U Click Me...I Click U Back

Thursday, January 9, 2014

Puding Kastard Dengan Sumi Jelly

As salam..

ni pun dok dapat idea dari Nad
sebab kebetulan memang bnnyak plak sumi jelly ngan jelly mangga tu kat dalam peti ais..
bila dah siap
sat je habis anak2 makan..
hehehehe

 walaupun rupa mu tak lawa..
tetapi rasamu tetap menjadi pujaan hatikuuuu!!!!!
bahahahhaa..

Bahan-bahan
  •  sumi jelly / apa2 jelly yang korang nak boh ek..
  • 5 sudu besar tepung kastard
  • 10g serbuk agar2 / agar2 tali pun boley
  • 1 tin susu cair
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 cawam gula (boleh kurangkan kalau tak nak manis)
  • 1 sudu makan esen vanila
  • daun pandan untuk bauan
Cara Membuatnya

 memula susun je sepah2 jelly / sumi jelly ke dalam bekas atau loyang
aku pakai bekas tupperware jep senang..

lepas tu panaskan periuk dan boh air dan agar2..
boh daun pandan..
kemudian masukkan susu, gula, esen vanila..kacau rata
kemudian masukkan tepung kastard yang sudah pun dipastekan supaya bila masak tidak berketul2..
dah pekat likat baru tuangkan ke dalam bekas yang berisi jelly tersebut..
sejukkan dalam 30 minit kemudian baru masuk peti ais..

yeahhhhh..
kalau nak makan hari ni better buat malam sebelumnya k..




SELAMAT MENCUBA!!


15 comments:

PoohGumux said... Reply Comment

macam sedap je...boleh try ni.

asyifa mustaffa said... Reply Comment

Dapat mkn time tghari...cuaca plk panas...mmg x hengat mknnya...!

eima said... Reply Comment

wahhh ade org cuba dah resepi tu .. nk buat jugak la nanti .. bdk2 ai tu jenis tak pemakan pe mak die masak .. hiiisshhh tu mls nk cuba tu

NinaAz said... Reply Comment

Sekali hadap jea ni licinnnn. Hihi

ZazaMyMoon said... Reply Comment

senang, mudah, cepat & jimat.. gittue!! hahaha.. kenapa lah benda senang mcm ni pun I baru tau cara2 membuatnya ni??!! pffttt :P
Ok nanti nak cuba lah.. thx Rine :)

Allene said... Reply Comment

look nice la akak...

Cik Puan Rara said... Reply Comment

wow nampak senang.nk buat jugak lah nanti.,hehehe

lieyalatif said... Reply Comment

wow menarik2...lieya dah teruja nak buat nieh....boleh la cube...jelly pun byk kat umah tu...budak2 ni la time tak beli sibuk nak makan...bile dah beli tak mo plak di makannye...syok gak buat puding gini kan...sejuk2 keluar esbok lalu kat tekak...adoi sedapnyer!!

mrs kayrul said... Reply Comment

senang tue...mana tau seru masak datang..boleh cuba...

Nad MamaZN said... Reply Comment

Cantek puding kastard akak.. Saya pnye kaler dia xcantek sgt. Nnt nk buat lg la :)

LydSunshine said... Reply Comment

ooohh, dah lama tak jumap sumi jelly ni. Ni pun salah satu daripada jajan legenda gak ni kan. Letak dlm pinggan pastu goyang2. Heheh. Rajin rin buat puding.

fuza said... Reply Comment

Tak mau salin resepi..nanti u buat..I nak rasa air tangan ibu mertua ku ... tq

Falsya said... Reply Comment

Kak rinnnn ..sedapnyeeeee..

Aty_Fared said... Reply Comment

okeh..terus lapar di tengah malam..haaiihh

Hamelia Hamid said... Reply Comment

menarik jugak ni...fav emi tu sumi jelly hehe