U Click Me...I Click U Back

Thursday, December 12, 2013

PONGOIH Itu Anak Aku

As salam..
tajuk pun dah macam tiru drama derrr....
hahaha..



ni nak gebang kat hampa pasal dak Aish..
semakin hari semakin pongoih aku tengok..
stok APTB okehh!!
kalau dia nak makan benda yang tak boleh makan..
ko cakap "yek dik"..
terus dia lembikkan badan dia tanda protes..

apa pun tak boleh tegur tau..
hadehhh!!!
kalau dia tengok orang makan..
dia terus cakap .."nak!!"
kalau ko lambat sikit bagi dia mula lembikkan badan..
kalau sempat memang sempat la sambut..
kadang2 bila dia marah dia semburkan mulut dia..
pastu lembikkan badan..
pfftttt..


aku pun dah blurr camne tak mo bagi dia pongoih..huhu..
korang ada apa2 tips tak nak share kat sini..
sangat dialu2kan erk..
risau aku dengan behavior dia nih..
help me!!

pongoih = pemarah

14 comments:

achiek anis said... Reply Comment

tu dia...keluaq sleng utara habaq hang...hehe

Umi Qi said... Reply Comment

Oh Qi pun ada perangai pongoihh eh hahahha satu perkataan baru tuh...pemarah rupernya...cara yer if kita betul2 xnak bagi kita terang kt dia dulu sbb apa...bila dah terang dia still gak lembik kan badan, cpt2 akak dukung bawak pi tempat lain, alih pandangan tgk sudut lain....sure mmg berkesan...ju selalu buat gitu kt Qi pi dia pongoihhhh....x marah dia tp guna teknik alihkan pandangan wpun time tuh dia menangis tahap gaban...hehehhe cubalah cikgu

ily♥ said... Reply Comment

Eh! same dengan anak saya yg 2nd ni..Bila marah/merajuk bila tak dapat or tak bagi bnde yg die nak, die lembikkan badan..tahap extreme, die terus banting badan die ke blkg..mmg selalu dah kepala hempas kat lantai. mujur lantai kayu..baru nak masuk setahun..

Rai Ourkizuna said... Reply Comment

budak budak umur macam ni mmg banyak "perangai" atau omputehnya panggil tantrum. normal. tapi jangan ikutkan sangat. kena slow talk dengan dia. bagi reason yg munasabah. tapi make sure kita tegas. jangan ikutkan sangat kalau requestnya tu tak berapa nak munasabah atau melampau.. takde la tiap kali pun akan berjaya.. insya allah sikit sikit akan ada perubahan.. good luck..

eima said... Reply Comment

sbb die tau die bongsu tu ... tp anak aku yg kecik tu cam tu jugak .. slalu lekuk pala abg sedangkan abg cukup baik tak penah buat adek ....
xdpt ke lmbt ke mesti dok penjuru dinding

Ibu Dilah said... Reply Comment

Sama la ngan faris kak.. agak2nya baya2 diorg ni mmg mcm tu kot gaya dia nak tunjuk marah dia.. tp faris biasanya dia akan duduk sambil hentak2 kaki gitu...

Allene said... Reply Comment

pelik jup lin apa menda tu.. rupanya pemarah.... grg nya adik tu...

lin klu hafidh marah.. lin terus jadi macam kawan dia... ckp baik, puji2 dia.. mintak kiss ke.. nnt dia lupa la dia tengah marah...

::NureeN:: said... Reply Comment

pongoih tu bhs org mana yerr, sbb mak nureen org utara pon guna bhs tue...
pemarah ngan panas baran sama x?
sbb anak2 nureen pon baran mcm nureen n suami...
kami slalu klau drg mcm tu samada kami marah blk @ buat bodo jerr... tp x tau la klau ada petua yg lebih baik.. sama2 kita cr k :)

Mimy Hamid said... Reply Comment

kak anak kita sama peel hahaha ...selalunya saya buat merajuk nanti dia pujuk saya..mama mama mama samapi saya menyahut...hahaha

Falsya said... Reply Comment

Aish nie manja nie..heheh..peel si qisya nie xtau mcm mana lg nie..hehe

DYatie said... Reply Comment

Arissa pun sama. Tp tu la. Kdg2 boleh je nk slih phtian dia. Tp bl xley tu mak dia biar je. >_<

msredcheesecake said... Reply Comment

anak sy yg no 3 pon pongoih... sy pon nak tips camne nak handle...hheee

LydSunshine said... Reply Comment

pongoih tu lembikkan badan ke? kalau baca rin cerita ni saya rasa cam comel je. tapi saya pun tak tau cemana cara nak bagi anak tak pongoih. Nnt kalau dah jumpa solution tu bleh la share ye Rin.

ZazaMyMoon said... Reply Comment

hahaha cuba ummi nya plak try pongoih balik..