U Click Me...I Click U Back

Thursday, January 23, 2014

Kalau Jadi Ibu, Ummi, Mak, Mommy, Mama, Bonda dan Seangkatan Dengannya

As salam..

tajuk panjang berjela..
tak penah nak kalah..
hahaha..

tapikan aku ada simpan satu siri kartun nih..
bila aku kaji memang kita ni selalu merungut penat jaga anakla..
penat sebab tak dapat rest..
bertambah lagi bila mak2 yang ada anak kecik yang berderet..kan??
anak 2-3 tapi masih kecik2 semua..
semua tak reti bahasa punya peel..
bahahaha..

macam semalam kan
aku ni kononnya nak la masak pagi..
sebelum gi sekolah sebab malam boleh letak nasi je kan??
bila aku masak mamat kecik si dak Aish ni sibuk nak suruh berdokong...
mula la aku nak bebel2 kat dia..
macam la dia faham..
dia dok tarik2 je seluar aku suruh dokong dia..
ngan kakak dia pun dia takmo..
hadoii la anak!!!

terpaksa aku masak sambil dokong dia..
pfftttt...

tapi dalam ko dok merungut2 tuh kan...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



finally kita PASRAH jugak dengan keletihan atau kepenatan kita..
kemerungutan kita..
kan??
pengalaman yang tak boleh dijual beli gitewww..
apa2 pun finally we made it..
and we felt great being a mother..
right...

aku bersyukur sebab Allah bagi aku merasai pengalaman menjadi seorang ibu..
ada yang kahwin berpuluh2 tahun Allah masih lagi belum kurniaan rezeki untuk dia..
THANK YOU ALLAH for giving me the opportunity to be a mother of  4 children..
ALLAH IS GREAT!!!
alhamdulillah...

21 comments:

Noor Izmaliza said... Reply Comment

alhamdulillah .. didiklah anugerah Allah sebaiknye supaya menjadi khalifah di muka bumi ini ...

Make Ur Memories On Ur Gifts said... Reply Comment

One fine day kita akan rindu saat2 itu...since aku dh declare damia anak bongsu...aku akan rindu baby baru lahir...mesti akan ckp kat damia...nnt damia dh besar mesti ibu rindu...

msredcheesecake said... Reply Comment

camane penat pon, anak je la yg bule buat kita sengeh sorg2 tetiba...hheee

Aty_Fared said... Reply Comment

iyer kan kan...saya biler dah jadi mak2 ni...baru terpikir semua tu kat mak saya yang jage kiteorang 7 beadik...

S.n.Fariza said... Reply Comment

setuju. walau cmana pun best jd ibu :)
kenangan indah.
ingat pgorbanan ibu kita.
sedih plak..

ZazaMyMoon said... Reply Comment

segala penat jerih tu akan terubat bila tgk muka anak2. penat mcm mana pun kita tetap OHSEM MOM kan Rine..

I bangga kalau anak2 I sikit2 panggil Mummy nak itu, nak ini.. Im feeling im a great mom coz anak2 perlukan perhatian I more then their Babah.. hehehe

Nad MamaZN said... Reply Comment

Alhamdulillah...
Setuju sgt!

Ibu Dilah said... Reply Comment

betul tu sis.. kita semua mmg supermak!! walaupun kadang2 ckp x cukup masa nak wat itu ini tp kita tetap cuba buatkan.. mulut jer merungut tp tangan tetap wat keje kan...

TelingaBulat said... Reply Comment

ibu tb selalu pesan..ssh senang dgn anak..sbb anak ni la harta dunia akhirat..dan jadi seorang ibu ni jugak adalah nikmat yg tak terindah disamping dapat pahala melangsaikan amanat yg die berikan ;)

Allene said... Reply Comment

ya.. true..

macam mana penat pun... bila anak2 tidur, rasa tenang je... rasa... gembira je... tak boleh nak keluarkan dengan kata2...

Mommy_Cha said... Reply Comment

penat gile jadi mama.
tapi kan....kannn...kan....
BEST!

JaSSNaNi said... Reply Comment

assalam...
hmmm.. dah namanya mak kan.. saya lak smlm tersungkur juga kesakitan..demam kura2... alhamdullilah hari ni ok.. kepenatan la juga gamaknya sbb rehat tak cukup ka.. yg gambar cartoon tu geli hati sangat nampak gambar yang time tido tu... kaki anak dah kat muka mak.. mak relaks je.. apa leh buat kan.. janji anak bahagia.. ahahahaha

Balqis said... Reply Comment

ye..sokong...seronok n byk pengalaman..br tau nape la dolu2 ibu suke bebel..:))

Falsya said... Reply Comment

Betul3..hehehe..alhamdulillah syukur sgt..walaupun anak byk kerenah tp serious mmg nikmat sgt..falsya belajar utk jd org yg penyabar..dulu selalu cpt hilang sabar..skang nie anak menjerit tepi tinge smp nak bergegar gegendang pun boleh senyum lg..ahahhahaa

LydSunshine said... Reply Comment

mmg betul rin. Kita penat, [ceh padahal anak aku baru sorang. kekeke.], tapi rasa puas sebab dapat sediakan yg terbaik untuk dia. Saya skrg selalu menjahit. Selalunya hanya berkesempatan menjahit waktu Luth tido. Kdg2 ada gak rasa mcm, eii,, budak ni... tak kasi can langsung kat mama nak berhobi. Tapi cepat2 2nd thought muncul, keutamaan adalah anak. Menjahit is second after anak. So, takde la rasa menyirap kalau anak kacau time menjahit.

Amanda Suria said... Reply Comment

sib baik SA anak sorang....kalau mcm ni....x tau la apa perasaan SA...cuma SA xde peluang sbb keja jauh...balik pun weekend je tgok anak....

Ummiarissa Mahdi said... Reply Comment

betul..saya [un bangga dengan diri sendiri...sebagai umi kepada 6 orang anak,saya berjaya tempuh segala susah payah...kini anak-anak dah besar..yang kecik pun sibesar boleh tengokkan...bangganya kan..Alhamdulillah..

Gieyana said... Reply Comment

Alhamdulillah..mmg pengalaman yg sgt awesome kan..:)

Gieyana said... Reply Comment

Alhamdulillah..mmg pengalaman yg sgt awesome kan..:)

Umi Qi said... Reply Comment

Sonok baca entry nih cikgu.....terharu rasa bila dpt jadi mama wpun baru anak satu...cikgu anak 4 lagi teror...cikguuuuu nanti umi Qi dh beranak 4 nk berguru ngan cikgu ye hehehhe

Nana said... Reply Comment

eheheh btol la kan..
xkira penat camane pon letih mata kungu panda segala hehe seronok jadi mak ni mereka yang mengalami je tau