U Click Me...I Click U Back

Sunday, February 23, 2014

Donut Gebu ~ Finally

As salam..

last 3 weeks kot..kerja aku asikla mendonut jek..
saje nak perabihkan tepung gandum yang beli sampai 2kg..
kebetulan anak2 pun sukakan
buat je mesti habis..
hubs pun suka jugak..
dia cakap lulus!!!
hahahaha

resepi ni actually aku google2 jek memula..
tapi masa memula buat tak berapa nak naik atau pun gebu..
aku rasa pasal aku guna yis jenama moi tu kot..
sila salahkan jenama ek..hahaha

pastu esok tu aku pergi pulak cari yis jenama mauripan..
aku borong sekali 3 paket tuh..
sebab nanti nak buat tak payah tercarik2 lagikan..
akhirnya setelah 2x cuba..
finally terlebih gebu plak donut ahkak!!!
yezzaaaa!!!


rupa takde..
tapi rasa tu ada...
kehkeh..
sila salahkan api yang terkuat ye..
tu sebab warna tak sekata..

meh tengok resepi simple je dari aku..tak payah bancuh2 pun yis tu dengan air panas

Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum
setengah paket yis (mauripan)
3 -4 sudu besar susu pekat manis (susu tepung pun boleh)
3 sudu besar marjerin atau shortening (ai is guna marjerin)
air biasa secukupnya untuk menguli
gula kastor atau gula biasa (ahkak blend bagi halus sikit je)

Cara Membuatnya

1) Tuang tepung gandum ke dalam bekas untuk menguli
2) Letakkan setengah paket yis dan gaul rata
3) Masukkan marjerin
3) Bancuh susu pekat manis dan tuang ke dalam adunan tadi
4) Uli dengan menggunakan air hingga menjadi doh
5) Biarkan selama 45 minit atau 1 jam hingga doh menjadi 2x ganda besar gitewww...

 nampak tak tahap kekembangannya..hehehe
aku siap2 bentukkan selepas menguli biar dia kembang camni..
jimat masa..
lepas tu ko just lubangkan aje tengah2 tu dan terus goreng

6) Panaskan minyak dan boleh mula menggoreng dengan menggunakan api yang perlahan
(tips : jangan panas sangat minyak nanti cepat hitam)

7) angkat donut dan sejukkan dahulu then baru salutkan dengan gula
(tips : nak senang sediakan plastik bersih masukkan gula dan donut dan goncang2..turned out dia lebih kemas dan cantik je donut tu bersalut gula)


SELAMAT MENCUBA

13 comments:

Rai Ourkizuna said... Reply Comment

saya pun biasa guna yis mauripan tu je.. so far saya suka guna resepi yg rendam yis dalam air suam tu..supaya confirm yis tu hidup..

Aeen said... Reply Comment

gebusnye donut akak.....sedapnye....:)

Ummiarissa Mahdi said... Reply Comment

memang nampak gebu dan sedap...nanti bila dah mahir buat donut (kena buat selalulah),tak payah sukat2,main agak2 je...jadi tau!

ZazaMyMoon said... Reply Comment

I selalu terpikir..org yg buat donut ni mst tabah.. I fikir proses nak membuat doh dia tu mcm mencabar sgt.. hahaha gud joh Rine!! ;)

Umi Qi said... Reply Comment

senang yer cikgu buattt...dulu masa kecik2 Umi Qi selalu buat donut...bila dh jadi mak org asiklah lupa cm ner nak buat hahahha...nsb leh ulangkaji sini...weeeeeee

Zara Nurhaidah said... Reply Comment

wahh.. zara tgk mcm donut big apple td. gebu2.. hoho

Petak Bunga said... Reply Comment

mcm simple.
nak cuba gak lah.

Falsya said... Reply Comment

kak rin..falsya kan dr awal thn duk tingin nak wat donut..tp kan tp kan, smp skang nie xbuat lg..hehe

TeacherAzimah said... Reply Comment

Rine i loveeeeee donut original mcm ni tau! Serius teringin gila tgk pic donut rine ni. Tapi kita x pnh buat huhuhu...

LydSunshine said... Reply Comment

Salam Rin, terernya RIn. Practice mmg akan make things perfect. Maknanya jenama mauripan is the best ye.

imm said... Reply Comment

da lame berangan ni bt donut tp hanya tinggal angan he..malas lg besar kuasanye hihi

LYAfrina said... Reply Comment

sedapnyer mkn panas2

Anonymous said... Reply Comment

Saya pun pernah cuba yis jenama moi.. Roti jadi tak gebu dan agak padat..