tunggu 3 minit dan angkat..

selamat untuk dimakan dengan nasi panas...

(tips 1: nak buat bawang goreng lepas kupas kulit bawang terus basuh, elakkan basuh selepas dirincis halus sebab nanti tak rangup
tips 2 : jangan goreng bawang sampai hitam sangat nanti dendeng kamu akan pahit..BEWARE!!!!)

yang ni aku buat Isnin lepas...upon request anak2 aku..
suruh repeat cam bangli depa buat...




SELAMAT MENCUBA!!!!

29 comments:

CikNaa said... Reply Comment

Allah kak oii..meleleh lagi elior ku ini.. weekend, tunggu.. hihi.

Gieyana said... Reply Comment

Bestnyer...x tau bilanya sy nk msk nih..org tolong mskkan leh la..ekeke

cikgu naman said... Reply Comment

boleh cuba ni...tambah menu resipi kat umah..hehe

p/s : ada gathering blogger best nanti..ada lucky draw hadiah belasan ribu ringgit

boleh baca di http://www.cikgunaman.com/2014/02/tak-pergi-sbb2014-rugi.html

cikgu naman said... Reply Comment

boleh cuba ni...tambah menu resipi kat umah..hehe

p/s : ada gathering blogger best nanti..ada lucky draw hadiah belasan ribu ringgit

boleh baca di http://www.cikgunaman.com/2014/02/tak-pergi-sbb2014-rugi.html

Nad MamaZN said... Reply Comment

Menarik ni.. Tq share kak!

Nk jwb komen akak...

Rasanya sbb selangor dah guna sistem online pastu saya dh lebih 3kali kemaskini maklumat. Tu sbb kena p ppd supaya dorg bleh reset semula info lama kita tu. Sekolah lama bergantung pd maklumat sistem online, sekolah baru tu bleh consider lg.. Susah2 g ppd trus je...Tu yg cam leceh, tp xpela pengalaman...

ZazaMyMoon said... Reply Comment

menarik & terus tertarik.. ai nak ambik recipe ni nak try nnt...
mostly mcm masak sambal jg yer Rine.. tapi cuma letak kicap pekat & kentang je.. ok will do.. thx!

Falsya said... Reply Comment

Kak rin nieeeeee..suke tau wat org lapo..dh la beli kuih je utk breakfast..

imm said... Reply Comment

sedapnyee..teringat daging dendeng mase dok asrama dulu,,makcik tukang masak asrama org indon,,perghh dendeng die mmg maveless..

NM03 said... Reply Comment

uiii.... laki aku suker ni noks

Ibu Dilah said... Reply Comment

Wahh.. sedapnya kak.. boleh try ni.. thanks ye sharing this recipe..

mama tisya said... Reply Comment

dapnye...lprrrr

Rai Ourkizuna said... Reply Comment

aduh..cam sedap je ni kak.. saya tak pernah cuba daging dinding ni.. ingatkan susah sangat..so tak pernah check resepi..haha..

syawalsimpsons said... Reply Comment

adoi sedap ni kakak...kakak...jemah datang terjah ni....

eima said... Reply Comment

untung la ade menatu boleh memasak ... tumpang mkn sekali ... tp mmg nampak mudah dr resepi asal yg nk kena rebus goreng tumbuk tu ...

TelingaBulat said... Reply Comment

mcm masak kicap jugak la ni kn..cume tambah air asam aje la..agak2 nk gune bape biji err biji asam tuh

fuZa said... Reply Comment

Hah..sukses. Alhamdulillah
Lepas ni buat lagi ye..hehe

TeacherAzimah said... Reply Comment

kita tak mkn daging tapi terliur gak tgk daging masal dendeng ni haha

Nana said... Reply Comment

nyumssssssss
sedap ni saya suke daging
bole try nnt

alin marlini said... Reply Comment

resepi yang menarik ni...tq

Umi Qi said... Reply Comment

Ya Ampunnnnnnnn...cikgu!
Napa lah sedap sgt nih....mudah betul resepinya...nak screenshoot gak....tggu ar free nanti nak buattt jugakkkk yeyyy :)

Kesuma Angsana said... Reply Comment

Yang ini mmg sedap & jad pilihan anak2 KA bila cuti2 tau ..cuma kalau boleh KA x buh kentang tu!

Cik Puan Rara said... Reply Comment

huaaaa melelehhh ayaq liuq!

LYAfrina said... Reply Comment

slurrppp..
mmg napok sedakkk

LydSunshine said... Reply Comment

feveret saya ni rin. Mmg sedap sgt. saya biasa buat guna resepi cikmat gebu.

Tina Othman said... Reply Comment

Rin haha baru cadang2 nak masak ni, gugel resepi kuar yg ni klu jadi kita roger2 ye

Faizal Mansor said... Reply Comment

Saya termasuk bloq kamu....baru je saya masak dendeng daging cra kamu....pergghhhh....melatop.

ayus halim said... Reply Comment

tq wajib cuba ni:)

http://tipssihat-ibuzara.blogspot.com/

Alyssa Camilia said... Reply Comment

I'm gonna try this out, cikgu!

Sidratul Muntaha said... Reply Comment

mak aii
meleleh air liur