U Click Me...I Click U Back

Tuesday, November 12, 2013

Pongoih

As salam..

good morning mommies gojes!!
meh nak gebang2 campur menjemah kat sini..
biasa dengar tak perkataan pongoih nih..
ni laki aku punya bahasa..
penang mali..
orang utara cakap pongoih tu pemarah..kan?
anyone orang utara habaq mai na kalau ceq salah..
hehehehe..

tu hubs aku cakap..
"aish pongoih cam u"(merujuk aku)
eh..aku baran je kot..
tak samakan..tak samakan??
hahaha...

tapi kan aku ni takde la baran kalau ngan hubs atau ngan kekawan..
aku jenis baran dengan anak2 jek..
sebab lagi depa besaq lagi macam2 perangai depa yang kluaq..
ko ingat aku boleh cool jek tengok perangai depa camtuh..
especially bila kakak2 bergaduh sesama derang..
aku mula la naik hantu..
aku rasa hantu pun takut tengok aku..
bahahaha

sekarang aku notis dak Aish ni ada sikit sifat pemarah tuh..
kalau tak kena je terus jerit2..
kalau lambat suap makanan pun dia jerit..
tengah main janganla usik..
ko usik ambik bola dia ke..
memang dia landingkan kepala dia kat belakang..
boley??
kus semangat ummi tengok nak..

tapi dulu dia main landing jek..
sekarang ni dia dah cerdik..
dia tau sakit dia landing slow jek..
alahai anak..macam2 peel ek..
ada 4 anak 4 la peel..
kalau 10 anak??
*pengsan*

tapikan aku rasa memang normalla kot budak pemarah kan??
ada je aku baca yang budak2 memang ada sifat pemarah..
jap aku copy paste

Namun, bagaimana pula jika dia menjadi agresif lalu cuba mencederakan anda? Jangan sesekali mencungkil rahsia kemarahannya sewaktu anak sedang marah. Berkemungkinan si manja mula menggunakan kekerasan fizikal. Jika si manja cuba mengasari anda, ingatkan bahawa tindakan itu salah. Pegang anak anda dengan rapi dan ingatkan bahawa anda sebagai ibu atau bapa kepada mereka.  Mengasari ibu bapa bukanlah langkah yang baik untuk menghadapi rasa marah. Setelah kemarahan anak anda reda, dakaplah dia dengan penuh kasih sayang dan anda boleh mula mencari punca bagi kemarahan anak anda.

Kesimpulannya, rasa marah merupakan emosi normal yang berlaku dalam diri kanak-kanak. Jangan terlalu beremosi sehingga anda pula yang tersangkut dalam bebanan perasaan mereka. Menilai kualiti rasa marah juga merupakan aspek penting untuk mencari langkah terbaik dalam menanganinya.

kredit : [Link]

 apakah selfie moncong camgini??
yang penting dak Aish macam peluk gf sendiri..
nasib peluk ummi dia jek..
kalau dah besar ko up gambo ko masuk fb camgini ngan gf ko.. 
ummi tangan2 ko dik!!!haaaaaaaa.......
 

9 comments:

NM03 said... Reply Comment

hensem mcm tu kompem le ramai gf cekgu azrine oiii... hehehe

eima said... Reply Comment

perongoih tu pemarah & baran la klu utara nu ....

fuh ..icha mmg perongoih cam abah die ...slalu je klu die tak puas hati dia suka guna tgn die nk memukul org ...

ZazaMyMoon said... Reply Comment

haha pongoih kata orang utara.. SINGA bak kata anak I haha.. depa panggil I singa noqs!! betul lah kata u Rine, budak2 ni mcm2 peel.. fitam mak kau layan perangai anak2 hehe :D

Tina Othman said... Reply Comment

Kan

Kagum rine boleh handle anak 4, kita yg dua pun udah tercacak rambut tgk dorang gaduh dan biasanya anak lelaki byk menurun mak

Maria Firdz said... Reply Comment

lama tak dgr perkataan ni.. sifat tu ada gak dlm diri sy.. cuma blh dikawal lagi la..

ily♥ said... Reply Comment

versi kelantan pongoh...walaupun ayh sy org kelantan, tp first time dgr word pongoh tu lepas kawen..FIL ckp husband saya ni pongoh, dia risau mcm mne lah anak die dgn anak bini nti...puas lah cari ape maksud pongoh tu until my friend bgtau..tp so far x nmpk lg ke-pongoh-an hubby tu..mcm sy yg pongoh ade lah...hahaha..

Si DauN CeRi said... Reply Comment

e ehhh besau dah si aish ni. rsnya mcm bru semalam kak azrine peknan kan? *ai mmg over haha


akak pakai ape ea, muka nmpk berseri2 je sy rasa.. huhu

lieyalatif said... Reply Comment

tak penah dengar ayat tu...tapi comel plak bile disebut byk2 kali ekeekekekekek...

uihh bolehtahan peel landing ke belakang tu...ngeri lieya bace....mcm dayyan laju baling barang....uihh mmg kene pandai teknik mengelak kalo die start ngamuk...kakaakakaka

Mimy Hamid said... Reply Comment

fayel pongoih la....ikut mama hehe diakui..skrang majuk je tendang barang..pongoih