U Click Me...I Click U Back

Thursday, February 27, 2014

Cakap Jangan Ikut Rasa

As salam...

alhamdulillah sebab hari baru dapat jadual penuh untuk subjek sains..
baru rasa nikmat datang sekolah mengajar..
kalau tak masuk ke kelas hanya menggantikan cikgu2 yang tidak hadir
mahupun ada tugasan luar..

nervous pun ada sebab dah hampir 3 tahun tak mengajar sains tahun 4 dan 5..
banyak skills yang dah lama tak digunakan..
bahahaha...skill la sangat...
but i will try my very best...inshaAllah
serius...this is what i want most!!!
mengajar sains tahap 2...
alhamdulillah..
Allah makbulkan doa aku...

********************************
nak cerita kisah pagi tadi..
kisah terbangun lambat..
malam tadi tak boleh nak lena sangat tidur..
sebab dak Aish banyak kali bangun nak bf..
aku tak tahula aku tak dengar kot alarm hp berbunyi..
sebab baru nak dapat lenakan??
adala terjaga pukul 4 pagi..
pastu tengok tv terbukak..
bangun tutup balik tv...
pastu minum segelas air sebab dahaga..
lately kan panas...huhu
pastu last2 terjaga pukul 6.20

melompat dari katil ko!!!

normally aku bangun 5.30..
sempat sidai kain bagai..
terpaksa mintak tolong cik abe la sidaikan..
kalau boleh memang takmo tau suruh dia buat..
ai is segan nak suruh2 hubs tolong sidai kain..
tolong benda lain is takpe kot..
tapi takpela..
bila kita dua2 bekerja benda2 camni memang terpaksa jugak mintak tolong..
apa yang penting????kerjasamakan??

ohh..semalam ada aku ajak korang2 mengundi PBS kan kat SINI
aku nak terangkan lagi sekali kat sini yang aku rasa orang2 yang faham (which is not so many) atau dia seorang guru je yang betul2 faham what PBS is..
aku tak paksa korang bantah atau sokong ke whatsoever..
tapi mungkin orang yang tak faham ni sebab memang bukan dalam kalangan cikgu
dan tak melihat dari kaca mata seorang parents..
kalau dah kerja tu membebankan seorang cikgu..
camne seorang cikgu tu nak tumpukan perhatian kat anak2 bangsa kita..
korang just imagine..
tengah mengajar pun kepala dok pikir pasal benda itu ini tak key in lagi..
serabut kepala tahuk!!
pastu bila nak key in sistem tak boleh bukak langsung..
apa kejadahnya heh!!!

pastu ada plak yang cakap PBS ni ok je..
ko ke yang dok sekolah melaksanakan PBS nih??
ko tau ke apa tuh PBS yang sebenar2nya..
pastu macam nak salahkan cikgu2 yang sedia ada sebab ko nak jadi cikgu tak dapat..
aku rasa topik aku semalam takde kena mengena dengan cikgu tak suka atau suka PBS nih..

sebab ni bukan benda yang boleh kita nak cakap aku suka aku tak suka..
sebab benda ni melibatkan masa depan anak2 kita...
aku tengok budak2 sekarang kalau masa cikgu relif..
suruh dorang baca buku buat ulangkaji pun derang takmo..
buat derkkk jek..
kenapa nak kena baca buku??
kan takde exam??
kan PBS ni dilaksankan di sekolah jek..
kat rumah takde sapa nak nilai anak2 kita...
baca buku pun no point!!

bila parents datang tanya cikgu2 pencapaian anak2 derang..
cikgu terkulat2 nak jawab..
pastu parents salahkan cikgu..
dah kami pulak yang salah...

derrrr...!!!!!!!!!!!!!!

6 comments:

Nad MamaZN said... Reply Comment

Tu la susahnya...
Kita post entry ada yg salah anggap
Saya penah kene camtu gak
Tu mesti tak abes baca tu
Trus jek nak kondem..
Sabo je la

TeacherAzimah said... Reply Comment

hahaha...tu lar sy baca gak komen2 kat entry ko pasal PBS tu. amboiiii...dia tak rasa blh lar ckp mcm tu kui kui...

Umi Qi said... Reply Comment

Ya Allahhh...
Serius makin serius bunyinya...dari cikgu sendiri pun dah rasa membebankan...apatah lg parents yg diluar sana...turut rasa risau prestasi anak anak...ya Allah...risauu Umi QI esok QI nk pi sekolah cm ne...if xd exam mmg budak2 xmo ulangkaji...xd matlamat...no visionnnnn...arghhhhhhhhh! Hate this...hope kerajaan lakukan sesuatu

YanaUjang said... Reply Comment

sabo sis! gitu lah dugaan cikgu..mak sy bekas cikgu..lebih 10 tahun mengajar menengah tinggi...sistem dulu and skrg byk gak beza...so sy mmg xtau pbs tu menatang apa...muahaha

tu je nk ckp..bye! :p

LydSunshine said... Reply Comment

alamakk... aku tersalah komen ke tadi. huhu.. sorry rin. saya sendiri hanya tau sikit2 je pasal pbs ni. jgn marah ye cikgu. ngee.

ZazaMyMoon said... Reply Comment

panassss panassss.. sorry yer Rine kalau komen I kat entry lepas tu buat you marah or terasa hati.. At the 1st stage I tak paham sangat pasal PBS.. sampai lah lepas I baca artikel yang I tag u kat fb semalam.. so now I cant say anything coz pandangan parents & teachers out there much different.

Sorry once again.. huhu