U Click Me...I Click U Back

Wednesday, January 29, 2014

Untuk Anak Yang Picky Eater

As salam..

saje nak share dengan kekawan pasal favourite dish dak Aish skang nih..
baru je notis last week tau..

kakak ipar ada bagi spageti carbonara..
pastu makan suapla dak Aish..
tak sudah2 dia datang mintak nak lagi..
banyak kali plak tuh..
lebih la daripada 10 suap..
seronok tau tengok..
mungkin dia suka sebab ada rasa lemak2 kan??
tapi aku budget kot dia lapar kot..

then semalam kawan aku ada bawak carbonara ke sekolah untuk potluck..
sedap nak mamps...
aku teringat yang dak Aish suka sangat kuah carbonara tuh
so aku tapau sikit kuah tu letak dalam tupperware..
konon balik bolehla aku rebus spageti jep bagi dia makan..

kebetulan rumah aku memang ada jep stok carbonara dalam tin tu jenama preego..
so aku rebus banyakla sikit spageti jenis spiral tuh..
pastu aku masak lagi carbonara boh daging cincang ngan boh sikit sosej untuk kakak2 dia..
boh sikit fresh milk..fuyooo!!!

kemahen kencang lagi dak Aish makan..
siap stok jerit2 sebab lambat suap kat dia..
panas kot sebab tu lambat masuk mulut dia..
kemahen lagi ko dik..
umminya sengih lebau sebab dak Aish makan banyak sangat..
memang boleh nampak la dia suka sangat!!!

hari ni aku panaskan lagi kuah yang tinggal sikit tuh..
rebus lagi spiral spageti tuh..
dia bangun tidur aku suap lagi..
hahaha..

aku tau..aku tau..
bukan nak bagi makan selalu pun..
kena gap jugak sebab kalau selalu nanti dia kompem muaknya..
hahaha..
so tunggu la lagi 2 minggu baru aku repeat buat lagi..
kehkehkeh...


bukan anaknya aje yang makan banyak..
aku pun bedal banyak jugak...
bahahaha...

korang2 yang ada anak picky eater tu bolehla try..
tak susah pun nak masak..
tumis bawang putih pakai olive oil..
masukkan daging cincang dengan air sikit bagi lembut daging..
pastu bohla sos carbonara yang cendawan tuh..
then boh segala mak nenek sayur like brokoli ke carrot ke..kentang oso can..
aku tak boh sebab takde stok kat rumah..
boleh jugak boh sosej..tapi sosej ni untuk budak2 kecik tak berapa elok sangatkan??
tunggu mendidih dah boleh angkat..
serius memang sedap la!!

#sambilangkattangantunjuktandagood

12 comments:

achiek anis said... Reply Comment

hehe...airis pun picky eater...dah selalu buat gak kak tapi lama2 dia jemu...hehe

Siti Nursyamimi said... Reply Comment

sedap nya kak..
yaya aritu gilakan spageti bolognese ..mimi slalu msk versi baby je..
pastu skang duk syok mkn nasi bubur plak dah..pasni nk try bg dia carbonara plak r..

LydSunshine said... Reply Comment

laju-laju je saya click bila nampak tajuk ni tadi. Mcm ada sorang lagi anak blogger yg suka carbonara. Tapi dah tak ingat anak blogger mana. Mungkin boleh cuba kt anak saya nnt. Skrg belum tumbuh gigi wp dah 10 bulan. hehe.

ZazaMyMoon said... Reply Comment

amboihh kecik2 dah pandai mkn carbonara yer Aish.. patutlah rambut perang hehehe..

lieyalatif said... Reply Comment

uihh aisy tekak omputih gituuu eheheheh...tapi mmg pun kan budak2 mmg suke makan carbonara nie....rase lemak2 die ygsedap tu kot kan...


lieya pun suke tapi versi tekak melayu wajib ketuk cili api 2-3 bijik, baru berdesing telinga n tak muak hahaahahahaha....

Fifi Nadhrah said... Reply Comment

semalam baru bekalkan ufairah angel hair kuah carbonara.. carbonara la kot bagi saye.. fresh milk + cheese + sayur dan ayam + tepung jagung sikit dan sayur.. lupe.. bawang!~

habis ufairah makan.. suke kot..

Zara Nurhaidah said... Reply Comment

Wahwah. . Kecik2 dah pndai mkn ni ek.. caya laa.. ^^

Ilya Melissa said... Reply Comment

muna pon picky eater, penah jugak buat vegeroni spirals tapi tak buat carbonara, lepas rebus tu just stirr fried je dgn pape bahan yg ada..huhu mmg feveret dia tapi......dia cepat boring ;(

ieza ashaari said... Reply Comment

gurlpppp.. nampak lazat.. tpkan, za sendiri xpnh nk try carbonara.. sedap ke? huhu.. sat gi darwish dh besar, za nk msk ni pun xtau nak rsa cmne.. hihi..

Sherwieyna Muzzawer said... Reply Comment

Amboi sedapnya makanan si kecik tuuu!

Cho Zila said... Reply Comment

Analk skak kurang laju... tp cam biasa anak akak mmg pemakan ... makan ttp ok cuma x lajujer...
Mmg kena ada stokni senang orang datangpun kita bg mskannikan

alysapunye said... Reply Comment

alysa skang sangat2 susah makan...ikut mood..kalau dia rasa nak makan, dia makan...
dah tak tau nak masak ape..