U Click Me...I Click U Back

Monday, November 18, 2013

Masak Cara Aku ~ Resepi Pajeri Terung

As salam..
been busy..
so buat entry scheduled je minggu ni..
yang penting blog tak bersawang giteww..

saje nak share resepi Pajeri Terung ni..
aku tau bila dengar nama pajeri jek sure orang ingat buat dia susahkan??
dulu aku pun cenggitu jugak..
sekarang buat pejam mata jek *KOYA*

tapi since aku notis laki aku nya favourite food..
plus anak2 aku kalau makan bertambah2 kot..hahaha
so mehla gigih kita buat selalu k..

resepi aku senang jek..
tak yah nak ikut resepi yang betul2 sangat..
yang penting ko kena ada kerisik dan udang kering gitewww...

Bahan-bahan

  •  Terung panjang 3-4 biji
  •  1-2 biji bawang besar *
  •  3 ulas bawang kecik untuk menumis
  •  2 ulas bawang putih untuk menumis
  •  1 inci halia *
  •  5 sudu besar serbuk kari daging (kalau nak pekat kena boh banyak sikit) *
  •  1 suku cawan santan pekat
  •  1 sudu besar udang kering (tumbuk sikit)
  •  sedikit kerisik
  •  sedikit air asam jawa
  •  minyak untuk menumis
Cara Membuatnya
  1. Kisar bahan yang bertanda *
  2. Panaskan kuali dan goreng terung sekejap dan angkat.
  3. Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dihiris halus dan goreng hingga kekuningan
  4. Masukkan bahan yang telah dikisar dan tumis hingga pecah minyak..
  5. Masukkan air asam jawa, gula dan garam..
  6. Bila dah kering sikit dan pecah minyak masukkan udang kering yang ditumbuk..
  7. Masukkan santan, kerisik dan terung dan masak sehingga sedikit kering baru angkat..
  8. Makan dengan nasi panas dan tumbuk sikit sambal belacan..eh..tetiba..hahaha


 siap untu dingap!!hahaha

 zoom out sikit..

SELAMAT MENCUBA!!

20 comments:

Falsya said... Reply Comment

kite kan kalau terung nie kurang skit..selalu masak terung berlada je utk husband..xpenah lagi try pajeri..hurmmm, one day harus try..tukau angin...;)

CikNaa said... Reply Comment

akak ni kan memang r terer masak!

ameris said... Reply Comment

tukar ngn nenas bole?
saya & suami x mkn terung.

~ NANA ~ said... Reply Comment

pandainya akak ni masak...i suka pajeri tak kesahla terung ke, nenes ke, timun ke...kadang2 makan cicah dgn roti canai kosong...hehe

Gieyana said... Reply Comment

Uits..sedapnyaaa...tp x mkn terung ag..leh tukar dgn rebung gk nih kn..:)

wantie said... Reply Comment

pergh..kalau saya le makan pajeri terung mesti kena join sekali ikan tamban kering.

baru la nasi bertambah tambah ko.

Baiduri said... Reply Comment

Wah...tq sharing, cam senang je nk buat....my hubby fav gak ni....^_^

Mimy Hamid said... Reply Comment

sama konsep ngan letak nenas kan kak..ok leh try

Umi Qi said... Reply Comment

Cikgu....resepi turun temurun nih...zmn org2 dulu kala inilah makanan kegemaran mereka...pandai akak buat pajeri terung...Umi Qi mmg suka makan...aura rajin cpt dtg...nk tiru resepi cikgu hehehe

Mommy_Cha said... Reply Comment

oh pajeri ni.
rase belom capai tahap nak msk camni kak.
sebab baru teror msk sup2 jek.
al maklom anak2 kecik lagi kak.
nanti dah beso anak akanku asah bakat lebih lagi untuk capai tahap memasak cam akak ni.
ngeeee :)

Mommy_Cha said... Reply Comment

oh pajeri ni.
rase belom capai tahap nak msk camni kak.
sebab baru teror msk sup2 jek.
al maklom anak2 kecik lagi kak.
nanti dah beso anak akanku asah bakat lebih lagi untuk capai tahap memasak cam akak ni.
ngeeee :)

LydSunshine said... Reply Comment

nampak menarik gak cikgu. Kalo saya nak try nnti rasanya saya skip je part kerisik dgn udang kering tu. Asal boleh je..

Dee said... Reply Comment

sedapnya pajeri..sis..cer u tukar udang kering tu ke udang hidup..lagi sedap tau..hihihi...

Tina Othman said... Reply Comment

Sedapnya, peberet ni pajeri ni

Maria Firdz said... Reply Comment

suka makan..tapi tak leh maakn.. huhu

eima said... Reply Comment

mkn plak ngan ikan masin ...peerrggghh

mrs kayrul said... Reply Comment

sedapnya...peberet sangat nie tambah2 klu ada pajeri nenas lagi bertambah2 makan...hehehe

LYAfrina said... Reply Comment

sedapnyer.. febret lya ni

Ez-1 said... Reply Comment

sedap...share sikit... hehe :)

CikNaa said... Reply Comment

melting sangat ni kak... aduhaii