U Click Me...I Click U Back

Monday, February 17, 2014

Dilemma Kerjaya Guru

As salam

sebelum nak membebel panjang2..
ahkak nak habaq awal2 nih..
ni bukan entry mengadu domba ke apa ek..
saje nak bebel2 selain memberi pendapat..
no offence..


jangan plak ada yang cakap "baru jadi cikgu dah banyak merungut"
aku takmo komen sangat isu2 beban kerja guru nih..
PBS la..APDMla..SAPS..FROG la...(segala macam mak nenek aplikasi online)
sebab rasanya banyak sangat dah orang yang komplen..=P
so aku sebagai seorang guru hanya mampu redha sahaja
dan SAYA YANG MENURUT PERINTAH!!!
gitewww...



dulu2 kan masa zaman aku sekolah dari sekolah rendah sampaila sekolah menengah
memang dah terbiasa dengan kena denda nih..
pernah berjalan itik dalam kelas tak silap aku 10 pusingan..
hadoiii..lenguh kaki ai tau..
jalan pun dah terkengkang2...huhu
kena cubit kat perut dengan cikgu lelaki dohhh..
kena jentik telinga..

kena baling buku kat luar kelas..
pernah sekali aku tak datang sekolah tak bawak surat cuti sakit..
ingat lagi masa tu tingkatan 1..
cikgu kelas nama cikgu zainal..
ada taik lalat besar kat pipi..
dia suruh aku berdiri atas kerusi sampai habis waktu disebabkan tak bawak mc..
boley??

cer budak sekarang ko buat camtuh??
mau esoknya mak atau pak dia datang mengadu kat GPK atau GB..
eh...serius tau!!

tapikan kenangan kena denda kena pukul kena cubit tu..
alhamdulillah..menjadi manusia aku sekarang nih..
dulu aku ingat masa sekolah menengah..
aku sekolah kat Air Panas Girl School, Setapak
masa tu subjek matematik..
nama cikgu tu aku dah tak ingatla..
hilang ingatan terus...hadoiii..

muka dia memang aku ingat la weyhh sampai sekarang..
dia kalau mengajar semua senyap jek..
takde sapa berani angkat muka ko..
pernah sekali aku main pen yang belakang dia ada tekan keluar mata tuh..
bunyila kan...tup tap tup tap..
sambil dia mengajar tu dia berjalan2 tau..
sambil dia lalu tu krapppp...
meloncat aku kena cubit kat lengan..
sakit weyhhh...

setiap tahun aku berdoa supaya kelas aku tak dapat cikgu tu untuk mengajar maths..
tapi dapat jugak ko..
ada la 3 tahun dia mengajar aku subjek maths..
memang maths tak pernah dapat A...
penakut punya pasal..



baru2 ni aku ada up status nih kat fb aku...
alhamdulillah banyak feedback dari kekawan dalam kalangan parents jugak yang tak setuju dengan larangan hukuman guru terhadap murid..


kalau tengok dan baca betul2 dan fahami..
memang budak2 sekarang ni cikgu langsung tak boleh usik..
physically and mentally..
sentuh pun tak boleh..
ko nak bebel2 pun tak boleh kot..
maknanya APTB la kan!!!

tapikan sebelum ni aku mengajar murid tahap 1 (tahun 1 dan 2)
memang ketara tau mak pak depa ni manjakan sungguh anak2 depa..
sorila kalau korang2 yang baca tak setuju..
sampaikan anak panas sikit kena beratur kat luar kelas.. siap cover dengan buku..
wuwuwu..

geleng kepala aku tengok ko..
actually mungkin la mak pak ni tak perasan kot..
secara tak langsung dia manjakan sangat anak2 dia sampai camtu sekali..
panas tak boleh..sejuk tak boleh..
aku faham..semua orang sayang anak..
aku pun ada anak2..
giler ko tak sayang anak..
tapi biarla berpada2..
jangan sampai tahap dia tak boleh nak berdikari langsung..

contoh kalau budak kecik kena hujan..
terus ko cakap..
"nanti demamla dia kena hujan"
memang demamla anak ko tuh kalau asik dok cakap camtuh..
benda ni psikologi jugak..
biala sekali sekala dia kena hujan..
bia kuat sikit badan dia..
takkan sampai bila2 tak boleh kena hujan..
kan??
sekali lagi no offence ek..

lagi 1 kes yang pesen budak2 especially tahun 1 tak bawak buku..
alasan yang selalu aku dapat is
"mak saya tak boh buku tu dalam beg"
"bibik saya lupa nak letak buku tu dalam beg"
and bermacam lagila alasan yang ko dengar nak tergelak..
aku kan bab2 budak tak bawak buku ni memang berbulu betul..
soryla ek..
tapi sapa yang sekolah sebenarnya nih..

ye..aku faham anak2 ko tak reti lagi tengok jadual waktu..
tapi ajarla..biar dia buat sendiri..
dan kita hanya pantau dari belakang..
let them berdikari sikit...
lepas dia kemas kita double check balik betulke buku yang dia bawak tu..
baru la dia belajar camne nak handle jadual waktu dia..
jangan tiap2 hari buat untuk dia..
sampai bila dia nak belajar buat sendiri..
tu yang selalu dapat alasan macam yang kat atas tuh..


dan lagi 1 ko..



 yang ni memang seriously happened in our school..
demam2 dia baginya anak datang sekolah..
bila tanya parents kenapa
dia jawab takde sapa nak jaga kat rumah..
boley??

sory..aku tak dapat nak hadam plak gini punya mentality..
yang anak2 dah menangis tak larat sakit kepala kat sekolah..
cikgu2 plak yang susah hati dan terpaksa kol parents untuk ambik anak kat sekolah..
kami sebagai guru dilarang sama sekali memberi sebarang ubat untuk dimakan kepada murid2..
yang baru demam kat sekolah tu lain la ceritanya..
ni memang murid yang cakap sendiri 
"mak suruh jugak pergi sekolah"

ko tolong jawabkan sikit...



entry ni bukan nak merungut atau apa2..
tapi aku rasa yang memegang kerjaya sebagai guru je faham apa yang aku bebelkan kat sini..
kalau tengok senarai2 kat atas tu..
gitula yang kami2 sebagai cikgu tiap2 hari fikir
penuh dalam kepala..

kalau tanya aku sekarang apa yang aku fikirkan??
senarai yang ke 20 tu je yang bermain2 dalam pikiran aku..
tu baru 7 tahun mengajar...
hhhhhhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm



17 comments:

msredcheesecake said... Reply Comment

nakal rupanya cikgu ni dulu ek..hhee

kalau cigu nak denda anak saya, selagi tak melampau sy terima... yg penting niat cikgu tu baik, insyaAllah baiklah hasilnya...

Nad MamaZN said... Reply Comment

Bentuk hukuman kat atas tu klu ditgk satu-satu rasanya 70% dr hukuman tu saya penah alami dulu.. Alhamdulillah jd mcm skrg ni
Terkejut masa sy tgk akak share kt fb. Klu dah semua jenis hukuman tak boleh , apa yg boleh??! Mmg naik lemak la budak2
Cemane nak jadi ORANG?

saya klu sembang pasal ni emo sket jadiknya..sbb saya tak berapa setuju bila dimanjakan sgt budak2..

Tp tu la ...
Ntah la..

ameris said... Reply Comment

Adoi rin, baca entry ni mcm "sib baik x jd cikgu dulu"

imm said... Reply Comment

cabaran ye kak JD cekgu skang..anak kecik lg br umo 2 tahun..xtau LA mse hadapan saye ni JD camane..harapnye x jadi LA parents yg mnjakan anak Sgt tu..huhu

Petak Bunga said... Reply Comment

jujur aku memang tak suka nga menyampah bila ada member2 cikgu yg tulis status dlm fb merungut pasal budk2 nakal..degil bla2.. kerja apa pun ada masalah msing2 iyo dok? tak payh lah merunguk gitu.

bab budk2 skrg x tau lah aku nak ckp.. dulu rasa biasa je kena rotan x ingat sifir, diri atas kerusi buat bising dlm kelas, kena ketuk nga cincin cikgu pasal x retiu nak jwb. aku rs kejam jugk hukuman tu.. tp x pernh gtau mak ayah pasal takut n malu.

zaman dh berubah..

mrs kayrul said... Reply Comment

kesian ngan cikgu2 sekarang...masalahnya budak2 sekarang pun over manja..tak payah anak org lain la..anak kayrul nie cikgu terkuat suara sikit dah taknak g tadika..stress mama nie pikir macam mana nak bagi dia seronok g tadika...huhuhu

syawalsimpsons said... Reply Comment

macam2 sekarang ni kan kakak...saya egat lagi dolu darjah dua tak siap keje math tak leh balik..sampai nak terkencing la di buatnya..akhirnya basah kat situ jugak..kikikiki..tu yg tak suke math sampai sekarang tu...bila mengira je blur

eima said... Reply Comment

kak masuk Kementerian la .. nk borang tak .... klu ai nk bg ni


mmg betui la ..aku salah sorg ibu yg manjakan anak2 tu ..hihihi

tp aku tak penah kisah klu cekgu kerajaan didik ..sbb aku tak byr pepe free je ... dan diorg tu siswazah ..klu cekgu tadika swasta mmg aku kecoh sikit ..hihi sbb aku byr bulan2 mahai ....

cam fahim ...cekgu pra die tukarkan tmpt duduk .. aku takde plak pi bgtau cekgu pepe...aku pujuk fahim je ...sbb aku tau mesti anak aku tak tumpukan perhatian atau pun terlebih tumpu sampai kena tukaq jauh dr cekgu ...hahaha slalu budak yg xtumpukan perhatian mesti dok dkt ngan cekgu kan ...

MizzTina said... Reply Comment

budak² skang mengada²..mak paknya pun sm.. bru kena cuit ckit kecohnya mcm kena hentam dgn kerusi.. kite dl ilek je kena denda.. denda tu perkara wajib.. xkena denda mcm xsah.. sbb tu la jd org.. budak skang klu xkena denda esok lusa xtau jd apa.. haishh, geram pulak.. seb bek xdpt jd cekgu even apply byk kali.. berat bebanannya.. sabar ye kak..

Fifi Nadhrah said... Reply Comment

sekarang memang susah nak ajar budak sebab tak boleh buat ape.. paling2 pon masuk kelas bebel2.. kalau result tak best? cikgu juga kene hadap dalam meeting nanti kan? fifi ade sepupu cikgu.. mak sedare cikgu.. kesian tengok derang..

Gieyana said... Reply Comment

Aq interview cikgu 2x n x dpt2..mungkin cikgu bkn bidang yg sesuai utk aq..ekeke..

Ko nk tau dk, 60% kengkwn yg bljr dgn aq ms spm n now bgelar cikgu. Mmg remeh kerja cikgu kn psl kerja smpai kt umah..

Tp bab anak2 now mnja sgt tu mmg aq sokong sgt..

Nurul Aziz said... Reply Comment

kena cubit, kena sepak kat muka, jalan itik, ketuk ketampi, denda berdiri luar kelas, lari keliling padang, berdiri atas kerusi, kena rotan, arghh banyak la lagi. semua pun pernah kena masa zaman sekolah dulu. tapi lek jee.. takde sibuk2 nak bagitau mak&ayah. hihi sebab tahu salah sendiri.


tapi tulah, sy ni risau gak, takut la nanti bila anak dah sekolah sy jadi mak yang over protektif.. cikgu jentik sikit dah nak serang cikgu tu.. huaaaa taknak taknak.. harap-harap boleh lek-lek je selagi tak memudaratkan budak tu..





Anonymous said... Reply Comment

Salam Rine..
Akak seratus peratuss setuju dgn Rine...tp akak dah resign dah sekarang ni sbb ikut suami ke luar negara. Masalahnya kat luar negara ni pun sama juga senario dia. System pendidikan skg ni lebih kecoh dgn reporting rather than teaching itself. Akak mmg tak setuju la dgn system pendidikan skg... Sistem skg demotivated kbnykan cikgu.. Bukan kita malas ekk tp mmg sistem ni nampak sgt membebankan guru dan bukan memberangsangkan !

Umi Qi said... Reply Comment

Puas hati baca entry cikgu...dah Umi Qi sgt2 setuju semua fakta cikgu...sbb dulu Umi Qi pun pernah jadi anak murid..pernah merasa segala bentuk hukuman metal atau fizikal...itu sebab lah Umi Qi jadi orang...kalo x kerana cikgu2 bg bentuk hukuman cm tuh sure umi Qi jadi burung antu...xd matlamat hidupppp....

Cikgu azrine....Umi Qi sgt2 gusar hati...gusar utk anak2 kita sendiri...Umi Qi rela anak2 kena hukuman di sekolah dari terlambat...maksud terlambat ialah bila dh habis sekolah baru tersedar yg perbuatan mereka dahulu tidak menjamin masa depan...bukan nak serahkan tanggungjawab mendidik kepada cikgu 100%....tp masa anak2 berada di sekolah adalah setengah hari...so sgt2 berbaloi jika mereka fhm apa itu peraturan dan hukuman....cikguuu...bersabarlah...kerna hari ini jasa mu cikgu2 wpun yg xpernah mengajar Umi Qi...umi QI sgt menyanjung tinggi nama guru!...keranaaaa merekalah ibu dan bapa kedua selepas ibu bapa kandung utk mendidik kami jadi anak bangsa yg berjaya di dunia dan akhirat....

p/s nak buat entry nanti...

PinKy MoMMa said... Reply Comment

sabarlah kak..nak puaskan hati smua orang mmg tak dapat..jnji anak murid syg kita..jasa cikgu mmg tak terbalas..saya dulu pun kena cubit perut..melengkung2 badan hahahaha...sebabnyer buat account salah..haih smpai skrg ku ingat muka dan nama cikgu huhuhu...

LydSunshine said... Reply Comment

Salam cikgu azrine. Saya suka baca tentang isu ni dari point of view seorang guru. Ye la, selama ni asyik wartawan, ibu bapa dan murid je yg kita dengar. Saya mmg setuju apa yg rin kata ni. membela anak berlebihan tak membantu menjadikan anak tu seorang yg cemerlang. Kalau sampai tahap, tak bawak buku sebab mak saya tak letak dlm beg tu, agak melampau. Tapi saya tak berani nak komen lebih2 sbb anak saya kecik lagi. *Kot2 aku pun jadi over macam gitu jgk bila anak dah skolah nanti tak tau le. Nauzubillah. Biarlah aku jadi orang yg waras. *

Kdg2 saya cuba nak selami hati emak yg manjakan anak sgt tu. Mungkin sbb kat rumah dia tak pernah sakitkan anak dia [pukul] so, bila cikgu pukul dia rasa seperti dah dicerobohi hak nya. Pastu saya fikir jgk hati cikgu. Contohnya mcm kes yg budak tak bawak buku kat skolah then kena denda tu. Kita tak tau berapa kali dah budak tu tak bawak buku. Saya penah jadi cikgu walaupun sekejap. Kalau setakat budak tak bwk buku sekali dua tu takde pun rasa nak marah. Tapi kalo tiap2 kali, budak yg sama je tak bawak buku, tak siap keja skolah, mahu tak mendidih hati cikgu. Itu belum kira betapa biadap lagi budak tu bila berdepan dgn cikgu masa cikgu marah dia. So, bagi saya la rin.... semuanya bermula dr rumah la. Kalau mak dia pantau apa yg anak dia buat, make sure anak dia siapkan tugasan, cikgu takde la nak marah kan. Betui takkk..

Zara Nurhaidah said... Reply Comment

semakin mcabar tugasan cikgu2 skang.. hope para pdidik dapat bsabar.. kuatkn smgt yaa..