U Click Me...I Click U Back

Thursday, November 21, 2013

Masak Cara Aku ~ My Favourite Serbuk Kari | Simple Resepi Kari

As salam..
wah tajuk macam ko hebat sangat memasak erk??
aku saje  nak kongsi ngan korang rempah atau serbuk kari..
sebab memang banyak jenis serbuk kari aku penah try..
but now im stick with this beloved serbuk kari giteww..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 sumber : pakcik google

serbuk kari faiza..
ada daging, ikan, rendang segala bagai la..
pilih je yang mana ko suka giteww...
bila aku try terus jatuh cinta..
so pakai yang ni jela siap buat stok kat umah..
aku beli yang besar terus simpan dalam balang giteww...

**********************************************************
just nak sharing is caring..
resepi simple aku buat kari..
ada orang kata buat kari renyah sangat..
tapi serius..kalau cukup bahan..
tak sampai 10 minit pun dah siap  *koya*
aku suka buat kari sebab anak2 aku memang HANTU KARI..hahaha
resepi ni aku sempat belajar dari mak mentua aku masa kat Penang..
sebab arwah buat kari memang aku makan 3-4x tambah..bahaha
Al fatihah untuk arwah mak mentua..

meh nak kongsi resepi..
*peringatan : kari aku simple jek..takde boh bunga lawang bagai ek

Bahan-bahan 
  • Ikan atau telur (siap rebus)
  • 5 sudu serbuk kari cap Faiza *kena mentioned* (kisar)
  • 3 ulas bawang besar (kisar)
  • 2 ulas bawang kecil dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih dihiris halus
  • sedikit daun kari
  • 1 sudu halba campur
  • 2 sudu besar cili kering kisar / cili giling
  • 6-7 biji bendi
  • sedikit air asam jawa
  • 1 cawan santan pekat
  • 1-2 cawan air 
  • minyak untuk menumis
  • garam secukup rasa
Cara Membuatnya
  1.  Blend bahan (kisar)
  2.  Panaskan minyak dan tumis halba campur + daun kari + bawang kecil dan bawang putih hingga naik bau dan kekuningan
  3. Masukkan bahan yang telah dikisar dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sedikit air asam jawa
  5. Kemudian masukkan bendi (kalau buat kari telur potong ubi kentang secara panjang)*masuk awal sebab nak bagi dia lembut*
  6. Tunggu sampai kari pecah minyak masukkan santan dan air
  7. Menggelegak baru masukkan ikan atau telur
  8. Masak sehingga menggelegak dan boleh angkat untuk dingap

 kari ikan tenggiri
kari telur fav anak2 aku..
SELAMAT MENCUBA!!


19 comments:

Masni Syafie said... Reply Comment

yummm...sedapnye kari telur tue...hihi..dah lama xmasak kari =(

mama tisya said... Reply Comment

biasa guna serbuk kari adabi

LydSunshine said... Reply Comment

saya yakin ini sedap. Sebenarnya dlm serbuk kari tu dah ada rempah2 bunga lawang tu. Sbb tu tak letak pon takpe.

achiek anis said... Reply Comment

kalau anis n family suka serbuk kari babas....mmg dari kecik2 dh makan brand ni...hehe

Cik Puan Rara said... Reply Comment

rara suka kari.tp xpenah buat lg.nt leh lah try.heee

Aty_Fared said... Reply Comment

tak pernah pakai rempah faiza..selalu akai adabi jer... boleh try gak ar ti.. kot serasi gak ti..:)

~ NANA ~ said... Reply Comment

i kalau makan kari kan kak, mesti cari yg ada kepala ikan...xtau apa motip...hihi

MizzTina said... Reply Comment

xberapa minat kari.. tp biasa beli cap babas je..

ZazaMyMoon said... Reply Comment

I suka brand babas.. meletop mcm kari india.. hahha

I kalau buat kari kadang malas nak letak santan.. takut cpt basi.. so guna air asam sudehh

Ilya Melissa said... Reply Comment

boleh try ni...hasben pun mmg hantu kari...kalau hari2 kari pun takpe je dia tu..

malynd_anggun said... Reply Comment

macam sedap je.. macam besh je..hehe

kita biase pakai kari adabi..tp pedas laaa..haritu tgk mil masak..dia pakai serbuk kari mak siti..sedaaapp boleh tahan..x la sepedas kari adabi..

ameris said... Reply Comment

kalu kari telur guna rempah kari ikan ke ayam rin?

donutayu said... Reply Comment

ayu xpernah mkn kari telur..sedap ke kak.nmpk sedap..dgn sayur bendinya..letak terung bulat pun sedap kak..:)

donutayu said... Reply Comment

xpenah mkn kari telur..sedap ke kak..letak bendi,huh sedap kak..letak terung bulat pun sedap..:)

eima said... Reply Comment

klu gulai teloq belah kedah kami bubuh kerisik sikit ngan hirisan halia ....klu gulai ikan sama cam hang la ... tp cheq lagi suka guna kari babas ... klu belah kedai cheq guna cap O ... hihi

kari is my fav yo ...

Mimy Hamid said... Reply Comment

terbaik kak...sy mmg nak cari kari simple..kadang tu nak buat makan ngan roti canai frozen...

Mummydearie said... Reply Comment

Biasa guna serbuk kari ter'babas' tu, tak pernah pulak cuba yang ini. Yang paling menggiurkan tu kari ikan tenggiri.

fuza said... Reply Comment

Kalau Air tangan umi lagi sedap ni.. Sila lah repeat masak nanti :)

Umi Qi said... Reply Comment

Tetiba nak cuba serbuk kari baru faiza nih cikgu...selalu pakai babas jek...kali nih nk terbabas guna faiza hehhehe...akakkkkkkkkkk fengsan berjuta kali tgk gulai telur tuh...ju pun suka yeyy mlm nih nk buat gulai telur lah...dh dpt idea yippiii