U Click Me...I Click U Back

Thursday, November 7, 2013

Resepi Asam Pedas (Cara Aku)

As salam..

ada la beberapa hari yang lepas
aku up entry nih [Link]
then ada la 2-3 orang yang mintak resepi cara aku buat asam pedas...
kekonon macam aku handal sangatla korang tetanya nih ek..
tapi tak berdosa pong kalau aku nak sharekan??
bila lagi nak berlagak jadi master tak berapa nak chef ni kan??
*angkatkening*

dulu aku belajar buat asam pedas ni dari arwah kawan aku..
ada aku penah cerita kat dalam entry mana ntah..
malas nak cari link..
dia la ajar dan bagi aku resepi asam pedas..
arwah ni orang negeri sembilan..
dia bagitahu aku kalau nak sedap bohla dalam 1 sudu setengah serbuk kari masa menumis asam pedas tuh..
tips tu ek..
aku dah bagi 1..

Resepinya (salin okeh)

Bahan untuk dikisar
- 3 biji bawang besar
- 2 / 3 ulas bawang putih
-12 biji cili kering (nak pedas tambah sendiri k)
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 1/2 sudu besar serbuk kari ikan

Bahan untuk ditumis
- 2-3 keping ikan tenggiri/pari/jenahak.. (aku suka ikan jenahak atau tenggiri jep)
- 3 hingga 4 ulas bawang kecil dihiris2 halus
- 1/2 sudu kecil halba
5 -7 biji bendi (kalau takde tak sedap..hahaha)
- minyak secukupnya
- air secukupnya (bergantung kepada kepekatan)
- 2 cawan air asam jawa
- daun kesum sebagai penaik bau dan rasa (ni wajib ada)
- garam dan gula secukupnya
- 1 batang serai diketuk (takde pun takpe la hai)

Cara Membuatnya
1) Panaskan minyak dan tumis halba dan bawang merah yang dihiris halus
2) Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga betul2 pecah minyak (wajib pecah minyak sebab nanti baru kaw ko punya asam pedas)
3) Masukkan air asam jawa dan masukkan air biasa secukupnya mengikut kepekatan yang ko nak
4) Masukkan bendi sebab nanti tak lembut bendi ko kalau masuk lambat..
5) Masukkan garam dan gula secukupnya
6) Dah gegelak baru masuk ikan dan daun kesum..
7) Tunggu dalam 15min dah boleh angkat dan hidang...


SELAMAT MENCUBA!!

10 comments:

Umi Qi said... Reply Comment

Ikan jenahak mmg sedap kan sis...tp mahal tuh x tahan sbb ia antara ikan gred 1....sis sonok yer bila tgk orang pandai masak mcm2... :)

Lydia Miza said... Reply Comment

Pin pin.. Mintak sikit rine

Mama Zharfan said... Reply Comment

yum yum :)

ZazaMyMoon said... Reply Comment

hehe asam podeh jg menu cik bedah... hurmm petua baru jg tu letak serbuk kari.. nanti boleh lah I bega2 sket recipe asam pedas i tu hehe

fifi said... Reply Comment

Ohh...guna serbuk kari..nak try la jugak.asben sy suka gila asam pedas sampaikan sy dah hafal resepi asam pedas.hehe..

lieyalatif said... Reply Comment

ooo ade serbuk kari dan halba...mest rase lagi kick ni kan cikgu...lieya nak try laa asam pedas versi cikgu ni nanti.....tapi nak buat asam pedas ayam lah heheeheh...

thanks cikgu share resepi best....

Zara Nurhaidah said... Reply Comment

Nyummy !!!

Haslinda Sadiken said... Reply Comment

owhh...gini cara ehh..heheheh..terbaekk sis!!!

Cik Puan Rara said... Reply Comment

nampak sedap kak.haih terliur terliur.

Hamelia Hamid said... Reply Comment

tq sis..baru sempat stalk resepi2 akak./..hehee...nak kena try nih