U Click Me...I Click U Back

Thursday, November 28, 2013

Cerita Buat IC Kakak Alyaa | Prosedur Buat IC Untuk 12 Tahun

As salam..
actually sepatutnya buat ic kakak selepas birthday dia..
tapi aku mana dapat nakcuti..
anak aku sekolah pagi..
petang plak aku ngajar..
so kira halal jela kan??
tapi uols kena denda tau if buat ic lambat selepas tarikh hari lahir..

nah..aku dah siap2 screen capture untuk rujukan uols..

so aku gi buat ic kakak last week..
a day before aku gi muadzam tuh..
then aku pergi dekat je..
kat Batu Caves sinun..
tapi bila sampai halamak!!
ramainya arugerek yang nak daftar nikah kot..
lagipun memang dah kawasan derang kan??
memula aku pasrah jugak nunggu..huhu


bila dah ambik borang isi segala bagai..
then gi ambik no giliran..
info kat sini ko datang terus bagitahu kat tempat nak ambik no tuh nak buat ic budak umur 12 tahun gitew..
 
 ni contoh borang yang ko kena isi..
takde banyak sangat yang kena isi..
bagi aku tak complicated pun..
memudahkan kita actually..
 
prosedur yang ko perlu ikut adalah seperti berikut ;

 
jangan lupa bawak;
 
1) Kad pengenalan penganjur (ibu atau bapa)
2) Surat beranak pemohon dan buat salinan jugak sehelai dua

tapikan lepas aku ambik borang isi semua dan ambik no..
aku tengok tak bergerak2 no tuh..
terus aku pergi JPN Jalan Duta..
memang terbaikla servis dia..
tak sampai 10 minit setel habaq hang
selepas 3 hari dah siap kad pengenalan kakak..

kakak Alyaa with her ic..

uits dah besar anak dara ai..
tapi kenapa ai tak rasa2 pun ai KERTU ni??
#soalan mintak lepang
ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

kalau nak ke JPN Jalan Duta
ni aku siap kasi alamatnya k

Jabatan Pendaftaran Negara
Aras G Kompleks Kementerian Dalam Negeri
Jalan Sri Hartamas 1
Off Jalan Dutamas 1
50480 Kuala Lumpur

Tel:  03 - 6205 7600 / 6201 1106
Fax: 03 - 6201 1108

Office Hours:
Monday - Friday : 7.30 am - 5.30 pm
Friday Prayers Break : 12.15 pm - 2.45 pm

Email : adminwilayah@jpn.gov.my

6 comments:

PUANSTOBERI said... Reply Comment

awat tak ke mini UTC Sentul je? Buka tiap hari smpai ke kul 9mlm. Sejam siap.. tp sejam tu untuk orang tukar kad la kot..if buat baru tatau la sama gak sejam atau 3 hari :>

loytha'san said... Reply Comment

dah besar kaka alyaa!! thn depan dah form 1 hehe but her's ummi still look young! :D salute!

ZazaMyMoon said... Reply Comment

bila anak dah besar rasa mcm kejap je kau dah besar.. bila anak masih kecil rasa mcm 'eh budak cepat lah besar'hahaha. apa2 pun janji omaknya still nampak muda kennnn :) hehe

LydSunshine said... Reply Comment

wah anak dia dah ada ic. tapi kalo lambat buat kena kompaun ye. sampai hati nak denda org.

Falsya said... Reply Comment

Sekejapan je kan..tau2 dh ade ic dh..dh besau dh anak dara..hehe..eh eh mcm dh dekat je ngan umah falsya..hehehe

Umi Qi said... Reply Comment

hahhahahha cikgu nih lawak lah....mmg akak mana kertu...mmg selamanya awet muda...hari2 kena ckp dlm hati...