U Click Me...I Click U Back

Tuesday, January 14, 2014

Resepi Banoffee Pie

As salam

sharing is caring giteww..

hari ni nak share resepi best ngan korang..
bolehla cuba ek sebab resepi ni yang syoknya tak payah bakar ke kukus ke..
hanya siap letak je dalam peti ais gitew..
kan mudah??

resepi asal dari blogger sis Nana
tapi aku rujuk blog Yana Azfar sebab dia rujuk step by step..
maklumla umur dah cam gini suka rujuk benda2 yang nak senang catch up jep..
tapi tq sesangat kat Nana sebab share resepi yang mabeles nih..
masa aku bawak gi sekolah sebab ada potluck
ada yang cakap rasa macam kek secret recipe
akak is kembang semangkuk okeh!!!
#bagichanceokeh

ok..meh2 tengok resepi..
sebab aku nak share resepi..
takdela istilah secret2 gitewww...



benda WAJIB yang perlu ada untuk melaksanakan misi membuat banoffee pie nih..
biskut tu optional ye..
korang boleh jugak guna biskut jemana kegemaran korang
biskut marie / oreo pun boley..

firstly ambik biskut dan tumbuk kasar 
kalau nak blend pun boleh tapi jangan sampai halus mulus ek..
macam aku boh dalam plastik bersih dan guna lesung tumbuk..
tak sampai 1 minut siap!!


cam gini rupanya ye bedah (eh..dah macam zaza plak..sory ek zaza)

pastu ambik 1 buku butter cup tuh..
cairkan dalam kuali atau periuk..
tuangkan ke atas hancuran biskut tadi bagi sebati..


dan tekapkan bagi padat cam gambar di atas..
kemudian letak dalam freezer selama 15 minit..
boleh jugak letak dalam chiller tapi kena biarkan semalaman gitewww..

sementara tunggu dia mengeras..
boleh muka buat caramel..
hanya gunakan 1 tin susu pekat dan sedikit butter untuk kesan kilatan..
(tips : kena sentiasa kacau ye semasa memasak caramel sebab nanti dia hangus)
 selesai masak tuang ke atas adunan biskut tadi..


 cam gini rupanya..


pastu potong pisang mengikut kesukaan korang..
nak letak sebijik2 camtu pun ok ye bedah..
aku taburkan aje senang baitu!!!
lagi banyak lagi kawwww!!!
bahahaha

lepas tu korang kena putar whipping cream campur dengan 3 sudu gula..
kalau tak letak gula pun ok tapi muak la kot kan..
whipping cream yang kotak besar tu aku guna separuh sajok cukup ek..
bukan guna 1 kotak besar tu tau!!!
boleh guna blender sebab aku pun guna blender dan putar sampai dia kembang..
lepas tu tuangkan kat atas pisang tadi..

(sory gambar takde sebab lupa nak ambik)




 bila dah letak whipping cream 
bolehla mula menghias ikut kesukaan masing2 ye..
nak tabur milo pun boleh..
macam aku pisang banyak so taburla pisang jugak..
dan letak Hersyey's perasa coklat..
sebab Yana Azfar cakap pisang dengan coklat kalau bergabung memang meletup!!!
so aku nak buat kajian betul tak hipotesis dia tuh..


krikk..krikk...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

tempting tak???
serius turned out dia sangat yummeh okeh..

aku buat bawak gi potluck kat sekolah last friday..
habis licin okeh..
suka jugak derang makanan muak2 ngan manis sedenting ni ek...
hahahhaa


yang banyak coklat ni aku punya!!!!!!!

#gelakkuatsambilpukul2dada


21 comments:

fuZa said... Reply Comment

Ok..xmau salin salin resepi. Sila repeat

TelingaBulat said... Reply Comment

mcm best mcm sedap..ok nk try jugak la..selain gune pisnag ape lg boleh gune?pasal whipping tuh..yg die kotak besar tuh er..then kene campur ape2 lg kee b4 blender?

Falsya said... Reply Comment

Vavavvaa..menariknye..rajinnye kak rin..;)

Ayu Firzara said... Reply Comment

Nampak sedappp!!! Ayu pun suka sangat banananaanaaanaaaa!!!

Tapi...tak manis ke kak sebab guna 1 tin susu pekat then tabur gitu jer?

Cik Puan Rara said... Reply Comment

rara buat ritu.tp xjd.so tong sampah yg mkn.hahahaa

mrs kayrul said... Reply Comment

dah lama usha resepi nana tue...mood rajin belum mari la kak..hahhha

eima said... Reply Comment

wahhhh ...meleleh dah ni .. menarik betui tak sangka biskut cicah air leh jd mende menarik gitu

Gieyana said... Reply Comment

Bestnyer beb..tp x da ms nk buat lg ni..:)

Cik Anita said... Reply Comment

ishkkk,kenapa resepi cam menarik sangat nih!!

Rai Ourkizuna said... Reply Comment

oo.. macam senang sangat ni kak.. nanti boleh cuba jugakk..

~ NANA ~ said... Reply Comment

ok nanti bila dapur dh siap nak repeat buat! hihi...hari tu adik buat dia tabur kacang atas coklat tu pon sedap gak

DYatie said... Reply Comment

Rasa cm nak buat tapi malas. Aci? Huuuu.

Tina Othman said... Reply Comment

Nak haha adeh terliur tgk, yg paling best takyah masak2 kan

ZazaMyMoon said... Reply Comment

haaaa Bedah sangat kau..
nampak mcm senang je nak buat.. bila dah siap kemain drooling skali bila tgk.. cer kalau Kak Jah yang buat?? harus tak jadi.. hahhahaha

Nad MamaZN said... Reply Comment

Vavavava...!
Saya nk try buat nnt :)

Mommy_Cha said... Reply Comment

hamboih.hamboi,.
melampau entry ni.
terliur oi kak!

Wawa Yusoff said... Reply Comment

klu masak mmg kena update eh?? Dengki ni..dengki..

hahahaha.

sedap!

JaSSNaNi said... Reply Comment

ko salah pukul dada dikkk.. dada akak la... hahahahaha sakittt wooooooooiii..

>>> sedapnya tak terkata.. terliur arrghhhh.. kejam kejam,,,, :P

BLuRpL3 said... Reply Comment

http://blurplediary.blogspot.dk/2014/01/review-naufal-amsyar-sudah-kenal-alif.html


akak, your recepi is so tempting, rasa nak terus cuba memandangkan puasa, bole sedia utk juadah berbuka & bole dijadikan makanan utk potluck weekend ni. tq 4 sharing :)

Munira Mustafa Kamal said... Reply Comment

Salam ziarah dear,

Macam ni rupanya nak buat Banoffee pie (betul ke eja tu), isk,..memang sedap. Tapi part gelak kuat2 sambil pukul dada tu yg paling kelakar..hehe

LydSunshine said... Reply Comment

Konsep dia ala2 cheesekut gak cuma ada olahan bhn2 kan? Bleh le try nnt. Slurp.